Parlament, inimă largă!
Pentru că încă ne aflăm în Luna Cadourilor, nici edilii nu au fost ocoliţi de mărinimia forului suprem al ţării, astfel încât ei au primit un nou cadou care îi va scăpa pe mulţi, acum şi pe viitor, de riscul pierderii funcţiei pe care o au atunci când săvârşesc fapte penale. Toţi primarii sau viceprimarii, precum şi preşedinţii de consilii judeţene sau consilierii judeţeni condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare, vor putea rămâne în funcţii pe mai departe prin noua Lege care cu siguranţă va aduce linişte în viaţa multor edili. Cu pensia suplimentară, care porneşte de la un minimum de 1.500 de lei pentru un mandat la Primărie (pensie, care nu are nici o legătură cu pensia de stat) şi ajunge până spre 5000 de lei, se pare că lucrurile nu sunt încă sigure, întrucât Guvernul a blocat în urmă cu puţin timp Legea pensiilor speciale ale aleşilor locali, fiind sesizată Curtea Constituţională cu privire la constituţionalitatea actului normativ. Senatul a adoptat aşadar o iniţiativă legislativă potrivit căreia consilierii judeţeni, primarii sau preşedinţii de Consilii judeţene îşi vor pierde mandatele doar dacă vor fi condamnaţi „prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”.
În schimb, în cazul în care pedeapsa primită este cu suspendare, edilii pot să rămână în funcţie. Excepţie fac primarii, consilierii judeţeni sau preşedinţii de Consilii Judeţene care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie. Proiectul de lege, respins de Camera Deputaţilor, a fost depus de 16 parlamentari din toate partidele, în frunte cu vicepreședintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Ciprian Nica. Cei 16 sunt Petru Andea, Dorel Covaci, Florin Gheorghe, Sorin-Avram Iacoban, Ciprian Nica, Sorin Stragea – toți de la PSD; Antal István, Bónis István, Erdei Dolóczki István, Kerekes Károly, Moldovan Iosif, Szabó Ödön – UDMR; Mihăiță Calimente, Mircea Toader – PNL; Niculae Mircovici – Minorități și Steluța Cătăniciu – ALDE. Iniţiativa legislativă a fost adoptată cu 85 de voturi „pentru”, 5 abţineri şi 4 voturi „împotrivă”. Aşadar, dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, nu mai puţin de 60 de edili ar putea să se bucure, chiar de la “lansare” de beneficiile ei.
În expunerea de motive anexată propunerii legislative, cei 16 inițiatori susțin că aleșii care nu au fost condamnați cu executare merită să își păstreze mandatele, mai ales dacă le-au pierdut „pentru delicte minore, comise fără intenție și fără legătură cu exercitarea atribuțiilor ce le revin”. Partea de care nu aminteşte nimeni este aceea că pe lângă “delictele minore” legea cuprinde mai multe categorii de fapte penale de drept comun, cu excepţia celor care se încadrează în segmentul corupţiei.
Să mori de râs: “Îi apărăm pe cetăţenii care i-au ales, nu pe edili”
În apărarea colegilor condamnați cu suspendare, parlamentarii susțin că, de fapt, îi apără pe cetățenii care i-au votat pe respectivii edili. „În alte cazuri, instanțele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii și, drept consecință, în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizați și-au putut exercita în continuare atribuțiile de aleși locali. Această din urmă soluție a insţanțelor de judecată este cea echitabilă, deoarece, pe de o parte, nu aduce atingere legitimității aleșilor locali asigurate prin votul cetățenilor, iar, pe de altă parte, conduce la armonizarea prevederilor Statutului aleșilor locali cu prevederile noului Cod Penal”, se spune în expunerea de motive semnată de cei 16.
În judeţul Sălaj, 12 primari au fost sau sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie sau infracţiuni assimilate celor de corupţie . Prin urmare, în cazul în care va exista o condamnare la închisoare cu suspendare într-unul dintre aceste cazuri, legea nu îi va ajuta pe edilii sălăjeni. Însă cei care vor fi condamnaţi pentru altfel de fapte penale, altele decât cele de corupţie sau assimilate infracţiunilor de corupţie, vor putea rămâne pe funcţii pe mai departe, fără niciun fel de probleme.
Reamintim că cei doisprezece primari sălăjeni certaţi cu legea dar şi cu integritatea şi cinstea sunt primarul comunei Meseșenii de Jos, Sandu Bercean, condamnat la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile de conflict de interese în forma continuată, conflict de interese și fals intelectual, Ioan Barou, primarul comunei Bocșa, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, primarul din Crișeni, Maior Andrei, condamnat la la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare și doi ani și șase luni termen de încercare, pentru savârșirea infracțiunii de conflict de interese, Eugen Bălănean, fostul primar de Jibou, acuzat de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, o infracțiune de conflict de interese și o infracțiune de purtare abuzivă.
Au urmat, pe lista neagră a răspunderii în faţa legii, primarul din Dragu, Claudiu Lazar, aflat în conflict de interese pentru ca și-a angajat mama, pe Rodica Lazăr, fost primar al comunei Dragu, în funcția de consilier personal al primarului, primarul comunei Bălan, Maghiar Isaia, acuzat de savârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupție și conflict de interese şi primarul comunei Marca, Dan Șumălan, arestat la începutul acestei luni pentru corupţie. Având în vedere faptul că primarii suspendaţi Claudiu Lazăr şi Maior Andrei au fost condamnaţi pentru infracţiuni de „serviciu”, conflictul de interese neintrînd, cel puţin deocamdată, în sfera infracţiunilor de corupţie, vor avea şanse consistente să se poată întoarce pe scaunele din primării, cel puţin până la noile alegeri ce vor avea loc în 2016.
Primarii sălăjeni condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie sau cele asimilate infracţiunilor de corupţie nu vor beneficia de “darul” oferit edililor de Sărbători însă, având în vedere mărinimia parlamentarilor, ne putem aştepta pe viitor la alte noi beneficii şi privilegii, pe principiul “să fie bine ca să nu le fie rău”.
primarul incompatibil de la Zalau mai tine nu scaun? nu ii este rusine? Am impresia ca acest primar dorește să ne scoată total din rândul lumii civilizate. Daca el este un frustrat de ce ne face să fim părtași la trăirile lui. Poate doar în tările din lumea a treia nu se organizează artifici în noaptea dintre ani. Va urez ca anul care vine să ne aducă un primar care se gândește și la cetățenii urbei nu doar la interesele lui și a celor din partidul din care face parte
Asta da cadou pt primari ca toti sunt patati
rusine, rusine . sa nu mai votati astfel de nemernici parlamentari si astfel de jigodii de primari. Romani uniti-va, aveti raspundere de ceea ce votati. nu va amagiti de promisiuni si in special de doi mici, bere sau tuica , pe dare o primiti in campania electorala.
La iesire din Cristur este un miros de nedescris, poate este un primar in comuna dupa un km saci de nylon cat vezi cu ochi poate cei de la mediu sunt tehnocrati, ce bine ar fii sa vina doamna Ciutak ca ea aplica amenzi si la primari si pentru rudele senatorilor deputatilor. Un telefon la mediu eu am mai sunat am scris dar…..
Nou şi special! 100-285 de euro! Câştigi bani din prima lună!
Selectăm urgent oameni serioşi şi foarte interesați să colaboreze cu noi in timp liber sau full-time, la alegere, într-o activitate foarte uşoara, cu câştiguri de 100 de euro pe lună (part-time) sau 285 lunar (full-time), chiar din prima lună. Pentru mai multe detalii, contactați imediat unul dintre membrii echipei noastre, la adresa noastra de email:
Bischin.lidia@yahoo.com