Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat la începutul acestei săptămâni că, prin acțiunile de control efectuate, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1.100 tone de cartofi proveniți din Egipt, transport ce a primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa, deoarece, conform analizelor de laborator, a fost depistată prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun), o bacterie foarte periculoasă pentru culturi. Inspectorii fistosanitari atrag atenţia că răspândirea acestei bacterii în România ar putea avea un impactul economic extrem de sever, din cauza riscului contaminării solului şi a apelor de suprafaţă. România importă cartofi de peste 30 milioane euro anual, deşi produce mai mulţi cartofi decât pot mânca românii, o situaţie pe care specialiştii din piaţă o pun pe seama lipsei spaţiilor de depozitare.
Direcția Agricolă Sălaj a răspuns solicitării noastre cu privire la acest subiect, un pericol ce planează oricând asupra consumatorilor având în vedere faptul că importurile de legume, nu doar de cartofi, sunt prezente și pe piața economică sălăjeană, ca în fiecare județ, legumele și fructele din import fiind prezente în cantități ce le depășesc de multe ori pe cele ce provin din producția autohtonă, pe rafturile marilor magazine. Direcția Agricolă Sălaj menționează în răspunsul adresat redacției Magazin Sălăjean: “Cantitatea de 1.100 tone cartofi de proveniență Egipt a primit interdicția de a intra în țară prin portul Constanța deoarece în urma analizelor efectuate de Autoritatea Fitosanitară a fost depistată prezența bacteriei Ralstonia Solanacearum (putregaiul brun al cartofului) care este o boală de carantină și foarte greu de combătut atât prin mijloace chimice, cât și biologice. Aceasta provoacă infestarea solului ceea ce face ca pe o perioadă de 4-5 ani să nu se poată planta cartofi pe acel loc.
În județul Sălaj, în anul 2007, a fost depistat Putregaiul inelar (Clavibacter michiganensis sp. Sepedonicus) în zona Sîg, Tusa, Bănișor, boala care s-a transmis tot prin sămânța de cartofi. În urma acțiunilor fitosanitare întreprinse s-a reușit eradicarea bolii.
În Sălaj, prin unitatea fitosanitară, se face o monitorizarea cultivatorilor de cartof de consum cu suprafețe mai mari de 0,50 hectare prin recoltarea de probe de cartofi și trimiterea lor pentru analiză. O implicare importantă o are și producătorul agricol care achiziționează de pe piața liberă material de plantat care trebuie să fie însoțit de certificat de calitate – pașaport fitosanitar pentru cartofii care vin din U.E. Aceleași probleme pot să apară și la material săditor (pomi, vie, căpșuni, etc) dacă se achiziționează fără certificatul de calitate. Furnizor de material de înmulțire și plantare trebuie să fie înregistrați oficial pentru comercializarea materialului.
În această perioadă, colegii din unitatea fitosanitară și inspecții din cadrul D.A.J Sălaj verifică operatorii economici care vând pe piață material de înmulțire și plantare. Important este ca persoanele care cumpără material să solicite și certificatul și să verifice dacă numărul lotului înscris pe certificat corespunde cu eticheta de pe materialul de plantare”.