Cat se poate de oficial, la finele saptamanii trecute, la Targu Mures, UDMR a impartit Romania in 15 regiuni. Desigur, pentru a elimina o parte dintre prezumtivele speculatii, maghiarii le-au numit regiuni de dezvoltare economica, UDMR aratandu-se interesat, atat de redesenarea zonelor din Ardeal, cat si a celorlalte regiuni, cum ar fi Moldova sau Muntenia. Potrivit presei centrale, proiectul a fost prezentat public chiar de presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Marko Bela, sub pretextul ca toate judetele tarii ar fi nemultumite de actuala impartire administrativ-teritoriala. Mai mult, liderul UDMR a aratat la Targu Mures ca o noua clasificare a regiunilor ar fi un fapt care ar veni in beneficiul tuturor. De aceeasi parere este si presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, care ne marturiseste faptul ca de mai multa vreme, specialistii UDMR lucreaza la o impartire a Romaniei in mai multe regiuni de dezvoltare. Intamplator sau nu, judetul Salaj ar urma sa faca si el parte dintr-o regiune de dezvoltare, alaturi de alte trei judete: Arad, Bihor si Satu-Mare.
Pe de alta parte, constient fiind de impactul pe care il are propunerea UDMR, Seres Denes a aratat ca, pana la urma, cineva trebuia sa sparga gheata, cu toate ca suntem convinsi ca vor exista si critici la adresa proiectului. Liderul UDMR Salaj a mai spus ca proiectul vizeaza intreaga societate romaneasca, si datorita faptului ca, printr-o reorganizare a regiunilor, se va putea obtine un randament mai mare in absortia fondurilor europene. Singurul beneficiu al UDMR ar consta in faptul ca, prin reorganizarea Romaniei in cele 15 euroregiuni, ar duce la eliminarea discrepantelor existente azi, din punct de vedere economic, intre judete. In fapt, vorbim si despre lupta pentru banii europeni, dar si despre modul lor de cheltuire, a mai spus Seres Denes.
Totusi, dincolo de interesul afisat de UDMR in ceea ce priveste impartirea echitabila a fondurilor europene la nivelul intregii tari, specialistii romani sustin ca reorganizarea judetelor i-ar ajuta pe maghiari sa-si implineasca unul dintre cele mai vechi visuri, si anume trasarea unor granite in jurul Tinutului Secuiesc. Conform hartii viitoarei Romanii, incropita de UDMR, judetele Mures, Harghita si Covasna ar urma sa formeaze o singura regiune. Astfel, autonomia de care s-ar bucura celelalte zone ar atrage, desigur, si autonomia Tinutului Secuiesc.
Una peste alta, in discursul sau de la Targu Mures, Marko Bela a apreciat ca a sosit timpul sa se vorbeasca liber si, totodata, rational despre autonomie, atata timp cat actualele unitati administrative au demonstrat ca nu au eficienta dorita: Atunci cand vorbim de autonomie, de regiuni, sa nu uitam de unde am plecat. Cand solicitarile noastre de autonomie teritoriala sunt negate, ne confruntam cu persistenta acestei gandiri. Sa ne imaginam regiunile in sensul de a transforma in unitati administrative de sine statatoare regiuni care sa coincida cu traditiile si viitorul. Nu vrem sa ducem mai departe un concept prafuit, ci vrem ca, la crearea regiunilor, sa se tina cont de traditie, de cultura. Cei care nu tin cont de aceste aspecte, nu vor putea contura regiuni de dezvoltare adecvate. No comment.