Sute de sălăjeni bolnavi de cancer, care necesită tratamente cu radioterapie, sunt nevoiţi să bată drumurile spitalelor din judeţele învecinate, chiar şi în străinătate, pentru a-şi salva viaţa sau în unele situaţii chiar pentru a o prelungi cu câteva luni, săptâmâni, zile sau chiar ore.
În prezent, bolnavii de cancer de judeţ, nu puţini la număr – peste 4.700 de persoane, care necesită un tratament cu radioterapie, nu pot beneficia de o astfel de medicaţie “acasă” şi asta din cauza faptului că Zalăul nu dispune de un centru medical dotat şi capabil să ofere un tratament complex. Potrivit managerului celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, Laurenţiu Barna, pentru radioterapie, pacienţii sunt îndrumaţi la Institutul Oncologic prof. dr. “Ioan Chiricuţă” din Cluj Napoca, unde o comisie medicală stabileşte conduita terapeutică necesară, pentru fiecare pacient cu afecţiune oncologică. În funcţie de numărul de pacienţi care au nevoie de radioterapie, aceştia sunt programaţi pentru şedinţele de radioterapie în Cluj Napoca sau sunt îndrumaţi către spitalele din Oradea sau Baia Mare. Chiar dacă în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău numărul persoanelor suferinde de afecţiuni oncologice este de ordinul miilor, reprezentanţii instituţiei precizate nu deţin o evidenţă a pacienţilor care urmează tratamente de radioterapie şi asta din cauza faptului că, după ce sunt direcţionaţi spre anumite centre la tratament, li se pierde urma. Ajung la medicaţie în judeţele învecinate şi preferă să continuie terapia sub îndrumarea altor medici, fără a se mai prezenta la unitatea spitalicească din Zalău, iar în unele cazuri bolnavii merg direct la medicii oncologi din alte judeţe. Cert este faptul că, din cauza numărului mare de solicitări, sălăjenii bolnavi de cancer care necesită radioterapie sunt puşi pe liste de aşteptare, astfel că programarea pentru asemenea şedinţe este făcută chiar şi după câteva luni, ceea ce, uneori, poate fi prea târziu.
Cancerul de sân – cel mai des întâlnit
La finalul anului trecut, în evidenţele Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, numărul pacienţilor suferinzi de afecţiuni oncologice a fost de 4.740 de persoane. Cele mai multe persoane afectate de diverse forme de neoplasm provin din mediu rural – peste 62 la sută – potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean, incidenţa afecţiunilor oncologice fiind mai mare la femei. Aceasta reprezintă peste 61 la sută din totalul pacienţilor aflaţi în evidenţe. Ca ierarhizare, pe primul loc se află afecţiunile oncologice ale sânului, urmate de afecţiunile oncologice ale colului uterin, iar pe locul trei afecţiunile oncologice colorectale.
De precizat este faptul că evidenţa copiilor cu afecţiuni oncologice nu este realizată în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.
„Aşteptările” pentru radioterapie nu ar trebui să mai mire pe nimeni într-o ţară „normală”, având în vedere faptul că tratamentul de specialitate pentru afecţiunile oncologice este gratuit, indiferent dacă bolnavul este sau nu asigurat. De exemplu, un sălăjean, în vârstă de 56 de ani, a aşteptat aproape două luni pentru o programare la Oradea, iar în ziua premergătoare programării a fost informat că nu mai sunt locuri. A preferat să urmeze radioterapia pe cont propriu, la o clinică din ţara învecinată – Ungaria. “Să ferească Dumnezeu pe toată lumea. Mori cu zile. Dacă stai după programări, singur ajungi să nu le mai faci. E inutil să mai vorbim despre sistemul medical din România, mai ales în astfel de cazuri când zilele îţi sunt numărate”, a povestit bolnavul.
Numărul bolnavilor de cancer creşte considerabil de la an la an
La nivel naţional, numărul bolnavilor de cancer creşte considerabil de la an la an, în prezent înregistrându-se aproximativ 45.000 de cazuri. Statisticile arată faptul că există peste 100 de tipuri de cancer clasificate în funcţie de celulele afectate iniţial, iar riscul de a dezvolta cancer creşte pe măsura înaintării în vârstă, fiind influenţat de sex, rasă, istoricul medical personal şi cel familial al pacientului. Din ultimele cercetări reise faptul că principalii factori care provoacă afecţiunile oncologice sunt: tutunul – 30 la sută; infecţiile – zece la sută; alimentaţia nesănătoasă – 33 la sută; factorii legaţi de sănătatea reproducerii – şapte la sută; profesie – patru la sută; lumina solară şi radiaţiile ionizate – trei la sută; poluare – trei al sută; produşi industriali – unu la sută; medicamente şi proceduri medicate – unu la sută; aditivi alimentari – unu la sută; alcoolul – doi la sută şi factori necunoscuţi – cinci la sută.