Topul absenţilor sălăjeni din Parlament

Topul absenţilor sălăjeni din Parlament

Parlamentarul liberal Mirel Taloş se situează pe primul loc în topul absenţilor aleşilor sălăjeni în Camera Deputaţilor, de la preluarea mandatului în 2008 şi până în prezent, el participând la doar 74 la sută dintre şedinţele din acest for. În aceeaşi ordine de idei, potrivit situaţiei prezentate de Institutul pentru Politici Publice, parlamentarul sălăjean are la activ şase luări de cuvânt în plen, 13 întrebări şi interpelări, dar şi 8 propuneri legislative. Astfel, profilul lui Mirel Taloş pare să fie unul de mijlocul clasamentului, dacă ne raportăm la prezenţa tuturor celor 334 de deputaţi.

În urma fraudării voturilor la Legea pensiilor, în 16 septembrie 2010, grupul parlamentar al PNL a decis să nu mai participe la niciun vot până la demisia preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, astfel că am intrat în grevă parlamentară, explică Mirel Taloş, care a adăugat că, în acest context, includerea liberalilor în clasamentul prezenţei la vot este irelevantă. Probabil, la fel de irelevat este şi momentul în care liberalii (precum şi ceilalţi parlamentari care au dat bir cu fugiţii de la serviciu) şi-au încasat indemnizaţiile pentru perioada în care au fost în… grevă parlamentară.

Iuliu Nosa este, şi el, un parlamentar aflat în opoziţie şi, totodată, în grevă parlamentară, însă prezenţa sa la şedinţele din Camera Deputaţilor depăşeşte procentul de 85 la sută. Deputatul PSD Sălaj are în acest mandat o activitate nu foarte intensă, dar care nu poate fi interpretată nici ca fiind slabă. Astfel, Iuliu Nosa a luat cuvântul în plen de 27 de ori, a pus 25 de întrebări şi interpelări, iniţiind peste 21 de propuneri legislative. La capitolul prezenţă la vot, Iuliu Nosa se clasează pe locul 84.

Parlamentarul PDL Sălaj, Lucian Bode, pare a fi unul dintre cei mai sârguincioşi deputaţi ai judeţului, şi asta o spune procentul prezenţei sale la serviciu, care este de peste 92 la sută. Despre activitatea lui Lucian Bode în Camera Deputaţilor putem afirma că are la activ doar cinci luări de cuvânt în plen, tot atâtea întrebări şi interpelări, precum şi 17 propuneri legislative. Lucian Bode se situează pe locul 30 în clasamentul deputaţilor prezenţi la locul de muncă.

De departe cel mai prezent deputat la şedinţele din Camera Deputaţilor este udemeristul Seres Denes. Acesta a absentat de la serviciu doar într-un procent de 3,7 la sută. Astfel, parlamentarul sălăjean se clasează, în clasamentul general al deputaţilor cu drag de muncă, pe onorificul loc 10. În acest mandat, Seres Denes a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor de 11 ori, având tot atâtea întrebări şi interpelări, în timp ce propunerile legislative iniţiate de acesta se ridică la 13.

Senatorul PSD Sălaj, Pop Gheorghe, a fost prezent la 1.055 de voturi din 1.376 posibile, astfel că prezenţa sa la şedinţe ajunge la procentul de aproape 77 la sută (locul 27 în topul general de prezenţă din 137 senatori). De asemenea, pesedistul are în portofoliu 54 de interpelări şi întrebări – fiind şi campionul parlamentarilor sălăjeni la acest capitol, 19 luări de cuvânt în plen, dar şi 24 de propuneri legislative.

În fine, senatorul UDMR Sălaj, Fekete Andras, este liderul tuturor parlamentarilor sălăjeni, desigur, la capitolul absenteism. Mai precis, deşi nu poate invoca faptul că ar fi fost în vreo grevă parlamentară, făcând parte din grupul parlamentarilor care susţine actualul arc guvernamental, udemeristul a fost la serviciu în doar 72,2 la sută din timpul în care ar fi fost nevoie de el acolo. Tot la capitolul dezamăgiri, chiar dacă este liderul UDMR în Senat, de remarcat că Fekete Andras nu are la activ nicio întrebare sau vreo interpelare. În schimb, senatorul se laudă cu 14 luări de cuvânt în plen şi opt propuneri legislative. Cu toate acestea, culmea statisticii, Fekete Andras ocupă locul 38 în topul general de prezenţă, din 137 senatori. De unde concluzionăm că parlamentarii sălăjeni nu sunt atât de lamentabili pe cât o arată statisticile. Or, ce-ar fi să nu ne mai furăm singuri căciula?

Leave a Comment