Vicepresedintele PSD Salaj, Calin Fort, la „Rotisorul politic”: „PSD poate sa guverneze bine” un articol de Daniel SAUCA (28 Octombrie 2010)

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, emisiune realizata in parteneriat cu ziarul „Magazin Salajean”: Calin Fort, vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Salaj, secretarul organizatiei municipale PSD Zalau. In aceasta pagina va prezint cateva fragmente din dialogul purtat cu interlocutorul nostru.

„Atunci am mai avut nevoie de opt voturi”

(…) Rep.: Victor Ponta, presedintele PSD, spunea ca ati reusit sa strangeti numarul de parlamentari necesari pentru votarea motiunii…

Calin Fort: Dupa cum stiti, in sesiunea trecuta am depus o motiune de cenzura la adresa aceluiasi Guvern Boc. Atunci am mai avut nevoie de opt voturi pentru a reusi sa trecem motiunea. Eu sper din tot sufletul, pentru ca s-a dus o munca intensa si dialog cu toti parlamentarii pentru a sustine aceasta motiune, pentru ca dorim sa tragem un semnal de alarma la faptul ca directia in care se indreapta tara, masurile care se iau la adresa populatiei sunt aberante si nu au nicio logica in ceea ce vor sa faca. Eu ce pot sa va spun, si am simtit cand am fost la congresul nostru, in 16 octombrie, este ca asa am avut senzatia, ca intr-adevar numarul de voturi necesare pentru a trece aceasta motiune exista.

Rep.: Ce se va intampla dupa motiune? Un alt Guvern?

C.F.: Stiti ca motiunea este depusa impreuna cu PNL si PC. Este o motiune facuta in comun, pentru a forma un guvern de tranzitie pe o perioada de sase luni, care sa aplice niste masuri imediate necesare pentru a usura trecerea, la acest sfarsit de an, peste perioada de iarna si pentru a pregati alegerile parlamentare…

Rep.: Anticipate. Asta urmand sa se intample in primavara anului viitor.

C.F.: Da. Sper. Daca obtinem acele voturi. Totul este legat de aceasta motiune de cenzura. Daca vom obtine aceste voturi, putem sa ne gandim la orice altceva. Dupa cum ati vazut, si mesajele care se transmit de la nivelul partidului spun ca dorim sa facem orice este posibil pentru a dobori acest Guvern, care aduce prejudicii de imagine Romaniei, care aduce situatii catastrofale pentru profesori, pensionari, medici s.a.

„Eu ma mandresc ca fac parte din acelasi partid cu Ion Iliescu si Adrian Nastase”

Rep.: Reveniti la putere cu Iliescu si Nastase? I-am vazut destul de activi la congres.

C.F.: Dl. Iliescu este presedintele de onoare al partidului, iar dl. Nastase este presedintele Consiliului National, cel care coordoneaza departamentele partidului. Cred ca amandoi sunt oameni politici consacrati pe scena politica a Romaniei. Daca vreti, eu va spun, sigur ca ar putea sa nu para obiectiv, dar cred ca perioada de guvernare 2000 – 2004, a d-lui Adrian Nastase, a aratat faptul ca PSD poate sa guverneze bine.

Rezultatele s-au vazut la sfarsitul anului 2004, cu pregatirea si incheierea capitolelor pentru aderarea la UE, NATO, scoaterea vizelor, crearea de locuri de munca, scaderea somajului s.a. Pot sa dau mai multe exemple. Ion Iliescu a fost un om care a condus statul si nu s-a implicat in conducerea Guvernului, asa cum face acum Traian Basescu, care nu mai tine cont de acest Guvern si conduce de la Cotroceni. El nu face altceva decat da niste directive, iar ceilalti trebuie sa se supuna. Eu nu cred ca se pot face comparatii, chiar daca vin Ion Iliescu si Adrian Nastase, pentru ca sunt doi oameni politici de un calibru pe care nimeni nu il poate contesta. Eu ma mandresc ca fac parte din acelasi partid, chiar daca atunci cand l-am votat pe Mircea Geoana, am votat impotriva lui Ion Iliescu, dar asta nu inseamna ca nu apreciez calitatile politice ale celor doi.

Rep.: A ramas Ion Iliescu un fel de guru al PSD?

C.F.: Imi place termenul pe care il folositi, dar sa stiti ca intotdeauna cea mai buna dovada este ultimul congres. Intotdeauna, toti cei care au fost in sala au apreciat discursul lui, pentru ca este, intr-adevar, un discurs pe care ar trebui sa-l poarte un partid de stanga. Nu reusim noi, poate, sa-l intelegem in acest sens. Eu cel putin sunt mai tanar si multe poate nu ar converge cu ceea ce spune dl. Iliescu, ca si parte tanara. Dar, cu siguranta reprezinta stanga si mesajul este clar, de fiecare data apreciat, cand a tinut un astfel de discurs.

„Un program elaborat, gandit pentru fiecare masura pe care dorim sa o aplicam”

Rep.: Cu aceasta ocazie, a congresului extraordinar, ati lansat si o asa-zisa oferta de guvernare, ma rog, cateva lucruri pe care voi spuneti ca le veti pune in aplicare din momentul in care veti reveni la putere. Sa povestim mai intai despre eliminarea acelei celebre deja reduceri cu 25 la suta a salariilor bugetarilor. Chiar veti putea face acest lucru, in conditiile in care, se stie, si pe asta se bate moneda si de partidul aflat la guvernare actualmente, exista un acord cu FMI, care nu lasa loc la prea multe solutii pentru oameni?

C.F.: Asa este. Referitor la ceea ce spuneati acum, in ultima fraza: este adevarat ca aceste minciuni pe care le scoate in continuare aceasta guvernare de dreapta se adeveresc, pentru ca acest acord cu FMI este putin limitat si nu poti sa treci de el. Intr-adevar, la congresul extraordinar, mult asteptat si de catre noi, membrii de partid, dar si de marea masa de oameni ai acestei tari, s-a intarit ideea ca dorim sa aplicam mai multe masuri, prin programul de guvernare, un program la care au lucrat toate departamentele PSD, specialisti, lideri de sindicat, ONG-uri s.a. Toate acestea se regasesc in programul de guvernare, nu acel pe care l-a citit Adriean Videanu (si a citit numai partile care nu le convin lor). Este un program elaborat, gandit pentru fiecare masura pe care dorim sa o aplicam. Intr-adevar, avem o sintetizare a acestui program printr-o suta de masuri pe care am dori sa le aplicam. Fiecare dintre aceste masuri se regaseste in programul de guvernare cu detalii, cu cifre, cu situatia in care ne gasim acum. (…)

Rep.: Nu mi-ati raspuns la intrebare. Eliminarea reducerii cu 25 la suta a salariilor bugetarilor…

C.F.: Nu v-am raspuns. In prima zi, daca PSD vine la guvernare, va reveni la salariile de la inceputul lunii iulie, atunci cand Guvernul Boc a redus salariile tuturor, pe criterii pe care nimeni nu le cunoaste, cu 25 la suta.

Rep.: Veti putea face acest lucru?

C.F.: (…) Intr-adevar, revenirea la 25 la suta ar insemna -1,1 la suta din PIB, revenirea la salariile de dinainte de 1 iulie, dar v-am spus, coroborat cu acestea, exista masuri care aduc un plus la buget si atunci nu ar fi nicio problema pentru revenirea la aceste salarii. (…)

„Eu spun ca ma potrivesc in aceasta functie”

Rep.: Ati facut un pas in spate in partid?

C.F.: Va referiti la faptul ca nu mai sunt presedintele organizatiei municipale si sunt doar secretarul acestei organizatii. La nivel de judet am ramas la functia de vicepresedinte. Nu stiu daca am facut un pas in spate sau nu. Ceea ce stiu eu este ca ma potrivesc cu aceasta functie. Mi-am dorit aceasta functie in momentul in care m-am decis sa nu mai candidez pentru functia de presedinte, din motive pe care opinia publica le-ar putea intelege sau nu, dar cu siguranta sunt ale mele personale si am luat eu aceasta decizie.

Eu spun ca ma potrivesc in aceasta functie. Sper din toata inima sa ajut, din aceasta functie partidul, organizatia municipala in special si nu consider un pas in spate functia de secretar. Nu este o functie mai putin importanta decat cea de presedinte, pentru ca daca eu am dus lipsa la conducerea acestei organizatii a fost lipsa unui secretar. Eu, prin aceasta functie, cred ca il sprijin in acest moment foarte bine pe domnul presedinte Gheorghe Pop si cu siguranta am sa ma achit cu capul sus de aceasta functie. Este pe un mandat de doi ani si vom vedea.

Rep.: S-au transat lucrurile in ceea ce priveste candidatura din partea PSD la Primaria Zalau?

C.F.: Am citit si eu prin ziarele locale, ca la un moment dat se facea o statistica, o situatie a potentialilor candidati la Primaria municipiului Zalau. In special se cauta un contracandidat pentru actualul primar al municipiului, dl. Radu Capilnasiu. La organizatia municipala PSD Zalau inca nu s-a discutat niciun nume, nicio persoana. Inca nu am stabilit criterii, dar asta nu inseamna ca, daca tineti minte la conferinta noastra a organizatiei municipale, dl. Gheorghe Pop a spus clar ca este unul dintre obiectivele lui si de aceea isi doreste sa conduca aceasta organizatie, sa o modernizeze, sa faca mai mult decat am putut face eu. Eu nu pot sa spun ca dl. Gheorghe Pop este candidat, si orice alta persoana, pentru ca nu am stabilit in cadrul partidului. Nu putem face acest lucru decat in momentul in care dezbatem si hotaram in cadrul partidului. (…)

„Sa se implice pentru a obtine un rezultat bun ca si organizatie”

Rep.: S-au finalizat alegerile in organizatia judeteana PSD Salaj…

C.F.: Asa este. Ultimele alegeri au fost la nivelul organizatiei municipale, a organizatiei de femei si la cea de tineret. Am terminat alegerile la toate nivelurile, inclusiv la comune. Toata lumea s-a asezat pe cate o functie din dorinta de a face ceva pentru organizatie, in primul rand, si in doilea pentru acest oras. Eu sper ca toti cei care sunt in aceste functii sa-si mentina cel putin cele declarate in discursurile avute la aceste conferinte, pentru ca sunt lucruri bune. Sa le aplice, sa se implice pentru a obtine un rezultat bun ca si organizatie. (…)

Rep.: Se simte mirosul revenirii la guvernare? Asta avand in vedere ca la multe organizatii am vazut chiar imbulzeala.

C.F.: Sondajele de opinie asta ne-ar spune astazi daca am lua in serios toate sondajele. Si nu cred ca sunt intamplatoare, pentru ca mesajul pe care l-a transmis Victor Ponta in momentul in care a preluat conducerea acestui partid, a fost sa ne apropiem de populatie, sa ne gandim la agenda omului si sa facem in asa fel incat toate deciziile pe care le luam sa fie in favoarea oamenilor. (…)

Leave a Comment