Tribunalul Bucuresti a admis, marti, inregistrarea Partidului Civic Maghiar (PCM) in Registrul Partidelor Politice din Romania, o alternativa la partidul condus de Marko Bela, in speta UDMR.
Inregistrare cu ceardas
Inregistrarea PCM la Tribunalul Bucuresti s-a lovit, initial, de o serie de probleme, astfel ca, la termenul anterior, procurorul de sedinta a pus in discutie faptul ca denumirea formatiunii apare tradusa si in limba maghiara. Acesta a spus ca, potrivit articolului 13 din Constitutie, limba oficiala a statului este cea romana. In afara acestui aspect, reprezentantul Ministerului Public nu a avut nimic de obiectat cu privire la demersul de dobandire a statutului juridic.
De remarcat faptul ca, la o prima analiza a cererii de inscriere a PCM, in 13 decembrie anul trecut, instanta a hotarat amanarea luarii unei decizii. Atunci, magistratii au sustinut ca nu au avut timp sa analizeze statutul partidului. A doua oara, in 10 ianuarie, decizia a fost din nou amanata din cauza depunerii la dosar a unei cereri de interventie. La acea data, presedintii a 11 organizatii locale ale Uniunii Civice Maghiare (UCM) au semnat un comunicat in care amenintau cu proteste de strada, in fata Tribunalului Bucuresti, in cazul in care la infatisarea din 24 ianuarie nu va exista o dezbatere pe fond privind cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar.
Analiza listelor cu semnaturile de sustinere depuse pentru infiintarea si inregistrarea PCM a fost finalizata in cursul lunii octombrie, dupa care a urmat elaborarea variantei finale a statutului partidului. UCM a adunat din 18 judete, printre care se numara si Salajul, circa 27.000 de semnaturi.
PCM va avea liste proprii la alegerile locale
Presedintele UCM Salaj, Papp Lajos, ne declara ca, in viitorul foarte apropiat, partidul nou infiintat va organiza un Congres, in cadrul caruia se vor alege si structurile de conducere ale PCM. Mai mult de atat, Papp Lajos sustine ca Tokes Laszlo nu are nici o sansa la functia de presedinte al partidului, in conditiile in care pastorul reformat este inca membru al UDMR: Tokes Laszlo nu va fi niciodata presedinte al partidului nostru. El trebuie sa-si vada de treaba lui. Inca, Tokes Laszlo este membru al UDMR.
In alta ordine de idei, Papp Lajos sustine ca viitorii membri ai PCM nu sunt altii decat reprezentantii actuali si viitori ai UCM, care vor face politica la nevoie. Cu alte cuvinte, atunci cand partidul si, bineinteles, interesele o cer, PCM Salaj se va mobiliza pentru a-si atinge scopurile.
Cat despre relatia cu UDMR, presedintele UCM Salaj este de parere ca ea ar trebui sa existe, in interesul tuturor: Noi vrem sa avem relatii bune cu UDMR. Insa nu stim cata intelegere vom avea din partea lor. Totusi, in cele din urma, se pare ca relatiile dintre cele doua partide maghiare va avea si mai mult de suferit, in contextul in care PCM intentioneaza sa participe la alegerile locale pe liste proprii. La alegerile viitoare, vom avea liste separate fata de UDMR. Astfel, vom intra intr-o competitie reala, pentru a ne masura puterile, a marturisit Papp Lajos. In opinia sa, in Salaj, electoratul care l-a sustinut la europarlamentare pe Tokes Laszlo isi va da votul pentru candidatii PCM la alegerile locale. Aici, in Salaj, oamenii care l-au votat pe Tokes Laszlo la europarlamentare ne vor vota si la locale. Oricum, din informatiile pe care le am, la viitoarele alegeri vom obtine si mai multe voturi, a conchis liderul UCM Salaj.
Pana la urma, PCM se doreste a fi o alternativa la UDMR, principalul, insa nu unicul obiectiv al acestei formatiuni politice fiind, in urma declaratiilor liderilor UCM, castigarea autonomiei Tinutului Secuiesc.
In prezent, in Transilvania exista 12 organizatii teritoriale ale UCM, liderii Uniunii sustinand ca urmeaza sa fie infiintate noi filiale in zonele in care traiesc maghiari.
UDMR isi arata muschii
Cum era de asteptat, pozitia oficiala a UDMR fata de infiintarea unui nou partid, care sa reprezinte interesele etnicilor maghiari, nu este una buna. Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat ca demersul privind inregistrarea PCM in Registrul Partidelor Politice din Romania a fost facut de cateva persoane nemultumite, care au parasit Uniunea. In completare, liderul UDMR sustine ca PCM a fost infiintat cu sprijin din exterior, dat de alte partide, printre care s-ar numara si PDL: Sincer, nu ma bucur ca PCM a fost inregistrat. Este vorba de initiativa catorva persoane, care nu se mai regasesc in UDMR. Acestea au primit sprijin din exterior, sustinere data de cateva partide, printre care credem ca este si PDL.
Cat priveste amenintarea PCM la adresa UDMR, Seres Denes marturiseste ca acest lucru ar putea reprezenta un pericol la adresa Uniunii, insa isi exprima speranta ca electoratul maghiar, si nu numai, va intelege, in cele din urma, intentiile PCM. Despre forta PCM, nu am ce sa comentez. Alegerile locale vor dovedi acest lucru. Ca sa fim sinceri, in afara de a contesta UDMR, PCM nu a facut nimic pentru electoratul maghiar, a incheiat liderul UDMR.