Tokes Laszlo invrajbeste etnia maghiara din Salaj

Tokes Laszlo invrajbeste etnia maghiara din Salaj

Ideea infiintarii unui nou partid ii apartine lui Tokes Laszlo, nemultumit ca UDMR si Partidul Civic Maghiar nu apara interesele nationale ale maghiarilor.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, a anuntat duminica faptul ca intentioneaza sa creeze un nou partid maghiar, care sa fie autonomist. Tokes Laszlo a afirmat ca infiintarea unui nou partid al maghiarilor din Transilvania este necesara intrucat liderii CNMT au ajuns la concluzia ca nici UDMR si nici Partidul Civic Maghiar nu reusesc sa reprezinte interesele politicii nationale a maghiarilor din Transilvania. Ne-am propus formarea unui nou partid, pe care sa-l initiem, printre altii, si noi, cei din conducerea CNMT, pentru ca este evident ca obiectivele CNMT in spiritul politicii nationale maghiare nu pot fi realizate decat de un actor politic. Ne-am dezamagit in privinta Partidului Civic Maghiar cand am contribuit la crearea lui, ca sa devina o alternativa la UDMR si sa infaptuiasca politica noastra nationala maghiara, iar in UDMR nu s-a facut o schimbare de regim, o reforma, a declarat eurodeputatul.

Tokes Laszlo a mai subliniat ca nu CNMT se va transforma intr-un partid, ci el va initia infiintarea noului partid maghiar autonomist. Acest lucru ar urma sa aiba loc cu ocazia Adunarii Generale a CNMT, programata pentru 27 noiembrie. Noul partid va urmari atingerea obiectivelor politicii nationale, adica autonomia comunitatilor maghiare, de la autonomia teritoriala a tinutului Secuiesc si autonomia culturala a tuturor maghiarilor din Transilvania, pana la autonomia regionala a maghiarilor din Partium si tinutul Ierului.

Liderul Partidului Civic Maghiar Salaj, Papp Lajos, ii reproseaza lui Tokes Laszlo ca acesta a cerut sustinere din partea PCM la alegerile europarlamentare din 2009, insa, acum, cand acesta s-a vazut cu sacii in caruta, nu mai are nevoie de nimeni. Noi am fost alaturi de Tokes Laszlo, incepand cu alegerile europarlamentare. L-am ajutat sa ajunga europarlamentar, dar vad ca acum ne intoarce spatele, spune Papp Lajos. Acesta a adaugat ca Tokes este, si la aceasta data, unul dintre membrii UDMR, chiar daca i s-a propus sa devina unul dintre liderii PCM: Chiar daca i-am spus sa vina la noi, unde ar fi putut ajunge liderul PCM, Tokes Laszlo a acceptat, in schimb, jignirile celor de la UDMR. Este clar ca a suportat toate acestea pentru ca a urmarit ceva.

In acelasi context, liderul PCM Salaj sustine ca scopul infiintarii celui de-al treilea partid care ar urma sa reprezinte interesele maghiarilor din Romania nu este decat o actiune a aceluiasi Tokes Laszlo, care urmareste sa participe, cu noua sa formatiune politica, la alegerile din 2012. Insa, pentru a aduna 25.000 de semnaturi, necesare infiintarii unui nou partid, ai nevoie de credibilitate, insusire pe care Tokes Laszlo nu o mai are la nivelul anilor anterirori. Acest lucru ma face sa cred ca infiintarea acestui partid este o utopie. Mai mult, daca analizam activitatea politica a domnului Tokes Laszlo, facuta la distanta care nu s-a mai ocupat de mult de problemele etnicilor maghiari din Romania, sunt convins ca acesta nu va mai putea face politica in aceasta tara, a incheiat Papp Lajos.

Si presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, reaminteste ca, la alegerile europarlmentare, Tokes Laszlo a facut apel la unitate si solidaritate, ca acum sa uite tot ce a promis: Tokes Laszlo este membru al UDMR, iar cand a fost sustinut de partidul nostru a facut apel la unitate si solidaritate. Astazi, de la mana pana la gura, a uitat tot ce a spus. Seres Denes mai afirma ca, din postura de europarlamentar, Tokes Laszlo nu a facut nimic pentru etnicii maghiari, astfel incat UDMR a fost singurul partid din Romania care a aparat interesele nationale ale acestei etnii. Si, in ultimii 20 de ani, UDMR a facut dovada acestui lucru, a incheiat Seres Denes, nu inainte de a atrage atentia asupra faptului ca Tokes Laszlo isi urmareste doar propriile interese si, in functie de acestea, isi imbraca si declaratiile politice.

Leave a Comment