Inevitabilul s-a produs aşadar, după ce Guvernul a fost realmente somat să-şi îndeplinească atribuţiile ce îi revin prin lege, de a organiza, la propunerea prefecturilor, alegeri parţiale în localităţile în care situaţia impunea în mod imperios acest lucru. Evenimentele au luat în cele din urmă, calea inevitabilă a tribunalului.
Partidul Naţional Liberal (PNL) a depus joi, la Curtea de Apel Bucureşti, trei acţiuni împotriva premierului Victor Ponta, prin care îl cheamă în judecată pentru refuzul de a organiza alegeri parţiale pentru posturile rămase vacante de primari şi şefi de consilii judeţene.
Prin aceste cereri de chemare in judecată, instanţa este solicitată să dispună obligarea Guvernului să stabilească data de desfaşurare a alegerilor parţiale.
„Inacţiunea Guvernului în aplicarea legislaţiei electorale reprezintă un abuz de drept grav, realizat prin exces de putere şi o încălcare a regulilor democratice de către premier”, arată PNL într-un comunicat de presă.
Liberalii susţin că Victor Ponta refuză să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia vacantă de preşedinte al Consiliului Judetean Cluj şi alte 22 de funcţii vacante de primari, în legatură cu care a fost depăşit termenul legal de 90 de zile pentru organizarea alegerilor locale (din judeţele Sălaj, Olt, Dâmboviţa, Tulcea, Ilfov, Buzău, Vrancea, Maramures, Vâlcea, Bacău, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Hunedoara, Dolj, Neamţ).
În judeţul Sălaj, comuna Meseşenii de Jos este condusă, de mai bine de şapte luni, de viceprimarul Seres Arpad, în urma deciziei magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a-l condamna la şase luni de închisoare cu executare pe fostul primar Sandu Bercean, găsit vinovat pentru infracţiunile de conflict de interese în formă continuată şi fals intelectual. Pierzând procesul intentat de Agenţia Naţională de Integritate, fostul primar Sandu Bercean a fost obligat să cedeze fotoliul de edil al Primăriei Meseşenii de Jos viceprimarului în funcţie, Seres Arpad. Acesta, potrivit legii, ar fi trebuit să deţină rolul de primar pentru doar 90 de zile de la data preluării noilor atribuţii. Potrivit Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, pe baza comunicării oficiale transmise de către instanţă şi a unui referat semnat de către secretarul din Meseşenii de Jos, prefectul Ionel Ciunt a emis, la finele lunii aprilie, un ordin de constatare a încetării de drept a mandatului de primar. Astfel că, potrivit aceleiaşi Legi, în termen de 90 de zile de la emiterea respectivului ordin, Guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri parţiale în Meseşenii de Jos. Situaţia din judeţul nostru nu este singulară, cazuri cu consecinţe asemănătoare regăsindu-se şi în alte judeţe.
Primarul Radu Capîlnaşiu ne-a declarat, referitor la acest subiect: „acţiunea este cât se poate de oportună şi justă. S-a solicitat, prin toate forurile îndreptăţite, să se dea drumul acestei hotărâri de guvern în vederea organizării alegerilor însă fără niciun rezultat. Consecinţa- respectiv această acţiune în instanţă, nu trebuie sa surprindă pe nimeni” a spus primarul municipiului Zalău.
Purtătorul de cuvânt al instituţiei prefectului, Oana Labo ne-a confirmat faptul că în judeţul Sălaj, comuna Meseşenii de Jos este singura care se află în situaţia menţionată mai sus.Cu siguranţă instanţa Curţii de Apel va ajunge la o concluzie menită să schimbe această situaţie cu care se confruntă de luni bune multe localităţi din ţară şi care nu este altceva decât o nouă pată neagră pe obrazul unui guvern, oricum plin de păcate.
la pariu ca nu l-ar alege?