Majoritatea deceselor din judeţ au fost înregistrate în mediul rural, unde populaţia este îmbătrânită, iar condiţiile de trai, mai vitrege. Accidentele rutiere sunt a treia cauză de deces în Sălaj.
Aproape 3.000 de sălăjeni au murit în cursul anului trecut din cauza unor afecţiuni printre care cele ale aparatului circulator, diferite tumori ori boli ale aparatului digestiv şi ale celui respirator, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj.
Principala cauză a deceselor survenite în rândul sălăjenilor rămân bolile aparatului circulator, respectiv hipertensiunea, ateroscleroza, cardiopatia ischemică sau infarctul miocardic, care au băgat în mormânt, în 2015, 1.821 de persoane. În aproape o treime din cazuri vorbim despre persoane cu vârste trecute de 75 de ani şi în mai mult de jumătate, despre femei, arată sursa citată.
Cancerul nu ţine cont de vârstă
A doua cauză a mortalităţii în rândul sălăjenilor este cancerul. Tumorile au dus la moartea a 486 de persoane, două din trei provenind din mediul rural. Această boală a făcut mai multe victime în rândul bărbaţilor, în forme precum cancerul pulmonar, prostatic, colorectal ori de stomac. Cancerul nu a ţinut, însă, cont de vârstă şi a lovit nemilos atât în cei tineri, cât şi în cei cu ani mulţi. „La categoria de vârstă 15-39 de ani au fost înregistrate 11 decese, la cei între 40 şi 64 de ani, 166, în timp ce dintre sălăjenii cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, 150 au fost răpuşi de tumori. La categoria peste 75 de ani, s-au înregistrat 159 de decese”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Patru bebeluşi ucişi de boli respiratorii
Un număr important de decese a avut drept cauză boli ale aparatului respirator şi ale aparatului digestiv (pancreatită, infarct mezenteric, ciroze). Stasticile DSP Sălaj arată că în decursul anului 2015, 124 de sălăjeni au sfârşit din cauza afecţiunilor respiratorii şi tot atâţia, din cauza problemelor digestive. În ambele situaţii, două treimi dintre cei răpuşi de boli au fost bărbaţi „Afecţiunile respiratorii au provocat decesul a patru bebeluşi şi a unui copil cu vârsta de până în patru ani. Cele mai multe cazuri au fost la persoanele trecute de 75 de ani”, a precizat Marincaş. Aceasta susţine că bolile digestive au făcut cele mai multe victime la categoriile de vârstă 40-64 de ani (50 de decese) şi la 65-74 de ani (38 de decese).
Peste 100 de morţi în accidente
Oficialul DSP Sălaj a afirmat că accidentele sunt responsabile pentru moartea a 127 de persoane, intrând, astfel, în top trei cauze de deces în judeţ. Două treimi din totalul celor şi-au găsit sfârşitul în accidente sunt din mediul rural, iar jumătate aveau vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani. În accidente mortale petrecute anul trecut au fost implicaţi şi patru minori, unul dintre ei având doar câteva luni la momentul tragediei.
În total, spune Ligia Marincaş, 2.768 de sălăjeni au murit în 2015, cu 131 mai mulţi decât în anul anterior. Statisticile arată că trei din patru decese au fost întregistrate în mediul rural, situaţie dată de faptul că la sate, populaţia este îmbătrânită, dar şi de condiţiile de trai precare. Mai mult, accesul la servicii medicale în zonele rurale ale judeţului este, uneori, insuficient, unele comune sălăjene neavând medic de familie. O altă explicaţie ar fi aceea că mare parte din persoanele de la ţară îşi neglijează sănătatea.
Mortalitatea infantilă, în scădere
Referindu-se la mortalitatea infantilă, directorul DSP Sălaj a precizat că aceasta a scăzut de la 6,9 decese la mia de născuţi, în 2014, la 5,2 decese la mia de născuţi, în 2015. Şi la acest capitol, cele mai multe cazuri au fost semnalate în mediul rural. „În judeţul nostru, anul trecut au murit 10 copii mai mici de un an, faţă de 12, în 2014. În clasamentul celor mai frecvente cauze ale mortalităţii infantile conduc afecţiunile aparatului respirator (pneumonii şi bronhopneumonii) şi malformaţiile congenitale, urmate fiind de afecţiunile perinatale şi accidentele”, a explicat Marincaş.