Bolnavii spitalizaţi îşi pot recupera banii cheltuiţi pentru medicamente

Sălăjenilor li se aduce o veste bună: dacă, în perioada internării în spitalele de stat, trebuie să îşi cumpere medicamente şi materiale sanitare ori să suporte din propriile buzunare costul investigaţiilor paraclinice, îşi pot recupera, totuşi, banii. Anunţul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care doreşte astfel să vină în întâmpinarea nevoilor populaţiei.
Sănătatea este un subiect delicat, care trebuie mai mereu tratat cu mănuşi albe, dat fiind că ne priveşte pe fiecare din noi. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, CNAS a anunţat că,
în baza documentelor întocmite de medicul curant din secţia în care aceştia sunt internaţi şi avizate de şeful de secţie şi de managerul unităţii, bolnavii pot solicita spitalului decontarea cheltuielilor pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice făcute pe durata internării.
Reprezentanţii CNAS au subliniat că, potrivit legislaţiei în vigoare, spitalele sunt obligate să suporte, pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare continuă şi în regim de spitalizare de zi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice.
Cum, însă, nu mereu unitatea medicală are în stoc toate medicamentele şi materialele necesare, bolnavul este pus adesea în situaţia de a scoate bani din propriile buzunare pentru a putea urma tratamentul prescris de medicul curant. Pentru rezolvarea acestor situaţii, CNAS doreşte ca spitalele să ramburseze toate cheltuielile făcute de pacientul internat. Acesta îşi va putea recupera banii cheltuiţi în perioada internării în spital în baza unor documente medicale întocmite de medicul curant din secţia în care a fost internat, documente care trebuie să aibă avizul şefului de secţie şi al managerului spitalului.

Obligaţia exclusivă a spitalelor

Rambursarea acestor cheltuieli reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor şi se realizează numai din veniturile acestora, pe baza unei metodologii proprii, mai precizează CNAS. Mai exact, în conformitate cu art. 270 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu normele Contractului Cadru privind acordarea asistenţei medicale, CNAS nu are obligaţii de rambursare a cheltuielilor suportate de asiguraţi din resurse proprii, pe durata spitalizării, pentru achiziţionarea materialelor sanitare, a dispozitivelor etc.

Leave a Comment