USR Sălaj: “Zălăuanii au dreptul să propună proiecte și să decidă cum vor să trăiască în orașul lor!”

Conferința de presă organizată de partidul Uniunea Salvați România (USR) filiala județeană Sălaj, miercuri, 14 noiembrie, a avut ca temă două subiecte care ne privesc pe fiecare dintre noi, locuitorii municipiului Zalău, dar și pe fiecare dintre locuitorii județului Sălaj. Este vorba despre un proiect prin care fiecare zălăuan, indiferent de vârstă sau pregătire, poate veni cu idei, sugestii sau chiar proiecte în ceea ce privește infrastructura municipiului, activitatea culturală, dezvoltarea, amenajarea spațiilor verzi, a parcurilor, străzilor și multe alte idei și proiecte care, toate, înseamnă dezvoltarea și reflectă calitatea vieții în municipiu, dar și despre un proiect pentru sporirea siguranței rutiere în municipiu.

Președintele USR Sălaj, Cosmin Cristian Viașu și Gabriela Olar, membru USR, au prezentat acest proiect subliniind importanța lui, dar mai ales nevoia ca autoritățile locale din Zalău să ia, de această dată, o decizie înțeleaptă, iar acest demers să se concretizeze în viitorul apropiat chiar într-un Proiect de hotărâre într-o viitoare ședință de Consiliu local municipal.

Cristian Viașu a prezentat, pe lângă acest proiect important și un altul, la fel de important, prin care toate trecerile de pietoni din municipiu să fie modernizate și iluminate corespunzător.

Acest proiect a fost conceput și propus de USR Sălaj în urma evenimentelor rutiere din ultima vreme, știut fiind, de asemenea, faptul că pe acest segment municipiul Zalău stă foarte prost, dovadă fiind și accidentele mortale produse pe trecerile de pietoni din municipiu, din cauza slabei vizibilități. Acțiunile necesare estimate pentru implementarea propunerii de proiect sunt, printre altele, identificarea zonelor nesemnalizate corespunzător sau cu aglomerare urbană mare și trafic intens, deficitare din punct de vedere al marcajelor de trecere pentru pietoni; analiza riscurilor de accident şi analiza statisticilor existente în arhivele serviciilor de circulație pentru zonele identificate; prioritizarea a minim 10 zone, pe baza analizelor de risc anterioare. Posibilele soluții de iluminare vor fi selectate în funcție de condițiile concrete și de dotările existente la trecerile de pietoni (suprafața trecerii, existența stâlpilor în imediata vecinătate a trecerii, traficul din zonă). Revenind la proiectul principal depus de USR la Primăria Zalău, președintele Cristian Viașu a spus:

“Demarând această inițiativă, am creat pe Facebook o pagină denumită Bugetare Participativă Zalău, unde cetățenii municipiului să poată interacționa reciproc sau cu noi, pentru a da amploare acestui fenomen care ne privește pe toți. Dorim să ne sprijiniți în acest demers pentru că este vorba de fapt, de interesul celor care locuiesc în acest oraș, de un drept al lor”, a spus Cristian Viașu.

Gabriela Olar: “Zălăuanii pot și au dreptul să decidă cum se dezvoltă municipiul lor!”

Gabriela Olar a subliniat la rândul ei importanța acestui proiect și impactul pe care acesta l-ar putea avea pentru comunitate.”Acest proiect a mai fost depus acum un an, însă răspunsul autorităților a fost negativ, în sensul în care bugetul ar fi fost deja votat și că este oarecum târziu să se mai mai în considerare și un astfel de proiect, deși știm cu toții că există și procedura rectificării bugetare. Am revenit acum cu același proiect, un proiect care este de fapt un drept pe care fiecare cetățean al municipiului, da rși al județului, îl are. Acela de a decide, de a veni cu idei, cu completări, cu sugestii sau cu proiecte concrete în câteva domenii de importanță majoră pentru comunitate. Zălăuanii au dreptul să vină cu proiecte, cu idei chiar, fie ele și simple, fără detalii tehnice de specialitate, au acest drept, să decidă cum vor să trăiască în municipiu, cum vor să se dezvolte centrul orașului cartierul în care locuiesc, ce proiecte să fie implementate prin banii destinați dezvoltării dar și prin banii lor, proveniți din taxe și impozite. Iar municipalitatea are obligația, chiar prin lege, de a lua în seamă aceste idei, sugestii sau proiecte venite din partea locuitorilor Zalăului!”, a spus Gabriela Olar , membru USR Sălaj, în cadrul conferinței de presă de miercuri.

Ce este bugetarea participativă?

“Bugetarea participativă este un proces care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din buget. Obiectivele principale sunt: Creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi administraţia publică; ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetăţenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în municipiul Zalău; creşterea gradului de asumare şi co-creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetăţeni, consolidarea democraţiei prin participarea cetăţenilor la un exerciţiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate; creșterea transparenței activității administraţiei publice locale.  Pot fi înscrise propuneri de proiecte prin internet, pe o platformă creată pentru bugetare participativă.

Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada de depunere, cu sprijinul Primăriei. Se poate amenaja un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13-16, doi funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte și vor oferi informațiile necesare.

Persoanele care trimit propuneri sau care votează proiecte acceptă termenii şi condiţiile în care funcţionează platforma bugetării participative. Nu vor fi luate în considerare propunerile care sunt trimise în mod diferit față de prevederile punctului 1 și 2 din prezentul capitol sau care nu sunt conforme cu formularul de proiect.

Propuneri, criterii de acceptare și proceduri

Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească următoarele criterii: -să corespundă unui obiectiv de interes general, să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Zalău şi care vizează un spaţiu public, să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Zalău cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc., să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare, să nu aibă un caracter comercial sau publicitar, să nu aibă un caracter politic sau etnic, să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare, să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi, să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect, similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spaţială a acestora ar putea duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect. Fiecare participant poate depune maxim o propunere pentru fiecare domeniu. În cazul în care o propunere integrează practic mai multe propuneri, în urma analizei tehnice şi juridice urmează să fie făcute modificările necesare pentru ca propunerea să se încadreze în cerinţele enunţate.

Fiecare propunere ar trebui să aibă un cost total de cel mult 150.000 de euro (inclusiv TVA). Proiectele care ajung să fie supuse la vot nu sunt în mod obligatoriu o transcriere a propunerilor trimise de cetăţeni. Pot exista propuneri care necesită ajustări tehnice şi estimarea mai precisă a costurilor din partea serviciilor municipalităţii, pentru a putea fi supuse votului şi apoi implementate. Pentru a fi fezabile, propunerile pot necesita în continuare ajustări tehnice. Propunerile depuse în cadrul bugetării participative devin proprietatea Municipiului Zalău, deponenții proiectelor nu pot invoca legislația în materia drepturilor de autor. În urma analizei tehnice, Primăria poate unifica mai multe proiecte cu același obiect și le poate supune la vot în această nouă formă, cu înștiințarea prealabilă a deponenților. În vederea respectării prevederilor legale în vigoare, Primăria își rezervă dreptul de a modera afișarea proiectelor pe platformă.

Acestea vor fi afișate într-un interval de maxim 5 zile lucrătoare de la data depunerii. Votarea proiectelor se desfășoară strict online, iar pentru a vota, cetățenii trebuie să își creeze cont pe platforma . Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc, muncesc sau studiază în Zalau şi au împlinit vârsta de cel puţin 18 ani. Domenii proiecte:

Alei, trotuare şi zone pietonale. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei. Spații verzi și locuri de joacă. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.). Infrastructură educațională și culturală. Oraşul digital.

Vor fi implementate, după votul final, 15 proiecte. Detalii despre procedura urmată și alte informații pot fi consultate în documentul de mai jos.

buget participativ (1)

 

4 Thoughts to “USR Sălaj: “Zălăuanii au dreptul să propună proiecte și să decidă cum vor să trăiască în orașul lor!””

    1. Anonim

      Nu e niciun populism. Consilierii locali si primaria sa faca bine sa acceote aceste propuneri cat se poate de firesti. Nimeni nu ne intreaba ce vrem, niciodata. Ce ti se pare asa ciudat ca altii vor sa faca din asta un proiect de hotarare? Pe astia daca nu i obligi, nu rezolvi nimic! De aceea suntem la coada natiei, am ajuns mai rau ca oltenii, atat de saraci si subdezvoltati. Felicitari pt acest proiect!

  1. Anonim

    Aastea nu stiu ce sa faca si cer sugestii de la HI MAN !!!! Voi trebuie sa veniti cu un proiect politic pentru Zalau,

Leave a Comment