“Moda” pensiilor speciale pare să nu-i mai impresioneze pe judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) astfel încât, o altă lege controversată pe de o parte, dar bine susţinută de parlamentari pe de altă parte, a ajuns în tocătorul de hârtie, după îndelungi presiuni, lupte şi controverse. CCR a decis că este neconstituţională legea referitoare la pensiile speciale pentru aleşii locali – primari, viceprimari şi preşedinţi de consilii judeţene-, după ce a admis sesizarea Guvernului cu privire la neconstituţionalitatea ei.
Este pentru a doua oară când, la seizarea Executivului, CCR decide că legea pensiilor pentru aleşii locali contravine Legii fundamentale a României. Guvernul a sesizat CCR, la sfârşitul lunii iunie cu privire la legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, anunţul fiind făcut de prim-ministrul Dacian Cioloş. „Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituţională (…) pentru că, în continuare, din lege nu reiese clar cum ar urma să fie finanţate aceste pensii sau indemnizaţii speciale. Ele, aşa cum e prevăzută legea, ar urma să impacteze bugetul de stat pentru că şi bugetele locale, mare parte, sunt alimentate tot din bugetul de stat, şi pe de altă parte nu se respectă principiul contributivităţii, legea şi astea ar urma să se aplice retroactiv, deci am cerut din nou Curţii Constituţionale să clarifice dacă aceste elemente care în continuare sunt menţinute în lege sunt constituţionale”, a declarat premierul.
În februarie, Guvernul sesizase CCR în legătură cu această lege, trăgând un semnal de alarmă. Judecătorii au spus atunci că actul normativ, aşa cum a fost el adoptat de Parlament în prima versiune, nu îndeplineşte condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate, şi, mai mult decât atât, instituie o inegalitate de tratament nepermisă în cadrul aleşilor locali. Judecătorii s-au mai pronunţat atunci şi cu privire la faptul că aceşti bani, care vor acoperii pensile, au o sursă <<incertă>>. Parlamentarii nu au ţinut însă cont de constatările judecătorilor CCR. Proiectul legii pensiilor speciale pentru aleşii locali şi consilierii judeţeni fusese adoptat în Senat, în 21 iunie, cu 101 voturi pentru, şase abţineri şi un singur vot împotrivă.
Curtea a gresit. Trebuiau date pensii speciale inclusiv consilierilor alesi. Asta pe langa laptopuri.
Nu credem.
Ai dreptate XXL, ar trebui sa le dam si vila cu piscina, si eventual un pumn in gura !!! Ca parca nu au si asa o gramada de facilitati pe care nu le merita gunoaiele !!!
cel de echitate sociala, ar trebui anulate si pensiile speciale ale parlamentariilor si a tuturor celor care nu respecta principiul contributivitatii.
Felicitări sălăjeanului Cioloş, e bine că le mai dă câte o palmă leprelor de parlamentari, ăştia cu pensiile lor speciale. Atenţie, nici un partid politic nu-şi propune anularea pensiilor speciale, cam aşa-i cu democraţia la noi. Putem să o luăm de curul pantalonilor şi să o aruncăm dreaqului !
Vin alegerile! Daca salajenii aleg aceleasi putori pt următorii 4 ani in Parlament, ne meritam soarta!!!!