Subiectele serioase au fost pierdute de partide odata cu momentul 1 ianuarie 2007

Subiectele serioase au fost pierdute de partide odata cu momentul 1 ianuarie 2007

Clientul de vinerea trecuta de la emisiunea Rotisorul politic de la Radio Transilvania Zalau a fost presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc. Redau, in aceasta pagina, o parte din dialogul purtat cu liderul pesedistilor salajeni.

E greu de spus cine scapa dintr-o asemenea lupta

Rep.: Dupa cum stiti, iar este isterie nationala, in urma difuzarii unui filmulet pe TVR, despre o posibila dare de mita, protoganistii fiind fostii ministri ai Agriculturii, Remes si Muresan. Cateva scurte comentarii pe aceasta tema?

Tiberiu Marc: Cred ca evenimentele din ultimele zile nu sunt un episod aparte. Ele fac parte din ceea ce s-a declansat o data cu inceperea sesiunii parlamentare de toamna. Poate datorita faptului ca se apropie alegerile europarlamentare. Dupa parerea mea, partidele politice din Romania nu sunt capabile sa propuna subiecte si teme care sa tina seama de asteptarile si nevoile populatiei. Si, in acest fel, se creeaza teme spectaculoase, cum au fost cele din ultimele zile, prin care se incearca focalizarea atentiei populatiei intr-o anumita zona, crearea unei imagini despre Guvern, prestatia lui, despre PNL si care imagine, din punct de vedere al perceptiei populatiei, sa incline la momentul alegerilor balanta intr-o anumita parte. De fapt, cred ca subiectele serioase le-am pierdut odata cu momentul 1 ianuarie 2007. Nu am fost capabili sa transmitem populatiei teme serioase, dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana. In toata perioada de pre-aderare, partidele si-au concentrat atentia pe acest subiect, dupa care, practic, parca au pierdut orice tema importanta si, in acest moment, suntem in situatia unei telenovele, dupa parerea mea, pentru ca ceea ce a insemnat 2004 in campanii – lupta impotriva coruptiei, tema principala a mesajului Aliantei D.A. – are loc astazi pe ecranele televizoarelor. Iar incercarea este de a crea senzatia ca, totusi, exista o lupta serioasa pentru a scoate vinovati si a-i livra structurilor europene. Dar, pana acum, din pacate, Justitia nu a reusit sa ofere o proba in sensul condamnarii unora care au fost in ultimii ani suspectati ca ar fi fost in conflict cu legea.

Rep.: Exista in toata aceasta nebunie o parte care sa fie corecta? Sau care sa nu aiba nici un interes?

Tiberiu Marc: Problema pe care eu o vad este cea a capacitatii institutiilor statului de a se reforma si de a se moderniza si, de ce nu, de a putea sa raspunda la noile provocari, tinand seama de noul context in care suntem, acela de tara membra a Uniunii Europene. Aceasta incapacitate a institutiilor, la nivel central in primul rand, si incapacitatea noastra, ca si popor, cred eu, de a accepta o guvernare intr-o coalitie, duce la framantari intre partidele politice, care se transfera si institutiilor publice, care angreneaza practic intreaga societate intr-o lupta politica, care pana la urma este, inainte de toate, o lupta pentru imagine. E greu de spus cine scapa dintr-o asemenea lupta, care primeste accente din ce in ce mai dramatice in ultima perioada. Nu stiu daca aceasta lupta are castigatori, cu siguranta are un perdant, si acela este poporul roman. Agenda de fiecare zi a populatiei a fost lasata la o parte, in opinia mea.

Sunt temeiuri pentru a cere ca actualul Guvern sa isi depuna mandatul

Rep.: Oficial, PSD a cerut ieri, daca nu ma insel, ca actualul Guvern sa-si prezinte demisia. Este o cerere pertinenta, din punctul dvs. de vedere?

Tiberiu Marc: In momentul in care s-a luat initiativa si s-a luat, dupa aceea, decizia in forurile de conducere ale partidului pentru depunerea unei motiuni de cenzura impotriva actualului Guvern, motivatia principala a fost cea a slabei prestatii a Executivului si cea a faptului ca actuala formula guvernamentala nu este capabila sa raspunda imperativelor momentului. Motiunea de cenzura, dupa cum stiti, nu a intrunit numarul minim de voturi necesare pentru a trece si pentru a duce la formarea unui alt Guvern, prin debarcarea actualului Guvern. Sigur, evenimentele din ultima vreme au scos la iveala si alte pacate ale membrilor Guvernului. Sunt cativa ministri care se afla in atentia DNA. Evenimentele, care au fost mediatizate in asa masura incat au facut posibil ca toata tara sa vada in ce fel se comporta un ministru, sunt temeiuri pentru a cere ca actualul Guvern sa isi depuna mandatul. (…)

Motiunea a reusit sa lamureasca situatia partidului fata de putere

Rep.: Nu va pare rau, intr-un fel, sau altul, ca dl. Mircea Geoana a declarat la Zalau ca vrea sa fie premier?

Tiberiu Marc: Un partid, atunci cand vrea sa obtina un castig electoral, asa cum s-a intamplat in 2004, cand PSD a obtinut cel mai mare scor la alegerile parlamentare, isi propune si o persoana pentru functia de prim-ministru. De fapt, lucrurile asa au si stat la momentul la care s-a declansat atunci campania electorala: s-a declarat ca Adrian Nastase va candida pentru functia de presedinte al Romaniei, iar Mircea Geoana pentru cea de prim-ministru. Mircea Geoana a ramas presedintele PSD, confirmat de doua congrese, si, prin urmare, mi se pare normal ca el sa fie persoana care, din punctul de vedere al partidului, sa fie propusa pentru aceasta functie. Daca declaratia asta a fost facuta la momentul cel mai potrivit, sigur se mai poate discuta. In momentul in care ea a fost facuta, era o perioada premergatoare motiunii de cenzura. Nu se stia care va fi rezultatul, dar asta nu schimba fundamental datele problemei. Presedintele partidului este indreptatit sa aspire la functia de prim-ministru, atunci cand partidul lui are posibilitatea sa formeze un Guvern.

Rep.: Ce s-a intamplat de aceasta motiune de cenzura a PSD a esuat? Stiti foarte bine ca au fost nenumarate discutii, dezbateri, s-a scris intr-o veselie in presa despre acest subiect, s-a vorbit despre tabere in PSD, despre cine pleaca, despre cine nu pleaca, despre suparari, despre posibile excluderi, despre Ion Iliescu s.a…

Tiberiu Marc: Ideea depunerii motiunii de cenzura nu este doar de la sfarsitul lunii august. In finalul sesiunii parlamentare, la inceputul verii, PSD si-a declarat intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva actualului Guvern, considerand si atunci, si dupa aceea, ca prestatia lui nu este pe masura asteptarilor populatiei, si a electoratului pe care il are PSD si a carui interese intelege sa le reprezinte. Dupa momentul la care s-a lansat ideea si dupa ce aceasta idee a fost validata in forurile de conducere ale partidului, au aparut o serie de intrebari legate de ce se va intampla dupa depunerea motiunii de cenzura, in varianta in care ea ar putea sa treaca si sa duca la caderea Guvernului. Aici cred ca a fost, daca vreti, o balbaiala, pentru ca s-au lansat pareri potrivit carora au avut loc discutii si negocieri cu celelalte partide politice inainte de depunerea motiunii, dupa care s-a renuntat si s-a accentuat asupra faptului ca doar dupa votarea motiunii negocierile sunt justificate, lucru care cred ca i-a facut pe colegii nostri parlamentari sa isi puna tot felul de intrebari legate mai cu seama de propriul parcurs al fiecaruia. Pentru ca nu a existat o varianta foarte clara si probabil suficient explicata privind ce se va intampla dupa momentul in care motiunea ar putea sa treaca, o parte dintre colegii nostri parlamentari au ezitat sa o voteze. Poate unii dintre ei, si intuind ca alegerile anticipate ar putea fi o varianta, lucru care unora dintre ei le-ar fi creat anumite probleme. Pe de alta parte, alti colegi au apreciat ca nu este oportun momentul in care a fost depusa motiunea de cenzura, ca nu ar fi fost coapte conditiile pentru ca o asemenea motiune de cenzura sa treaca. Si unii, si ceilalti au fost in toata perioada de pana la votarea motiunii interesati sa vada care este oferta post-motiune, si cum ea nu a fost suficient de convingatoare, i-a determinat pe unii dintre colegii nostri, dar nu numai pe ei, pentru ca parlamentari care nu au votat motiunea au fost din toate partidele.

Rep.: Exista o criza la nivelul conducerii PSD? Asa cum se sustine in mass-media centrala…

Tiberiu Marc: Nu stiu daca este o criza. La ultima intalnire, cea care a avut loc la Brasov, s-a luat decizia ca pana dupa alegerile din 25 noiembrie a.c. sa se instaleze un moratoriu care sa faca posibila analiza in interiorul partidului a tuturor pozitiilor care au fost exprimate o data cu motiunea si este, cred eu, nevoie de o anumita clarificare. Motiunea a reusit sa lamureasca situatia partidului fata de putere, dar poate ca mai raman anumite lucruri de clarificat in interiorul PSD. Parerea mea este ca, totusi, atunci cand o anumita decizie se ia de catre forurile de decizie ale partidului, indiferent de majoritatea cu care a fost luata, iar in cazul motiunii majoritatea a fost covarsitoare, toti parlamentarii, cred ca potrivit unui minim respect fata de decizia partidului, sa respecte aceasta decizie si sa actioneze in consecinta. (…)

Leave a Comment