Da, în acest an se împlinesc 20 de ani de când a fost introdusă prima cerere de retrocedare a clădirii Colegiului Național „Silvania” din Zalău de către Eparhia Reformată Piatra Craiului. De atunci durează această speță în instanță. Au avut loc zeci de înfățișări, strămutări, analize, anchete, deschideri de dosare de urmărire penală, dar degeaba. Instanța nu s-a pronunțat încă printr-o soluție clară, o decizie prin care să știm dacă imobilul este sau nu retrocedat. Și pentru că procesul durează de atâta amar de timp, clădirea nu a put fi inclusă nici în programe investiționale de modernizare cu fonduri alocate de Primăria Zalău sau obținute din surse europene. Este o situație incertă, ne-a spus în mai multe rânduri Florin Morar, directorul prestigioasei unități de învățământ din județ. Acesta a explicat recent că s-a descurcat cum a putut în a realiza lucrări minime de întreținere, pentru prevenirea unor eventuale probleme. Pentru că Primăria Zalău a făcut recurs împotriva deciziei de restituire dată de magistrații Curții de Apel Cluj, procesul pentru dreptul de proprietate continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Știm cu toții ce înseamnă asta. Există riscul unor termene lungi, poate alți câțiva ani de așteptare. Cine are de pierdut? Toți au de pierdut! Vom reveni cu o anchetă în care vă vom prezenta detaliile unui proces mult prea lung în care este disputat sediul celei mai cunoscute școli sălăjene.
[…] Da, în acest an se împlinesc 20 de ani de când a fost introdusă prima cerere de retrocedare a clădirii Colegiului Național „Silvania” din Zalău de către Eparhia Reformată Piatra Craiului. De atunci durează această speță în instanță. Au avut loc zeci de înfățișări, strămutări, analize, anchete, deschideri de dosare de urmărire penală, dar degeaba. Instanța nu s-a pronunțat încă printr-o soluție clară, o decizie prin care să știm dacă imobilul este sau nu retrocedat. Și pentru că procesul durează de atâta amar de timp, clădirea nu a put fi… Citeste mai mult […]
[…] Da, în acest an se împlinesc 20 de ani de când a fost introdusă prima cerere de retrocedare a clădirii Colegiului Național „Silvania” din Zalău de către Eparhia Reformată Piatra Craiului. De atunci durează această speță în instanță. Au avut loc zeci de înfățișări, strămutări, analize, anchete, deschideri de dosare de urmărire penală, dar degeaba. Instanța nu s-a pronunțat încă printr-o soluție clară, o decizie prin care să știm dacă imobilul este sau nu retrocedat. Și pentru că procesul durează de atâta amar de timp, » Mai multe detalii […]
Ce retrocedare? Nimic nu trebuie și nu ar trebui retrocedat, însă nimănui nu-i pasă de România.Suntem un popor al nimănui, plătim niște trădători din fruntea țării.Nu le pasă pt că au afaceri,conturi și case prin lumea largă și o să- și ia tălpășița,lasandu- ne ” flămânzi și goi,far’ de adăpost.”
Pe mulți i-o mâncat în cur de revoluție, păi asta înseamnă retrocedări. Scuipați revoluționarii !
@ 11:42. Ia nu mai face tu spume comuniste pe-aici!
@12,27. Scuipat între ochi !
@15:19. Da’ ce, mă-ta nu-i acasă?
Conform dreptului internațional, statul care integrează o provincie asumă și propiretățile fostului stat prin drept succesoral.
In Cluj există Liceul Bathory despre care am crezut mereu că e unguresc. În realitate a fost inființat de Maria Thereza pentru TOATE naționalitățile, tocmai ca alternativă la școlile doar maghiare pentru că ungurii nu ne recunoșteau nici măcar ca națiune.
După Trianon ungurii care au plecat, optanții, au primit justă despăgubire. Brătianu a insistat chiar să se dea incă 10% la despăgubirea calculată, tocmai pentru a fi ok.
Multe acte și documente au fost furate de horthyiști după 1941, așa că acum ei scot acte și fac mii de procese unde acaparează tot ce pot.
Este absurd să retrocedăm chestii de dinainte de 1918 cand s-a rezolvat o dată.
Multe decizii s-au dat cu șpagă. Ar trebui revăzute absolut toate retrocedările de după revoluție.
Alin, să amintim ce etnie a avut cel care a proiectat și redactat faimoasa lege care cuprindea „restituții in integrum”, evreu și a origine, dar cu nume de domn al Moldovei și cum descreierații de parlamentari români (și cei din Sj.care îi întreceau) au aprobat tot ce a scris evreul în lege.