Buciumi, o comună în care investițiile nu au rămas doar pe hârtie

Comuna Buciumi se poate lăuda nu doar cu potențialul turistic unic pe care îl are, prin peisajele și relieful deosebit, cât și ospitalitatea localnicilor, dar și cu proiecte importante ce au la bază surse de finanțare diverse, proiecte de investiții care cuprind cele mai importante segmente – reabilitările instituțiilor de învățământ, asfaltările, rebordurările și  refacerea șanțurilor de pe toate străzile din localități, dar și proiectul privind canalizarea și rețeaua de apă. Primarul comunei, Ioan Eugen Lazăr, a declarat pentru Magazin Sălăjean că toate proiectele începute în acest an sunt în mare parte dintre ele finalizate sau în curs de finalizare, iar cele ce au documentația depusă la autorități sunt deja aprobate. Prin PNDL 2, în Buciumi sunt în curs de derulare cinci proiecte importante. Primul se referă la modernizarea a 8,2 kilometri de străzi din toate localitățile aparținătoare comunei, prin asfaltare în două straturi, rebordurări, betonare șanțuri și realizare căi de acces în gospodării. Proiectul are o valoare totală de peste 4,5 milioane de lei și este realizat în prezent în proporție de 80 la sută. Un alt proiect derulat prin programul PNDL 2 este reabilitarea, pe interior și exterior, a Școlii Primare cu clasele I-IV din localitatea Buciumi, dar și a Grădiniței Buciumi, proiecte ce totalizează peste 2,3 milioane de lei. Atât lucrările la școală cât și la grădiniță sunt finalizate în proporție de 99 la sută. O altă unitate de învățământ ce va fi reabilitată anul viitor este Școala Gimnazială nr. 1 Buciumi, proiectul fiind deja în faza achiziției execuției lucrărilor având o valoare peste 3,7 milioane de lei. Sediul Primăriei din Buciumi și Căminul cultural sunt alte două clădiri importante din comună ce vor fi complet reabilitate prin fonduri din PNDL 2, proiectul fiind în faza semnării contractului de execuție cu valoare de 1,8 milioane de lei.

Un alt proiect important pe segmentul infrastructurii rutiere din comună este reabilitarea restului de 5,3 kilometri de drumuri din comună, proiectul fiind deja în faza licitației, existând, de asemenea, ofertanți pentru execuție. Primarul Eugen Lazăr a vorbit și despre proiectele derulate cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, reabilitarea Căminului cultural din Bogdana, proiect aflat în faza de achiziție execuție lucrări, precum și un proiect important, mai ales pentru tinerii din comună și anume modernizarea și dotarea Bazei Sportive din Buciumi, un proiect care a primit avizarea și care poate fi executat prin achiziție directă, lucru care simplifică procedurile și reduce considerabil timpul de așteptare. Pentru ca lista investițiilor să fie completă, această comună fiind una dintre puținele comune sălăjene care a reușit, prin efortul autorităților să atragă toată paleta de fonduri pe care le poate accesa o localitate, Primăria Buciumi derulează și două proiecte de anvergură prin Fondul de Dezvoltare și Investiții. Astfel, vor fi modernizate două drumuri importante ce străbat comuna, respectiv DC 1070 B – Buciumi- Stârciu și DC 1070 C Bogdana – Sângiorgiu de Meseș, valoarea proiectelor fiinde aproximativ 6 milioane de lei. Cel de-al doilea proiect ce va fi dus la bun sfârșit prin aceste fonduri este înființarea sistemului de canalizare și realizarea branșamentelor la apă curentă în comuna Buciumi, un proiect cu valoare de peste 9,3 milioane de lei și care a fost aprobat, în urmă cu câteva zile, prin ordin, urmând a fi semnat până la sfârșitul anului contractul de finanțare.

„Am încercat să atragem tot ce am putut atrage, să cuprindem în planurile noastre proiecte importante pentru oameni, atât pentru tineri și copii cât și pentru vârstnicii noștri. Am ascultat cu atenție dorințele oamenilor, am analizat toate problemele și urgențele comunei, nu am ocolit nicio localitate și am reușit să obținem finanțare beneficiind de înțelegere și deschidere din partea autorităților de la București. Ne-am dori foarte mult ca și pe viitor să putem face același lucru, mai avem încă foarte multe de făcut și este nevoie de deschidere, de aplecare asupra nevoilor tuturor primăriilor, mai ales cele din mediul rural, iar speranța noastră este ca lucrurile să meargă și anul viitor măcar la fel de bine cum au mers până acum”, ne-a declarat primarul Ioan Eugen Lazăr.

 

 

4 Thoughts to “Buciumi, o comună în care investițiile nu au rămas doar pe hârtie”

  1. Anonim

    stim, ca doar o fost Viorica si s-o laudat!

  2. Anonim

    Ati scris articolul in saptamana alegerilor ca sa castigati niste voturi.

    1. Anonim

      Daca sunt lucruri bune, de ce sa nu se scrie? Este una dintre comunele in care mana primarului se vede. Nu ma intereseaza de la ce partid e, nu ne incalzeste cu nimic culoarea politica. Felicitari! ???

  3. Anonim

    Felicitări ar fi bine sa consiliati si alți primari sa faca ca si dumneavoastra

Leave a Comment