Medicii de familie din judeţ reclamă, din nou, blocaje în funcţionarea cardului de sănătate. În timp ce oficialii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj spun că problema este una provizorie şi justificată, medicii de familie spun că au ajuns la limita răbdării.
Pacienţii petrec ore în faţa cabinetelor medicale, în timp ce doctorii sunt cu nervii întinşi la maxim în încercarea disperată de a citi cardurile de sănătate ale pacienţilor şi de a valida serviciile efectuate pe baza acestora.
Problema nu este de ieri, de azi. Medicii sălăjeni spun că astfel de blocaje în sistem apar frecvent, îngreunându-le activitatea. Nu au cui cere ajutorul. Tot ce pot face este să anunţe Casa Judeţeană şi Casa Naţională şi apoi să aştepte zile mai bune. În tot acest timp, bolnavii sunt puşi în imposibilitatea de a-şi ridica medicamentele. Unii pacienţi sunt rugaţi să revină după reţetă într-o altă zi, când, cu puţin noroc, lucrurile vor merge normal.
Medicii de familie au ajuns la capătul răbdării
“De vinerea trecută, sistemul funcţionează foarte greu. Nu putem verifica dacă un pacient are sau nu calitatea de asigurat, prin urmare risc să prescriu reţete compensate ori gratuite unei persoane care nu are plătite obligaţiile către CAS. Dacă lucrăm offline, reţetele nu pot fi încărcate pe serverul principal pentru a fi vizibile farmacistului. Nefiind vizibile, nici nu pot fi eliberate”, se plânge medicul de familie Valeria Marcu. În tot acest timp, bolnavii aşteaptă nervoşi la uşile cabinetelor. Nu îi interesează că sistemul dă rateuri; vor să fie consultaţi, să li se prescrie tratament şi să-şi ridice medicamentele din farmacii.
Situaţia este confirmată de către medicul de familie Mihaela Olah. “Sistemul funcţionează câteva minute, după care se blochează pentru ore bune. Ne mâncăm nervii încercând să ne facem treaba. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că sistemul este eligibil şi funcţional, cu mici sincope. Ar trebui să vină la noi în cabinete, să vadă cum se lucrează în realitate!” Desele blocaje au dat peste cap activitatea din cabinete. “Este un dezastru. Ne vor duce la o deprofesionalizare totală”, spune doctorul Olah.
“La un moment dat, oricâtă bunăvoinţă ai avea, nu mai ai nervi să continui”, completează Valeria Marcu, care susţine că în zilele de vineri apar cele mai multe întreruperi.
Şi farmaciştii sunt puşi într-o situaţie delicată. Nu puţine au fost cazurile când farmaciile au fost nevoite să suporte contravaloarea medicamentelor eliberate pe reţete care nu au putut fi validate, susţine doctorul Marcu.
CAS Sălaj: “Suprapunerile de raportări generează blocaje”
De cealaltă parte, reprezentanţii CAS Sălaj dau asigurări că problema este temporară şi justificată. “Este perioada în care se suprapun raportările furnizorilor cu regularizările trimestriale şi anuale, de aceea sistemul funcţionează mai greu”, ne-a declarat Olga Stana, directorul interimar al CAS Sălaj. Aceasta a menţionat că astfel de nereguli există la nivelul întregii ţări şi că oficialii CNAS şi cei de la Direcţia IT au fost înştiinţaţi cu privire la situaţia din teritoriu. Medicilor de familie le recomandă ca în intervalul în care sistemul nu funcţionează, să prescrie reţete pe sistemul offline, ce vor fi validate, ulterior, de farmacişti.
Sănătate pe card
Prin introducerea cardului de sănătate, autorităţile au urmărit transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Mai exact, furnizorul introduce cardul în cititor, asiguratul tastează codul PIN, după care aplicaţia cardului afişează un mesaj în care furnizorul este informat daca posesorul cardului este asigurat sau nu. Utilizarea cardului reprezintă dovada că asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. În acest fel se validează serviciul de care a beneficiat, în vederea decontării din fondul de asigurări sociale de sănătate.
La nivelul judeţului Sălaj au fost livrate aproximativ 156.000 de carduri de sănătate.