Referendumul si europarlamentarele ne costa, in Salaj, peste 2,6 miliarde de lei

Dupa cum bine se cunoaste, in 25 noiembrie vor avea loc atat alegerile pentru Parlamentul European, cat si referendumul pentru votul uninominal. Guvernul a decis ca cele doua procese electorale sa se desfasoare in sectii de votare separate. Acest lucru se datoreaza faptului ca vorbim, in principiu, de doua evenimente separate. Europarlamentarele sunt, de fapt, alegeri politice pentru Parlamentul European, in timp ce referendumul pentru votul uninominal este un proces electoral cu privire la anumite probleme de interes public, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, prefectul judetului Salaj, Andrei Todea. Tot el face cunoscut faptul ca, pentru a se asigura fluenta electoratului la procesul de votare, precum si reducerea costurilor legate de organizarea celor doua evenimente, s-a stabilit ca sectiile de votare, in conditiile in care spatiul permite, sa fie situate in acelasi imobil. Dupa o prima evaluare a situatiei, am ajuns la concluzia ca, pe teritoriul judetului Salaj, in 202 sectii de votare, dintr-un total de 295, este posibil ca oamenii sa voteze in aceeasi cladire. In celelalte 93 de cazuri, sectiile de votare vor fi separate, a mai facut cunoscut Andrei Todea. In acest sens, prefectul Salajului a mai subliniat ca a trimis deja o circulara cu termen ferm, catre toate primariile din judet, ca pana in 5 noiembrie sa se trimita catre Institutia Prefectului toate locatiile in care vor fi amplasate sectiile de votare, atat pentru europarlamentare, cat si pentru referendum.

Biroul Electoral Judetean Salaj pentru referendum va functiona, ca de altfel si cel pentru alegerile europarlamentare, in cladirea Institutiei Prefectului, insa intr-un birou diferit, a mai spus Andrei Todea. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului in teritoriu isi exprima ingrijorarea cu privire la evenimentele din 25 noiembrie: In ziua votului, in special in momentul centralizarii voturilor, vom intampina probleme serioase. Pentru centralizarea voturilor, urmeaza sa se perinde un numar de peste 3.000 de oameni, de la toate sectiile de votare din judet. Astfel, suntem nevoiti sa organizam doua circuite de preluare a documentelor.

In fine, Andrei Todea a facut cunoscuta si suma alocata pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare, care se ridica la 176.000 de lei. Cat priveste cheltuielile, in Salaj, destinate organizarii referendumului, prefectul da de inteles ca, cel putin pentru moment, este o ecuatie necunoscuta. Insa, dupa toate probabilitatile, bugetul ce urmeaza sa fie alocat nu va depasi jumtate din suma repartizata pentru desfasurarea alegerilor europarlamentare.

Leave a Comment