Un fleac, v-am tras-o!

Un fleac, v-am tras-o!

Salariile bugetarilor se vor reduce cu 25 la suta, iar pensiile si ajutorul de somaj scad cu 15 procente, a anuntat presedintele Traian Basescu, joi, la Palatul Cotroceni: Toate salariile din sectorul bugetar vor fi afectate cu 25 la suta, inclusiv salariul minim pe economie, dar Guvernul va completa diferenta care este sub 600 de lei. Salariul minim care va fi luat in considerare va fi cel din sectorul privat, spune seful statului.

Pana la finele anului, sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni, pentru ca in 2011, mentinandu-se anvelopa salariala, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum. Aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie, a completat Traian Basescu.

Este vizata si administratia centrala, si cea locala, in egala masura. Nerespectarea, de data aceasta, a celor ce vor nesocoti ce spune Guvernul va conduce la reducerea cotei defalcate, anunta presedintele.

Masurile luate de Guvern impreuna cu Banca Mondiala, FMI si Uniunea Europeana vin sa infirme zvonurile potrivit carora taxa pe valoarea adaugata si cota unica de impozitare vor fi modificate, desi seful statului a anuntat ca o asemenea varianta a fost luata in considerare.

Atat echipa de evaluare FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, cat si Guvernul au avut in vedere doua variante. Prima, cea a neincrederii, prevedea cresterea TVA de la 19 la suta, la 24 la suta, majorarea cotei unice de la 16 la 20 la suta si reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 20 la suta pentru a ne incadra intr-un deficit de 6,7- 6,8 la suta din PIB. Pe varianta a doua, a increderii in Parlament si institutiile statului roman, se va merge in continuare si se vor face restructurari la nivel statal, a declarat Basescu.

Varianta cu sporirea fiscalitatii in zona TVA si fiscalitatea publica era varianta in care se transfera in seama intregii populatii sarcina de a genera mai multi bani pentru a putea fi mentinut aparatul bugetar urias pe care Romania il are. Cresterea fiscalitatii ar fi blocat sansele de relansare ecnomica rapida in urmatoarele patru luni, spune presedintele.

In ceea ce priveste sistemul de pensii, statul va continua sa transfere 1,7 miliarde de euro la Fondul de pensii. Dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, si numeric, si ca nivel de plata, ar mai trebui inca 500 de milioane de euro care nu exista. Pensiile s-ar putea reduce cu 15 la suta, la fel si ajutorul de somaj, mentioneaza seful statului.

Legat de programele sociale, in Romania exista 16 si toate functioneaza atat de independent unul de altul, incat sunt persoane care stau acasa si castiga mai bine decat cei care muncesc. Toate programele vor fi regandite pentru a nu deveni sursa de venit fara munca, anunta Traian Basescu.

Seful statului avertizeaza ca banii pentru a sustine scolile, spitalele, armata si politia sunt insuficienti din moment ce 27 la suta din buget se duc pe plata salariilor, iar 35 la suta reprezinta cheltuieli sociale.

PNL, Boc si politica femeii casnice

PNL raspunde la anuntul privind macelul din sistemul bugetar, recunoscand ca este nevoie de masuri privind diminuarea cheltuielilor din administratia publica, prin reducerea numarului de angajati. Din pacate, nu se tine cont de necesitatile reale pe care le au aceste sectoarele de activitate din sistemul bugetar. Astfel, vom ajunge in colaps, a declarat presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, vineri, in cadrul unei conferinte de presa. Acesta a mai spus ca, in conditiile in care s-au facut angajari in sistemul bugetar, pe criterii politice, iar azi se platesc salarii la doi-trei directori dintr-o singura institutie deconcentrata, aici s-ar putea lua primele masuri, astfel incat sa nu fie nevoie de reducerea pensiilor cu 15 procente. Apoi, ar trebui verificate licitatiile si alocarile de bani prin incredintare directa, unde vorbim de sume uriase pe care actualii guvernanti le platesc firmelor apropiate puterii, a mai spus Capilnasiu.

Vicepresedintele PNL Salaj, Dorel Oros, face cunoscut ca liberalii iau in calcul initierea unei motiuni de cenzura la adresa Guvernului Basescu-Boc. Vom cere formarea unui cabinet nou, cu premier si ministri tehnicieni. Este cat se poate de evident ca actualul Guvern nu este capabil sa scoata Romania din criza, a mentionat Oros.

Singura politica economica a Guvernului este reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar. Este, de fapt, politica << femeii casnice >>, care nu stie sa faca altceva decat sa taie din cheltuielile zilnice, este de parere deputatul PNL, Mirel Talos. Acesta a spus ca, din punctul de vedere al liberalilor, ar exista cateva masuri care ar scoate Romania din criza, printre care: reducerea cotei unice pentru a atrage investitiile; reducerea TVA; reducerea contributiilor sociale, care ar stimula angajarile; reducerea cheltuielilor cu personalul angajat in sistemul bugetar, actiune care ar trebui sa inceapa din zona guvernamentala.

PSD: Noi vrem un alt guvern

Nici cei de la PSD nu s-au lasat mai prejos, astfel incat, vineri, au organizat si ei o conferinta de presa. Continuam sa avem dreptate in ceea ce priveste prezicerile pe care le-am facut pana acum. Prezenta reprezentantilor FMI in Romania dovedeste nu doar ca situatia socio-economica este dificila, ci si ca populatia nu mai are incredere in Guvern si, desigur, in institutiile statului. In conditiile acestea, presedintele Basescu da solutii in locul Guvernului, a declarat presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc. Acesta a adaugat ca era de aseteptat ca situatia economica sa se agraveze, atata timp cat Guvernul Boc nu a avut niciun proiect de redresare economica. Masurile iesirii din criza s-au rezumat la declaratii, care nu s-au materializat niciodata. Solutia anuntata de Basescu nu este deloc benefica pentru tara. Solutia pe care noi o vedem este: un alt guvern, a mai spus Marc, care a incheiat prin a fi de acord cu ideea de solidaritate, insa nu pe vorbe, ci pe proiecte concrete, care sa scoata Romania din criza.

Cred ca, pana ieri, mai existau cativa romani care credeau ca actualul Guvern este condus de Boc. De ieri, cu totii, am realizat ca primul ministru este, de fapt, Basescu, este de parere prim-vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa. Parlamentarul a tinut sa precizeze ca, din nefericire, Romania se indreapta spre un haos greu de imaginat. Sper ca Boc are suficient curaj sa paraseasca Guvernul, pentru a face loc unui alt prim-ministru care sa aduca Romania pe linia de plutire, a incheiat Nosa.

PDL: Daca-i ordin, cu placere

De cealalta parte a baricadei, cei de la PDL par sa fie si ei surprinsi de masurile anuntate de Basescu, insa, nu-i asa?, cel mai indicat este ca propriile opinii sa ni le exprimam acasa… Masurile anuntate de presedinte sunt dure, insa obligatoriu de urmat. In mod cert, Romania trebuie sa isi reduca cheltuielile din sectorul public, a spus presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, vineri, intr-o intalnire cu presa. Liderul pedelist a mai afirmat ca reducerea cotei unice sau cresterea TVA nu ar fi fost o decizie buna, pentru ca ar fi impovarat si mai mult sectorul privat, care ar fi ajuns la faliment.

Este dureros sa se ia masura scaderii salariilor, insa este vorba de fondul de salarii. Astfel, daca o primarie isi permite sa tina 500 de angajati, toti acestia vor primi salarii diminuate cu 25 la suta. Daca acea primarie decide ca numarul de angajati este prea mare si va lua masuri de reducere a numarul de personal, ceilalti vor putea intra in posesia salariului integral, a explicat Bode, care a adaugat ca oamenii si, desigur, sindicatele trebuie sa inteleaga ca masura reducerii personalului bugetar nu poate fi intarziata.

Prezent si el la conferinta de presa, secretarul de stat in Secretariatul General al Guvernului, Andrei Todea, a tinut sa specifice ca masurile anuntate de Basescu nu ii apartin presedintelui: Nu vorbim despre o decize a presedintelui. In acest sens, s-au purtat nenumarate discutii intre Guvern si reprezentantii FMI. Declaratia lui Traian Basescu a fost determinata de panica pe care anumite surse au creat-o si care au aruncat pe piata tot felul de informatii false.

Nici UDMR nu culca-te!

Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat ca, personal, este sceptic ca masurile anuntate de presedintele Basescu vor fi puse in practica asa cum au fost anuntate. Oricum, liderul UDMR a afirmat ca este necesar ca Guvernul sa analizeze situatia si sa stabileasca ce anume masuri vor fi luate si cu ce impact.

Leave a Comment