Theodor Stolojan, desemnat pentru functia de premier

Theodor Stolojan, desemnat pentru functia de premier Presedintele Traian Basescu l-a desemnat ieri pe Theodor Stolojan drept candidat pentru functia de prim ministru. Seful statului a precizat ca mandatul lui Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani si nu un mandat fractionat. La randul sau, premierul desemnat a declarat ca, in urmatoarele zece zile, voi colabora cu reprezentantii PSD si UDMR – cele doua partide care si-au manifestat dorinta de a participa la guvernare.

Traian Basescu a afirmat ca, in desemnarea lui Theodor Stolojan, a avut in vedere un om capabil, pe de-o parte sa inteleaga resorturile crizei economice si sa poata sa o gestioneze, iar pe de alta parte, un om cu suficienta autoritate pentru a putea gestiona buna functionare a Guvernului si a instututiilor statului, intr-o perioada in care Romania devine tot mai afectata de efectele crizei financiare si economice globale.

Seful statului a precizat ca mandatul lui Theodor Stolojan, in cazul in care va primi votul Parlamentului, este un mandat pentru patru ani, si nu un mandat fractionat.

Liderii PD-L, PSD, PNL si UDMR au fost invitati, la Palatul Cotroceni, la o discutie cu presedintele Traian Basescu, inaintea declaratiei de presa a sefului statului.

Cum este perceputa aceasta desemnare de catre liderii politici din Salaj, vedeti in cele ce urmeaza:

Tiberiu Marc, presedintele PSD Salaj: Era previzibil faptul ca presedintele tarii il va desemna pe Theodor Stolojan ca viitor premier. De fapt, era o intentie mai veche. Despre acest subiect nu mai am nimic de declarat, decat ca astept sa vad componenta viitorului Guvern.

Varianta colaborarii cu PDL am ales-o pentru ca programul nostru de guvernare, cu toate punctele sale sociale, nu putea fi pus in aplicare de pe margine, din opozitie. Apoi, sunt convins ca, pe plan local, exista toate premizele unei colaborari cu cei de la PDL, si nu numai.

Seres Denes, presedintele UDMR Salaj: Era de asteptat ca Theodor Stolojan sa fie desemnat de presedine pentru fotoliul de viitor prim ministru, mai ales pentru faptul ca PDL a anuntat acest lucru inca din campania electorala. In ceea ce priveste competenta lui Theodor Stolojan, nu ma pot pronunta. Stiu dar ca a mai fost premier, insa pentru o scurta perioada de timp. Totusi, consider ca, pana la urma, va face fata urmatoarelor provocari.

Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj: Cu toate ca s-a vorbit, in ultima perioada, de o <>, pana la urma, s-a intamplat ceea ce si-a dorit presedintele Traian Basescu de foarte mult timp, si anume desemnarea lui Theodor Stolojan pentru functia de premier.

Legat de faptul ca PNL nu a ajuns la guvernare, este clar ca liderii partidului nu au fost dispusi sa faca prea multe compromisuri doar de dragul << ciolanului >> .

Lucian Bode, presedintele PDL Salaj: Consider ca Theodor Stolojan va reusi sa mearga in fata Parlamentului cu un cabinet care va face fata problemelor economice cu care se va confrunta Romania in perioada urmatoare. De asemenea, sunt convins ca PDL, prin faptul ca a obtinut cel mai mare numar de mandate in Parlament, a contat in decizia luata de presedintele Traian Basescu .

Noul Guvern are toate sansele sa fie instalat pana la Craciun, cel mai probabil pe 22 decembrie. In cel mult zece zile, primul-ministru desemnat trebuie sa ceara Parlamentului votul de investitura. Pana atunci, noul Parlament, convocat in prima sedinta luni, 15 decembrie, va trebui sa-si aleaga structurile de conducere si sa-si formeze comisiile care ii vor audia pe ministrii desemnati. Apoi, votul de investitura pentru noul Guvern va fi dat pe 19 decembrie. Depunerea juramantului la Palatul Cotroceni va avea loc in aceeasi zi, iar pe 22 decembrie, zi simbolica pentru Revolutia Romana, va fi instalat in functie.

Calendarul instalarii noului Guvern

Leave a Comment