Tiberiu Marc nu vrea “capitala” noului judeţ la Cluj-Napoca

Tiberiu Marc nu vrea “capitala” noului judeţ la Cluj-Napoca

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe actul normativ care vizează reorganizarea administrativ-teritorială a României în opt judeţe, Guvernul dorind ca alegerile locale din 2012 să aibă loc în baza noii legi. Anunţul a fost făcut de secretarul general al PDL, Ioan Oltean, dar a fost întâmpinat de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj cu o declaraţie scurtă: „este o treabă neserioasă”.

Formula pe care actualii guvernanţi o propun şi care a fost anunţată de Ioan Oltean este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Unul din cele opt judeţe ar cuprinde Sălajul, Bistriţa, Satu Mare, Maramureş şi Cluj, având capitala la Cluj-Napoca. Potrivit lui Oltean, noua organizare ar determina o mai bună absorbţie a fondurilor pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia României şi la creşterea strategiilor de dezvoltare. Credem că o ţară cu opt judeţe pe cele opt regiuni de dezvoltare economică ce sunt deja consacrate, chiar dacă ele nu au personalitate juridică, va reuşi ca, în perioada 2012-2013-2014, când România mai are încă zece miliarde de euro de absorbit de la UE, să se ridice gradul de absorţie a fondurilor, să crească calitatea strategiilor şi a lucrărilor de dezvoltare zonală şi regională. E un proioect extrem de ambiţios şi care, dacă într-adevăr se va realiza şi actuala majoritate se va plia pe el şi-l va susţine, va produce o modificare de fond în viaţa de zi cu zi a României, a spus Oltean.

Potrivit secretarului general al PDL, până la sfârşitul acestei luni, actuala majoritate vrea ca Guvernul să adopte un act normativ în acest sens prin asumarea răspunderii.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, ne-a declarat că formula anunţată de Oltean, privind reorganizarea României în opt judeţe, din care unul să aibă capitala la Cluj Napoca, „este o treabă neserioasă”. „Reorganizarea este o problemă mult prea grea şi prea complexă pentru a o trata atât de facil. O reorganizare administrativă nu se face aşa uşor şi nici nu poţi vorbi uşor de asta. Ar trebui făcute evaluări şi un referendum, trebuie consultată populaţia. Nu îi poţi muta pe oameni pur şi simplu de ici, colo, fără a le explica situaţia, fără a le spune ce se întâmplă”, a declarat Tiberiu Marc.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj a spus şi în alte rânduri că o asemenea idee, de reorganizare administrativă a ţării, nu este potrivită în acest moment, când în judeţe sunt foarte multe proiecte derulate cu fonduri europene, care au ca termene de implementare anii 2014, 2015, 2016, şi care trebuie încheiate înainte de a se vorbi de un plan de reorganizare administrativă.

Leave a Comment