Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau: Sergiu Sildan, presedintele PNL Zalau. Dupa cum se stie, recent au avut loc alegeri in cadrul organizatiei municipale PNL Zalau, presedinte al organizatiei fiind ales Sergiu Sildan, cel care inainte, pe o perioada de sase luni, a asigurat conducerea interimara. Ca vicepresedinti au fost alesi Eugen Pop, Vasile Nicoara, Viorel Pop, Emilia Ceaca si Aurel Bican. Din Biroul organizatiei fac parte si Ioana Dragusin, Ioan Hossu, Alexandru Dimitriu, Vasile Burian, Iulie Puie (secretar). In aceasta pagina va ofer cateva fragmente din dialogul purtat cu Sergiu Sildan.
„Este, sa zicem, un suflu nou in Biroul municipal”
Rep.: Nume mai mult sau mai putin cunoscute…
Sergiu Sildan: Da, este drept ca s-a petrecut o anumita innoire a Biroului, dar este o innoire care s-a facut in timp, datorita faptului ca in cele sase luni, perioada in care m-am ocupat de acest Birou, s-a lucrat foarte mult si s-a facut o anumita selectie, sa zicem, prin activitate, a membrilor. Sunt multi membri noi, care au venit cu entuziasm, cu dorinta de a-si aduce aportul la reorganizarea partidului. Este, sa zicem, un suflu nou in Biroul municipal.
Rep.: Ce v-ati propus ca obiective?
S.S.: Obiectivele sunt multiple si ambitioase. Pornim de la ideea ca partidul are in fata lui un obiectiv deosebit, alegerile din 2012. Ne propunem ca acest obiectiv sa-l atingem pe cat posibil cu rezultate cat mai bune. Ne propunem sa pregatim aceste alegeri, chiar incepand cu aceasta perioada. Este nevoie in continuare sa restructuram organizatia municipala, pentru ca avem un numar mare de membri care, intre timp, s-au mutat. La nivelul evidentei este nevoie sa facem putina ordine, sa stabilim clar care sunt membrii activi si care sunt simpatizantii, tinand cont ca statutul partidului a suferit o schimbare importanta, si anume a introdus doua notiuni: o notiune de membru activ al PNL, cel care isi plateste cotizatia, participa la actiuni, are o prezenta continua si dupa aceea notiunea de membri simpatizanti, care sunt sau au fost membri ai PNL, dar care din motive personale, nu au timp sau prefera sa nu fie foarte activi. (…)
Rep.: Cum se face ca unii consilieri locali ai PNL Zalau nu se regasesc in noua structura de conducere a organizatiei municipale?
S.S.: Pana la urma este alegerea lor. Atat la nivelul Consiliului, care implica o anumita mobilizare pentru a participa la sedinte, cat si la nivelul Biroului, este nevoie de timp. Ori s-a dovedit in perioada trecuta ca cei care au obligatia atat in Consiliul Local cat si la nivelul organizatiei, la nivelul Biroului – tin sa remarc ca la nivelul Biroului toti membrii au organizatii in subordine, trebuie sa organizeze sedinte la nivelul organizatiilor, sa tina contact cu membrii din organizatia lor, ori asta necesita timp, pe care, probabil, multi dintre acesti consilieri nu-l au. Cel putin din discutiile noastre a rezultat ca e o problema de timp, si nu este o problema de lupta pentru putere. (…)
„Speram ca Radu Capilnasiu sa candideze si in 2012”
Rep.: Banuiesc ca „schema” dupa care se vor desfasura in continuare alegerile in PNL Salaj va fi cu Radu Capilnasiu presedinte, totodata candidat la Primaria Zalau…
S.S.: Da, intr-adevar, la nivelul Biroului Judetean dl. Capilnasiu si-a anuntat intentia de a participa la alegerile pentru presedintia organizatiei judetene si, sigur, pentru candidatura ca primar prefer sa nu ma pronunt, este problema dansului, dar noi, organizatia si membrii PNL Salaj, speram sa candideze si in 2012.
Rep.: La modul teoretic ar trebui sa existe o colaborare foarte buna intre dvs. ca organizatie municipala si deputatul de Zalau. Exista aceasta colaborare?
S.S.: Da, exista o buna colaborare cu dl. Mirel Talos, deputatul nostru. Dansul a fost chiar prezent la adunarea de alegeri. Vine aproape saptamanal, tinem legatura tot timpul cu el, are o participare activa in cadrul organizatiei. De altfel, este chiar membru al unei organizatii pe langa o sectie de votare, sa zicem organizatia de baza a partidului, si a participat chiar la sedintele organizatiei lui, in care este un membru simplu. A participat la sedinte si ne ajuta foarte mult. (…)
„O solutie pentru iesirea din criza ar fi un guvern de uniune nationala”
Rep.: E mai bine pentru PNL ca se afla in opozitie in aceasta perioada?
S.S.: Intrebarea este foarte buna, pentru ca, pana la urma, pozitia de partid de opozitie ar insemna un avantaj in situatia in care lucrurile merg atat de rau la nivelul guvernarii, dar in acelasi timp eu consider ca PNL ar putea aduce anumite solutii pe care actualul Guvern nu le are. Sunt solutii legate de ideologia liberala, solutii cu o amprenta puternic liberala, care la ora actuala nu se aplica, si care PNL le-ar putea aplica. Sigur ca dincolo de aspectele teoretice, pana la urma lupta politica este cea care hotaraste pozitia fiecarui partid intr-o perioada din aceasta critica. Eu personal zic ca, pana la urma, o solutie pentru iesirea din criza ar fi, totusi, un guvern de uniune nationala, in care sa se regaseasca toate partidele importante.
Rep.: Dl. Crin Antonescu spunea ca cea mai importanta solutie anti-criza ar fi ca dl. Basescu sa plece… Este posibil acest lucru?
S.S.: Sigur ca sunt declaratii politice. Nu pot sa comentez declaratiile presedintelui PNL. Dar este clar si nu cred ca e un secret pentru nimeni ca iesirea noastra din criza trebuie sa treaca printr-un efort comun. Nu cred ca o atitudine poate prea conflictuala ar fi o solutie. Stim cu totii ca si asa natiunea este divizata. Solutia ar fi sa ne unim. Ar fi momentul sa ne unim si sa punem umarul sa scoatem tara din criza.
Rep.: Nu avea dreptate, totusi, dl. Crin Antonescu, cand spunea, apropo de indemnul actualilor guvernanti de a se dona bani, in semn de solidaritate, ca „nu le dau niciun ban, ca mi-i fura!”? Adica ce incredere sa am in cel care o sa gestioneze gestul meu de solidaritate?
S.S.: Da, e drept. Sunt cu totul de acord cu declaratia d-lui Crin Antonescu. Adevarul este ca poporul roman, si nu o spun cu iz demagogic asa cum o spune Boc in fiecare seara la televizor sau Basescu, a fost de atatea ori pacalit si furat in 20 de ani incat nu mai are incredere in nimeni. Sunt de acord cu ceea ce a afirmat dl. Crin Antonescu referitor la aceasta problema.
„Disperarea i-a obligat sa ia banii oamenilor, banii bugetarilor si, ceea ce este poate chiar mai grav, sa ia banii pensionarilor”
Rep.: Si din perspectiva functiei politice pe care o aveti, dar si a faptului ca sunteti de mai multi ani un om de afaceri, o sa va rog sa comentati foarte pe scurt, posibilele masuri pe care le va lua Guvernul, dupa ce isi va asuma raspunderea in Parlament. Sa incepem cu taierea salariilor bugetarilor cu 25 la suta…
S.S.: Sigur ca in aceste momente atat de critice pentru tara fiecare are parerea lui. Ne uitam pe ecranele televiziunilor romanesti si la un moment dat suntem suprasaturati cu critici, cu propuneri, cu interpretari, cu comentarii vizavi de masurile luate de Guvern. Ceea ce este, sa zic, din punctul meu de vedere, important fata de aceasta decizie, este ca demonstreaza, pana la urma, disperarea Guvernului in a gasi o solutie la o situatie critica adusa la maxim. Pe langa masurile care trebuiau luate atunci cand se anuntau primele semne ale crizei, efectiv au adus tara intr-o situatie in care disperarea i-a obligat sa ia banii oamenilor, banii bugetarilor si, ceea ce este poate chiar mai grav, sa ia banii pensionarilor. Aceasta masura este total nedreapta, pentru ca acesti oameni vor plati pentru incompetenta Guvernului.
Rep.: Pensiile. 15 la suta, dar nu mai putin de 350 de lei, daca bine am inteles…
S.S.: Intr-adevar este scandalos. Stim foarte bine, traim toti in Romania, stim ce poti sa faci cu 350 de lei. Pentru un pensionar care are o pensie de 3, 4, 5 milioane de lei (vechi), sa ii iei 15 la suta, poate insemna o tragedie. E normal ca oamenii sa fie nemumtumiti. Cu atat mai mult cu cat nu trebuia sa se ajunga in aceasta situatie. Sau, daca vreti, este relativ simplu sa faci o comparatie intre sumele care se vor lua acestor oameni necajiti si sumele care se risipesc in fiecare zi prin cheltuieli inutile, prin achizitii somptuoase facute pentru confortul liderilor politici, al Guvernului, al Parlamentului, a institutiilor de stat. Aici este scandaloasa aceasta decizie, care este puternic nedreapta fata de oamenii simpli.
Rep.: Cei de la putere spun ca si PNL a avut o contributie la aceasta situatie, prin modul in care a guvernat Romania in urma nu cu multi ani.
S.S.: Sigur, este pana la urma o manifestare specifica intotdeauna momentelor in care se schimba un guvern cu alt guvern. Stim foarte bine ca atunci cand PSD a fost inlocuit de Alianta D.A., s-a evocat greaua mostenire. Deci PD-L nu face decat sa repete o metoda prin care incearca sa acopere propriile esecuri. Nu trebuie si nu cred ca poate cineva sa conteste faptul ca sigur cea mai favorabila din evolutia noastra a fost perioada 2004 – 2008, in care venitul national a crescut mai mult decat dublu. (…)
„Zalaului ii lipseste sa fie un un oras mai mare, cu o activitate economica mult mai importanta”
Rep.: Ce-i lipseste Zalaului?
S.S.: Zalaului ii lipseste sa fie un un oras mai mare, cu o activitate economica mult mai importanta, care sa ne permita sa-l dezvoltam ca oras. Este orasul nostru, de care toti suntem atasati, si cred ca unul dintre lucrurile care trebuie sa ne preocupe este faptul ca, din pacate, orasul isi pierde tinerii, care sunt atrasi de marile orase, isi pierde tinerii valorosi, care astazi parasesc Zalaul si merg sa lucreze in orasele mari in multinationale. O activitate economica puternica este ceea ce ii trebuie Zalaului la aceasta ora.
Rep.: Se spune ca avem activitate economica puternica, avem aici multinationale, se mai intampla cate ceva…
S.S.: E clar ca Zalaul, spre deosebire de alte orase, a avut sansa sa isi mentina activitatea in cateva intreprinderi mari, care astazi sunt in proprietatea unor multinationale, si pot sa asigure locuri de munca la foarte multi locuitori ai orasului. Dar exista o ruptura intre cele doua – trei mari firme, multinationale, si multitudinea de mici firme romanesti care astazi isi duc atat de greu existenta. Ceea ce ne-ar lipsi astazi in Zalau ar fi intreprinderi in cele doua categorii, adica niste intreprinderi medii, pe cat posibil in sfera productiei, pentru ca am avut o traditie in sfera productiei, care, din pacate, s-a pierdut si se pierde pe zi ce trece. O retea de intreprinderi mari, mijlocii si mici este combinatia care asigura prosperitatea orasului. (…)