UDMR Salaj, acuzata de santaj si evaziune fiscala

UDMR Salaj, acuzata de santaj si evaziune fiscalaOdata cu inscrierea Partidului Civic Maghiar la Tribunalul Bucuresti, maghiarimea din Romania are de ales intre doua partide: UDMR si PCM. Cele doua formatiuni se vor bate pe banii alocati comunitatii maghiare, dar si pe voturile acesteia. Aceasta stare de fapt deschide Cutia Pandorei, invrajbind astfel maghiarii din tara noastra, fie ei reprezentanti ai electoratului sau politicieni. Totusi, aceste neintelegeri pot duce la inceputul sfarsitului pentru fenomenul de solidaritate post decembrista al etnicilor maghiari.

Hartuit pentru cateva semnaturi

Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM) Salaj, Papp Lajos, acuza conducerea UDMR ca infraneaza orice actiune pe care Uniunea vrea sa le intreprinda. Mai mult de atat, Papp Lajos sustine ca, datorita unor acuzatii facute de liderii UDMR Salaj, cum ca a falsificat listele cu semnaturile necesare infiintarii Partidului Civic Magiar (PCM), a fost nevoit sa dea cu subsemnatul de nenumarate ori la Politie ori la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj: Pentru ca cei de la UDMR au acuzat UCM Salaj de fals si uz de fals, am fost tarat pe la Politie si Procuratura, institutii pe care le-am <> aproape zilnic. Si toate acestea, pentru a demonstra ca semnaturile stranse pentru infiintarea PCM nu sunt false. Liderul UCM mai spune ca, initial, dupa hartuirea la care a fost supus, a intentionat sa dea UDMR in judecata, avand date certe cu privire la faptul ca liderii acestei Uniuni s-au aflat la baza necazurilor sale. Intre timp, insa, fara sa ne argumenteze motivele, presedintele UCM Salaj nu a dat curs intentiei sale.

Ceardas pe ritmuri de santaj

Pe de alta parte, Papp Lajos sustine ca, in campania electorala pentru alegerile europarlamentare, UDMR Salaj a santajat comunitatea maghiara din judetul nostru, pe care ar fi constrans-o sa voteze candidatii Uniunii: Este foarte clar ca UDMR joaca murdar. De exemplu, la Dobrin, cei de la UDMR le-au spus cetatenilor ca, in cazul in care nu vor vota candidatii Uniunii, toate scolile maghiare urmeaza sa fie desfiintate. Apoi, la Camar, oamenii au fost amenintati ca, daca vor vota cu alti politicieni decat cei ai UDMR, copiii lor nu vor mai primi bani pentru scoala, fonduri pe care le primesc de la o fundatie din Ungaria. In acelasi context, Papp Lajos marturiseste ca UCM nu intentioneaza sa poarte vreun razboi cu nimeni, insa considera ca este nevoie de o alternativa la UDMR.

Lista lui Seres

Liderul UCM Salaj continua tirul acuzatiilor la adresa UDMR Salaj, acuzand Uniunea de evaziune fiscala: Am dovezi ca UDMR spala bani. Organele abilitate trebuie sa se autosesizeze cu privire la o anumita lista (n.r. – publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a III-a nr. 212/30.III.2005) cu donatiile pentru campania electorala din 2004, bani pe care UDMR Salaj i-ar fi primit de la persoane decedate de foarte mult timp.

Un fleac, m-au ciuruit cu… inventii

Pe de alta parte, presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, demonteaza acuzatiile facute de Papp Lajos, sustinand ca toate invinuirile aduse Uniunii sunt doar niste inventii. Tot ce spune Papp Lajos sunt niste inventii. Noi nu am spalat nici un ban, niciodata. Acestea sunt niste acuzatii de <>. Am impresia ca ce viseaza noaptea, Papp Lajos spune ziua, a conchis liderul UDMR.

Reamintim faptul ca, la finele lunii ianuarie, Tribunalul Bucuresti a admis inregistrarea Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania, formatiune politica ce s-a declarat ca fiind o alternativa la partidul condus de Marko Bela, in speta UDMR. Pentru atingerea acestui deziderat, 12 filiale judetene ale UCM, printre care se numara si Salajul, au adunat circa 27.000 de semnaturi din 18 judete ale tarii.

Cu Tokes, dar fara el

La acea data, presedintele UCM Salaj, Papp Lajos, ne-a declarat ca, in viitorul foarte apropiat, partidul nou infiintat va organiza un Congres, in cadrul caruia se vor alege si structurile de conducere ale PCM. Mai mult de atat, Papp Lajos sustinea ca Tokes Laszlo nu are nici o sansa la functia de presedinte al partidului, in conditiile in care pastorul reformat este inca membru al UDMR. De asemenea, liderul UCM Salaj a mai afirmat ca partidul nou infiintat va participa la alegerile locale din acest an pe liste separate fata de UDMR, ceea ce a dus la reaprinderea unui vechi conflict intre cele doua uniuni, care reprezinta, in general, interesele etnicilor maghiari. La alegerile viitoare, vom avea liste separate fata de UDMR. Astfel, vom intra intr-o competitie reala, pentru a ne masura puterile, a marturisit Papp Lajos. In opinia sa, in Salaj, electoratul care l-a sustinut la europarlamentare pe Tokes Laszlo isi va da votul pentru candidatii PCM la alegerile locale. Aici, in Salaj, oamenii care l-au votat pe Tokes Laszlo la europarlamentare ne vor vota si la locale. Oricum, din informatiile pe care le am, la viitoarele alegeri vom obtine si mai multe voturi, a incheiat liderul UCM Salaj.

Niste frustrati…

De cealalta parte a baricadei, presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, ne-a declarat ca demersul privind inregistrarea PCM in Registrul Partidelor Politice din Romania a fost facut de cateva persoane nemultumite, care au parasit Uniunea. Mai mult de atat, liderul UDMR a afirmat ca PCM a fost infiintat cu sprijin din exterior, dat de alte partide, printre care s-ar numara si PDL: Sincer, nu ma bucur ca PCM a fost inregistrat. Este vorba de initiativa catorva persoane, care nu se mai regasesc in UDMR. Acestea au primit sprijin din exterior, sustinere data de cateva partide, printre care credem ca este si PDL.

Cat priveste amenintarea PCM la adresa UDMR, Seres Denes marturiseste ca acest lucru ar putea reprezenta un pericol la adresa Uniunii, insa isi exprima speranta ca electoratul maghiar, si nu numai, va intelege, in cele din urma, intentiile PCM. Despre forta PCM, nu am ce sa comentez. Alegerile locale vor dovedi acest lucru. Ca sa fim sinceri, in afara de a contesta UDMR, PCM nu a facut nimic pentru electoratul maghiar, a incheiat liderul UDMR.

In prezent, in Transilvania, exista 12 organizatii teritoriale ale UCM, liderii Uniunii sustinand ca urmeaza sa fie infiintate noi filiale in zonele in care traiesc maghiari.

Leave a Comment