Primul buget

 Primul buget Camerele reunite ale Parlamentului au adoptat, ieri, bugetul de stat pe anul 2007, cu 187 de voturi pentru si 139 impotriva, relateaza agentiile de presa. Tot ieri a fost adoptat si bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul viitor, cu 191 de voturi pentru si 140 impotriva. In favoarea adoptarii bugetului au fost parlamentarii PNL, PD, PC si UDMR, iar cei ai PRM si PSD au votat impotriva. Dupa cum se stie, votul de ieri vine dupa mai multe saptamani in care dezbaterile au fost amanate in numeroase randuri din lipsa de cvorum.

Reamintim ca Guvernul a aprobat, in 13 octombrie, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2007, conform caruia anul viitor Romania va avea o crestere economica de 6,4 la suta, o inflatie de 4,5 la suta si un deficit bugetar de 2,8 la suta din PIB. De alocari bugetare consistente vor beneficia in 2007 educatia, sanatatea, pensiile, infrastructura, agricultura si dezvoltarea rurala. Desi investitiile guvernamentale se vor ridica la 6,6 la suta din PIB, noteaza Hotnews, domeniile sociale continua sa reprezinte principalele tinte ale cheltuielilor publice. Astfel, majorarile de salarii si pensii vor fi semnificative. Salariul mediu brut va creste cu 12,4 la suta, iar pensia medie cu 21 la suta, in ciuda avertizarilor Fondului Monetar International si a Comisiei Europene. Acestea au atras atentia ca politica salariala si administrarea veniturilor statului sunt orientate catre tinte sociale si pericliteaza in acest fel stabilitatea macroeconomica a tarii. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, ieri, citat de Hotnews, ca modificarile aduse in Parlament formei finale a Legii bugetului nu afecteaza marile cifre ale bugetului.Vladescu a mentionat ca cele doua modificari importante ale proiectului de buget sunt majorarea bugetului Ministerului Apararii si redistribuirea de cheltuieli de la Ministerul Educatiei. In ceea ce priveste modificarile aduse de parlamentari, ministrul Finantelor a spus ca deficitul bugetar a ramas cel propus de Guvern, la fel nivelul de venituri si cheltuieli.

Bugetul CJ pe 2007 va fi votat in 2007

Secretarul judetului Salaj, Mircea Chisu, ne-a explicat ca, practic, chiar daca bugetul de stat pe 2007 a fost votat ieri de Parlament, bugetul Consiliului Judetean pentru anul viitor nu va putea fi adoptat in cursul acestui an. Pentru ca, trebuie asteptata publicarea in Monitorul Oficial a bugetului de stat pe 2007, dupa care, pe baza acestuia, CJ trebuie sa publice proiectul propriu de buget pe 2007, proiect supus dezbaterii publice, dupa care, peste 15 zile, se va putea vorbi despre discutarea in sedinta de CJ a bugetului judetean pe 2007. Asta, cel mai probabil, in cursul lunii ianuarie 2007. La fel se va intampla si cu bugetele oraselor si comunelor, care, de regula, se adopta dupa cel judetean.

Declaratii …la cald

* Deputatul UDMR de Salaj, Seres D

Leave a Comment