UDMR si PCM nu incap in aceeasi teaca

UDMR si PCM nu incap in aceeasi teacaUDMR nu va face aliante preelectorale inaintea alegerilor locale, iar pentru turul doi este nevoie de aprobarea Consiliului Permanent in cazul unor intelegeri politice, primul partid vizat pentru astfel de intelegeri fiind PNL.

Singuri, impotriva tuturor

Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat ieri ca, desi au existat diverse propuneri pentru aliante preelectorale, hotararea luata de curand in cadrul Consiliului Consultativ al presedintilor de filiale ramane ferma, astfel incat, cel putin in primul tur de scrutin al alegerilor locale, partidul nu va adopta o asemenea strategie. Acest lucru inseamna ca fiecare filiala de judet isi va desemna candidatii proprii pentru functia de consilieri locali si judeteni, respectiv primari si presedinti de consilii judetene, a spus Seres Denes. Totusi, sustine presedintele UDMR Salaj, in situatia in care, in teritoriu, vor fi intalnite anumite cazuri speciale, unde se impune o alianta preelectorala, acest lucru va fi permis doar cu avizul conducerii judetene a partidului si, implicit, a Consiliului Permanent.

Cat priveste strategia UDMR pentru turul doi de scrutin al alegerilor locale, Seres Denes mentioneaza ca Uniunea va putea face anumite negocieri pentru a obtine diverse posturi, in functie de specificitatea zonei. In acelasi context, liderul UDMR Salaj nu exclude o alianta pre sau postelectorala cu reprezentantii nou infiintatului Partid Civic Maghiar (PCM), insa acest lucru, in opinia sa, este aproape utopic. In ceea ce priveste intentiile electorale ale PCM, pot sa va spun ca nu am nici un fel de informatii. Parerea mea este ca, la aceste alegeri, PCM intentioneaza sa isi masoare puterile, a mai spus Seres Denes.

In genunchi ma-ntorc la tine…

Presedintele Uniunii Civice Maghiare Salaj, Papp Lajos, ne-a spus ca, vineri, va avea loc sedinta de constituire a organizatiei judetene a PCM Salaj. Insa, la aceasta data, PCM are deja intocmite listele cu candidatii pentru alegerile locale, astfel incat membrii partidului sunt gata sa intre in campanie electorala.

Cat priveste sansele pe care Papp Lajos le acorda UDMR pentru castigare a presedintiei Consiliului Judetean, acestea sunt minime. UDMR are sanse minime sa castige presedintia Consiliului Judetean Salaj. Ei vor avea sanse doar daca vor fi sustinuti de PNL si PD. Insa, nu vad ca aceste partide sa renunte la ideea de a avea candidati proprii la alegerile locale, in favoarea celor de la UDMR, este de parere liderul UCM Salaj.

Despre politica de negocieri a PCM Salaj, Papp Lajos ne marturiseste ca intentioneaza sa poarte discutii cu alte partide decat UDMR, in vederea obtinerii unui fotoliu de vicepresedinte al Consiliului Judetean. Nu excludem, totusi, o alianta preelectorala cu UDMR, insa eu nu am de gand sa ma duc in genunchi la nimeni pentru a sta de vorba cu noi, a mai afirmat liderul UCM Salaj.

Csoka Tiberiu candideaza la functia de presedinte al Consiliului Judetean

Recent reuniti in Consiliul Permanent, liderii UDMR au luat in discutie o serie de probleme legate de alegerile locale. Astfel, membrii Consiliului au luat hotararea ca UDMR sa prezinte candidati proprii pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, in judetele cu o populatie maghiara mai mare de 15 la suta. In conditiile in care, in judetul Salaj, ponderea populatiei maghiare este de peste 23 la suta, este evident ca UDMR va desemna un candidat pentru a prelua conducerea Consiliului Judetean, detinuta azi de presedintele organizatiei judetene a PSD, Tiberiu Marc.

Actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Csoka Tiberiu, ne-a marturisit, in urma cu cateva zile, ca intentioneaza sa candideze pentru fotoliul de presedinte al institutiei amintite, insa – la acea data – nu luase o decizie finala in acest sens: Pana in 25 martie, trebuie sa ma decid asupra candidaturii mele. In principiu, mi-as dori sa candidez pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean. Csoka Tiberiu a mai spus ca, in cazul in care isi va depune candidatura, UDMR Salaj va trebui sa ia o decizie in acest sens pana in 6 aprilie. Si, cum termenul limita de depunere a candidaturilor este depasit, iar Csoka Tiberiu a fost singurul membru al UDMR Salaj care si-a depus dosarul pentru a candida la presedintia Consiliului Judetean, este deja cert numele celui care va intra in lupta pentru a prelua conducerea institutiei amintite. Acest lucru este intarit si de presedintele UDMR Salaj, Seres Denes: Csoka Tiberiu este, cu siguranta, candidatul nostru la functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj. El a fost desemnat de UDMR pentru a candida pentru acest post, fiind si singurul care si-a depus dosarul in acest sens.

Campanie insangerata

In opinia lui Csoka Tiberiu, campania electorala pentru alegerile locale va fi una foarte dura, chiar incrancenata, in contextul in care, in judetul nostru, UDMR, PSD, PDL si PNL au sanse reale sa castige fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean.

Primul candidat anuntat oficial la functia de presedinte al Consiliului Judetean Salaj a fost vicepresedintele PDL Salaj, Mircea Ghiurco, care detine si functia de vicepresedinte al institutiei amintite. Contactat, acesta apreciaza si el ca perioada de campanie electorala va fi una deosebit de importanta pentru oricare dintre candidati, atata timp cat fiecare dintre ei pornesc in cursa electorala de pe pozitii egale: Este deosebit de important modul in care vom actiona in campania electorala, deoarece in Salaj partidele vor porni de pe pozitii egale.

Cel de-al doilea candidat anuntat oficial la Consiliul Judetean este nimeni altul decat actualul presedinte al institutiei, Tiberiu Marc. Acesta ne-a declarat, de curand, ca, in actuala formula, Legea votului uninominal nu este cea mai buna varianta pentru a alege un presedinte de judet. El este de parere ca Legea votului uninominal ar trebui sa sufere o serie de modificari, in special in ceea ce priveste armonizarea actualului act normativ cu alte legi.

Ca Ardealu nu-i al nostru, nici al vostru…

Consiliul National Secuiesc (CNS) a facut cunoscut ieri ca va cere sprijin pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Liderii CNS sustin ca nu sunt de acord cu termenul de autonomie teritoriala pe criteriu etnic, deoarece autonomia Tinutului Secuiesc se refera si da aceleasi drepturi tuturor locuitorilor acelei zonei. Mai mult, CNS face cunoscut ca va cere comunitatii romanesti din Tinutul Secuiesc sa isi formuleze conditiile lor pentru a sprijini in fata Parlamentului Romaniei un proiect de lege in acest sens. De asemenea, CNS face cunoscut faptul ca a pregatit un Memorandum referitor la autonomia Tinutului Secuiesc, care urmeaza sa fie inmanat deputatilor Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Documentatia cuprinde o prezentare generala a Tinutului Secuiesc, manifestul de la Odorheiu Secuiesc, hotararea de la Ditrau si Directiva 508, care se afla inca in tipografie. In fine, Memorandumul este redactat in limbile engleza si maghiara si va fi inaintat celor peste trei sute de deputati ai APCE.

In opinia presedintelui UCM Salaj, Papp Lajos, initiativa CSN este mai mult fantasmagorica, decat realizabila. Marturisesc ca, personal, nu sustin initiativa privind autonomia Tinutului Secuiesc. Insa, daca se va cere sprijinul nostru, vom discuta acest lucru in Comitetul de Conducere, ca apoi sa luam masurile care se impun, spune Papp Lajos. Acesta a tinut sa sublinieze ca dezideratul privind autonomia Tinutului Secuiesc este utopic: Suntem perfect constienti de faptul ca nu putem sprijini un astfel de proiect, atata timp cat el are sanse minime de reusita.

Nu de aceeasi parere este presedintele UDMR Salaj, Seres Denes, care, desi sustine ca nu a auzit despre Memorandumul CSN, este dispus ca sprijine intentiile privind autonomia tinutului secuiesc: Marturisesc ca aud de acest Memorandum, pentru prima data, de la dumneavoastra. In acest caz, UDMR nu se va abtine de la sustinerea initiativei, atata timp cat ea este legala si, totodata, realizabila. Nu este nimic nou daca va spun ca toti maghiarii din Ardeal dorim sa avem un statut care sa ne favorizeze. No comment.

Leave a Comment