Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalău, o emisiune realizată în parteneriat cu Magazin Sălăjean şi Sălajulpenet.ro: Sergiu Panie, consilier judeţean PSD, membru în Comitetul Executiv al PSD Sălaj, vicepreşedinte al organizaţiei municipale PSD Zalău. Ca de obicei, în această pagină vă ofer câteva fragmente, editate, din dialogul purtat cu interlocutorul menţionat, dialog ce poate fi vizionat integral pe http://salajulpenet.ro/video.php?vid=107.
„Mulţumesc tuturor celor care ne-au acordat votul”
Rep.: Atmosferă politică încinsă, scandaluri la nivel naţional, parlamentar etc., etc. Cum le vedeţi dvs. de aici de la Zalău?
Sergiu Panie: Legat de toate lucrurile care se întâmplă astăzi la nivel naţional nu pot să-mi exprim punctul de vedere, pentru că este o problemă care la momentul de faţă mă depăşeşte şi nu pentru că nu pot să-mi exprim un punct de vedere. Consider că atunci când trebuie transmis un mesaj, trebuie să ai nişte date foarte concrete şi nişte soluţii sau decizii luate şi care ulterior ne-au fost transmise de la centru, pe care, la rândul nostru, să le putem transmite mai departe către dvs. şi către cei care ne-au votat. Către cetăţeni, de fapt.
Rep.: Agreaţi astfel de scandaluri? Cum vedeţi dvs. de la Zalău tot ce se întâmplă pe scena politică?
S.P.: Nici nu se pune problema să agreăm. Din punctul meu de vedere, nu sunt omul care să accepte asemenea lucruri între instituţiile statului şi de aceea nu vreau să mă pronunţ, pentru că nu ştiu care vor fi deciziile luate. Ţinând cont de toate lucrurile întâmplate în ultimele zile, consider că, dacă e să mă pronunţ pentru ceva sau să transmit anumite lucruri, aş vrea să o fac doar din prisma mea şi din aria lucrurilor pe care eu le stăpânesc.
Rep.: Alegerile locale s-au finalizat. Rezultatele se ştiu. Cum apreciaţi rezultatele USL şi ale PSD în Sălaj?
S.P.: Vă mulţumesc că mi-aţi pus această întrebare. Înainte de a răspunde, aş vrea să mulţumesc tuturor celor care ne-au acordat votul şi tuturor celor care au participat la vot, chiar dacă nu ne-au votat. Noi suntem extrem de mulţumiţi de rezultatele votului din 10 iunie. (…) Nu cred că ar fi mai multe de spus astăzi, la această oră, decât să se finalizeze toate înţelegerile care au existat între noi ca formaţiuni politice, şi la nivelul USL, şi să se poată pune în aplicare, iar ulterior să dăm curs cererilor şi problemelor care există concret în arealul judeţului Sălaj pentru a le putea rezolva. (…)
„Au fost într-adevăr câteva localităţi unde factorii responsabili ai organizaţiilor PSD, PNL, PC nu au ajuns la o înţelegere”
Rep.: Negocieri şi nemulţumiri. Destul de probabil, sunteţi nemulţumiţi de numărul de consilieri judeţeni obţinut. Trebuiau să fie mai mulţi…
S.P.: Corect. La funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean numărul voturilor a fost net mai mare, mai multe decât cele de la Consiliul Judeţean, dar nu ştiu dacă până azi s-a făcut o menţiune. Vreau să o relatez sub forma următoare: atunci când s-au făcut înţelegerile ca USL să participe pe listele oficiale în comunele din judeţul Sălaj, au fost într-adevăr câteva localităţi unde factorii responsabili ai organizaţiilor PSD, PNL, PC nu au ajuns la o înţelegere. Această situaţie s-a concretizat prin faptul că nu a existat listă comună USL pe toate buletinele de vot. Votanţii, desigur, au fost puţin derutaţi şi în consecinţă s-a ajuns ca voturile să fie mai puţine la consiliul judeţean faţă de cele ale preşedintelui. La preşedinte a fost o singură persoană, din capul locului, şi s-a ştiut exact. În opinia mea, numărul mai mic de voturi pentru CJ s-a întâmplat din cauza faptului că nu au fost perfectate acele înţelegeri, ca în toate comunele să existe listă USL (…). Sunt câteva comune unde au câştigat candidaţi susţinuţi strict de formaţiunea PSD sau PC sau altă formaţiune care nu făcea parte din USL.
Rep.: Rezultatele în Zalău vă mulţumesc, vă nemulţumesc? Din perspectiva PSD.
S.P.: Nu pot să spun că nu mă mulţumesc dar, în acelaşi timp, nu înseamnă că nu puteau fi rezultate mult mai bune. (…) O analiză mai aprofundată şi mai largă o s-o facem în perioada următoare şi o să vi-o transmitem dvs. şi cetăţenilor. (…)
Rep.: A trecut campania electorală, vine alta. Cea pentru alegerile parlamentare. Vă veţi implica şi în această campanie electorală? Nu numai dvs., toţi.
S.P.: Cu siguranţă o să ne implicăm, pentru că suntem datori să ajungem la final: ceea ce s-a întâmplat în iunie a fost doar o jumătate de măsură, alegerile locale. În toamnă avem alegerile parlamentare. Vom vedea în ce formă vor avea loc alegerile, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţional proiectul de lege adoptat de Parlament. (…)
Daniel Săuca