PRM a depus contestatia pe uninominal la Curtea Constitutionala

PRM a depus contestatia pe uninominal la Curtea ConstitutionalaPresedintele PRM Salaj, senatorul Petru Stan, a anuntat saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte de presa, ca partidul sau a depus la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) o contestatie la Legea votului uninominal. Acesta a precizat ca sesizarea a fost semnata de 26 de senatori PRM, PC, dar si independenti, in timp ce actiunea de strangere de semnaturi s-a desfasurat in Senat, pentru acceptarea contestatiei fiind nevoie de 25 de semnatari. PRM a fost singurul partid parlamentar care s-a pronuntat impotriva votului uninominal. Am luat aceasta decizie pentru a exprima vointa alegatorilor care au refuzat sa se prezinte la referendumul pentru introducerea uninominalului. Referendumul national pe tema votului uninominal, desfasurat in 25 noiembrie 2007, nu a fost validat de catre Curtea Constitutionala, la urne prezentandu-se numai 26,5 la suta dintre alegatorii cu drept de vot. Ca urmare, Curtea Constitutionala a decis ca la Referendum a participat un numar insuficient de alegatori pentru ca acesta sa fie valabil. De aici rezulta limpede ca, prin Referendumul national, poporul raman s-a declarat impotriva votului uninominal. Ca urmare, Parlamentul a adoptat o lege contrara vointei poporului roman, a spus liderul PRM. Acesta a mai aratat ca este o cerere de examinare globala a legii si a efectelor sale, invocand, totodata, neconstitutionalitatea unor prevederi distincte din proiectul de lege. Petru Stan a facut referire, in primul rand, la articolul care pretinde candidatilor sa depuna o garantie, un depozit reprezentat de cinci salarii minime brute pe tara. Astfel, se incalca articolul din Constitutie care prevede ca Romania este patria tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de avere sau conditie sociala. Aceasta prevedere impiedica accesul oamenilor fara venituri. Este o discriminare intre cetatenii Romaniei, este de parere liderul PRM Salaj.

O alta obiectie formulata in contestatia depusa de PRM la CCR vizeaza articolele referitoare la drepturile electorale acordate minoritatilor, dispozitii care, in opinia senatorului salajean, sunt discriminatorii fata de cetatenii romani de etnie romana, care nu se bucura de aceleasi facilitati, dar de care beneficiaza in principal maghiarii. Atata timp cat cetatenii romani de etnie maghiara sunt constituiti in Partidul Civic Maghiar, iar pe de alta parte UDMR apare ca o organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, in lipsa unor precizari referitoare la posibilitatea participarii la procesul electoral si a unui partid etnic si a unei organizatii cetatenesti ce reprezinta aceeasi etnie, rezulta o discriminare a cetatenilor romani de origine etnica romana, in raport cu drepturile insumate ale maghiarilor. De exemplu, un candidat apartinand unei organizatii legal constituite a cetatenilor care apartin unei minoritati nationale isi poate depune candidatura in toate colegiile uninominale din tara si strainatate, pe cand un candidat al unui partid politic sau un independent isi poate depune candidatura numai intr-un singur colegiu. Astfel, candidatul apartinand unei organizatii a minoritatilor nationale poate strange voturi din toate colegiile uninominale din Romania si din strainatate, pe cand ceilalti competitori aduna voturi dintr-un singur colegiu uninominal, a aratat Petru Stan.

Totodata, in contestatie se mai face referire si la numirea judecatorilor in Biroul Electoral Central, considerandu-se ca, desi este privita ca o garantie a impartialitatii, prezenta acestora in birourile electorale implica exercitarea unor atributii contrare statutului lor constitutional. Potrivit lui Petru Stan, legea uninominalului confera judecatorilor atributii de autoritate publica, neconforme statutului lor.

O alta dispozitie a legii considerata de PRM neconstitutionala este cea care prevede un prag electoral alternativ, care de aceasta data nu mai este procentual, ci se raporteaza la indeplinirea unor conditii de fapt. Astfel, prin obtinerea a sase colegii uninominale la Camera Deputatilor si a trei colegii la Senat, se incalca flagrant caracterul legal al votului. PRM apreciaza ca fiind neconstitutionala si prevederea care conditioneaza atribuirea mandatului unui candidat de indeplinire de catre partidul care l-a propus a pragului electoral alternativ.

In opinia lui Petru Stan, si articolul privind alegerea presedintilor de consilii judetene, prin vot uninominal, contrazice prevederile Constitutiei. Alegerea prin vot uninominal a presedintilor consiliilor judetene nu este prevazuta in Constitutia Romaniei. Legera fundamentala a tarii face referire la urmatoarele autoritati ale administratiei publice locale: primarii, consiliile locale si consiliile judetene. Practic, prin aceasta lege votata in Parlament, se modifica si se completeaza Constitutia Romaniei, aparand o noua autoritate publica locala – presedintele Consiliului Judetean, a incheiat liderul PRM.

Leave a Comment