Presedintele UNPR Salaj, Liviu Balint, la „Rotisorul politic”: „Ne vom atinge obiectivul de minim 10 la suta la alegerile locale”

Un nou client la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu Magazin Salajean si Transilvania – TV.ro: presedintele UNPR Salaj, Liviu Balint. Ca de obicei, in aceasta pagina va prezint cateva fragmente editate din dialogul purtat cu interlocutorul mentionat, cu precizarea ca dialogul integral poate fi vizionat pe http://salaj.transilvania-tv.ro.

„Lucian Bode va face treaba buna”

Rep.: Avem un nou guvern, de cateva zile, un guvern sustinut si de UNPR. De ce ati facut acest pas? Este evident ca puteati sa spuneti nu, si atunci aveam alegeri anticipate.

Liviu Balint: Nu cred ca alegerile anticipate sunt o solutie in momentul de fata. Noi intotdeauna am spus ca suntem alaturi de aceasta coalitie doar pentru interesul national si pentru stabilitatea Romaniei. Pe langa criza economica care predomina pe plan mondial, nu cred ca o criza politica era de bun augur in aceste momente. Iar noua fata a acestui guvern, prin tineretea si prin experienta celor care au preluat ministerele, cei care fac parte din actualul guvern, eu zic ca va duce Romania inspre mai bine. Cel putin ministrii pe care ii avem noi, ma refer la ministrul Gabriel Oprea, care si pana in prezent in Guvernul Boc a condus cu mana de fier Ministerul Apararii, cat si dl. Cristian Diaconescu, care este unul dintre cei mai apreciati ministri de Externe din ultima perioada de timp. Cel putin asa consider eu.

Rep.: Nu e chiar o noua fata, poate o semi-fata noua a Guvernului. Doar cei de la PDL si-au schimbat ministrii…Printre care se afla si un salajean, amicul dvs. Lucian Bode. Cum apreciati aceasta numire?

L.B.: Sa stiti ca ma bucur pentru Lucian. Ii urez succes. Nu este usor si cred ca si dansul stie ca s-a inhamat la un lucru greu, dar eu zic ca se va descurca si va face o surpriza placuta la Ministerul Economiei. Bineinteles, este inconjurat de oameni care au experienta in administratie. Vorbesc aici de dl. Todea, pe care il stiti si dvs. A fost prefectul judetului. A condus si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Precis o are in echipa si pe d-na Andreea Paul Vass. De curand am inteles ca dl. Adrian Margin a fost numit consilierul dansului. Eu zic ca va face treaba buna.

„Chiar nu am incredere in aceste sondaje, oricine ce ar spune”

Rep.: Se apropie alegerile locale. Am vazut recent o declaratie a ministrului de Interne, ca nu peste multa vreme va fi emisa hotararea de Guvern privind organizarea alegerilor locale, cel mai probabil in 10 iunie. Din cate am inteles. Evident ca si dvs. va pregatiti de aceste alegeri. Sunt importante si pentru ca nu stati prea bine in sondaje. Cel putin in cele publicate in ultimele luni sunteti cam la coada. Cum apreciati dvs. aceste sondaje?

L.B.: Sa stiti ca nu am incredere in sondaje. Va spun sincer, chiar nu am incredere in aceste sondaje, oricine ce ar spune. Bineinteles, UNPR nu este chiar asa de cunoscut de populatie, dar noi, cu oamenii cu care o sa ne prezentam in campanie si pentru alegeri la consiliile locale si la primarii, eu zic ca vom reusi sa depasim scorul inregistrat astazi in sondaje. Eu zic ca ne vom atinge obiectivul de minim 10 la suta la alegerile locale.

Rep.: Ati ramas la ideea de a avea candidati si la Consiliul Judetean si la Primaria Zalau?

L.B.: Deocamdata, noi asa am stabilit, sa avem candidati stabiliti atat pentru Consiliul Judetean, consiliile locale, presedinte de consiliu judetean, primari. In momentul de fata avem in proportie de 70 la suta acoperite comunele din judetul Salaj cu candidati propusi si posibili candidati pentru primarii, dar abia saptamana viitoare (saptamana aceasta – n.r.) o sa avem o sedinta, Biroul Permanent National, la care se va transa clar, exact, cum vom merge in alegeri, cum vom participa la alegerile locale.

Rep.: Aveti ceva noutati sau nu le spuneti pana la declansarea campaniei?

L.B.: Pot sa spun ca avem ceva noutati, dar nu sunt in momentul de fata mandatat sa vorbesc despre aceste chestiuni.

„La alegerile locale se voteaza omul”

Rep.: Ati fost acuzati si in media nationala ca va ocupati cu racolarea de primari. In Salaj ati avut si experiente mai triste in acest sens.

L.B.: Eu nu zic ca nu putem fi acuzati. Si nu suntem primul partid care a facut asta. Toate partidele care s-au perindat de-a lungul timpului la guvernare, in anul precedent alegerilor locale si parlamentare toti isi racolau primari, pentru ca primarul este un punct de pornire pentru a avea rezultate bune in alegerile locale. Avand primar, ai prima sansa. Cel putin in momentul de fata, cand s-a schimbat legea electorala, si primarul este ales din primul tur, in majoritatea cazurilor, 90 la suta primarul in functie are cele mai mari sanse.

Rep.: Sunt si cazuri mai deosebite, cum e primarul de la Ip, care nu stiu daca va putea candida.

L.B.: Aici aveti dreptate. Eu nu pot sa comentez subiectul Ip. Primarul de la Ip, intr-adevar, este membru UNPR. Eu ii urez succes, sa-si rezolve problemele personale. Intotdeauna am spus ca sunt alaturi de dansul, cat pot. Ii urez succes, sa-si rezolve problemele. Daca dansul doreste sa colaboram in continuare, sunt dispus.

Rep.: Ce s-a intamplat cu primarul de la Poiana Blenchii? Mai este cu dvs.?

L.B.: Cu primarul de la Poiana Blenchii mai avem de dus cateva tratative, dar eu zic, totusi, ca va fi de partea noastra.

Rep.: Inseamna ca s-a suparat rau pe altcineva?

L.B.: Domnul primar este suparat pe toata lumea. Pe toata clasa politica. Si o spune in orice imprejurari. Cel putin noi pot sa spun ca l-am ajutat pe domnul primar de la Poiana Blenchii si in noiembrie, decembrie 2011 i s-au alocat 25.000 de lei pentru un proiect si mai urmeaza sa-l ajutam. De aceea va spun, noi cu ceva l-am ajutat si ne-am tinut de cuvant.

Rep.: Sunteti la putere. Daca nu erati la putere…

L.B.: Tocmai asta e.

Rep.: Este un pret pe care poate o sa-l platiti. Lumea va vedea, da, sunt la putere, sigur ca pot sa ajute…Sau cum va percepe lumea acest sprijin?

L.B.: Va spun inca o data, chiar si referitor la sondaje. Nu toata lumea a auzit de UNPR. Chiar in fiecare catun. Dar sunt oameni, chiar si in fiecare sat, care au auzit de UNPR. Altii, nu. Dar la alegerile locale se voteaza omul, nu partidul.

Rep.: Si daca, totusi, va fi un vot politic? Daca romanii chiar s-au saturat de actuala putere?…

L.B.: Nu contest. Dar, v-am spus. La locale nu se merge pe votul politic. La locale se merge pe om. Omul care reprezinta comunitatea. Eu ma bazez pe faptul ca omul care il avem in acea comunitate va duce partidul in sus. (…)

„Miscarea Populara, pentru a nu risipi voturi”

Rep.: Dvs. personal cum v-ati dori sa abordati alegerile, singuri sau sa faceti anumite intelegeri?

L.B.: Eu personal mi-as dori sa mergem singuri la alegerile locale, pentru ca numai asa putem demonstra ce potential avem. Dar, vom vedea, v-am spus, saptamana viitoare (saptamana aceasta – n.r.).

Rep.: Se intentioneaza si crearea Miscarii Populare. Destul de probabil, si PDL va fi prins in aceasta miscare, o miscare necesara, probabil, pentru a exista doua mari blocuri politice. De o parte, USL, de cealalta, Miscarea Populara, despre care s-a povestit de multa vreme, dar, iata, este pe punctul de a fi realizata. Va veti alatura unei asemenea miscari?

L.B.: Din informatiile pe care le am, daca se va crea aceasta Miscare Populara, daca este in interesul cetateanului si interesului national, ne vom alatura acestei miscari. (…)

Rep.: Este interesanta declaratia dvs. cu Miscarea Populara. Probabil ca va fi tot un fel de USL, tocmai pentru a schimba un pic si din imaginea actualei guvernari.

L.B.: Nu neaparat. Dar tinand cont ca legea electorala s-a schimbat, cum am spus si anterior, primarul este ales din primul tur, pentru a nu se irosi voturi, si USL fiind destul de bine contopiti, consider ca acelasi lucru ar putea fi si sub Miscarea Populara, din care sa faca parte mai multe formatiuni politice, cel putin pentru candidatii la Primaria Zalau si Consiliul Judetean. Pentru a nu risipi voturi si a le concentra spre un singur candidat. Din partea Miscarii Populare. Daca va fi. (…)

„Emil Boc o sa fie un om apreciat”

Rep.: S-a discutat si despre anticipate, si despre o alta configuratie a Parlamentului…

L.B.: Pot sa spun sigur ca anticipate nu vor fi, indiferent de atitudinea opozitiei din Parlament. Alegerile vor fi la termen, atat cele locale, cat si cele parlamentare. Este clar: cu un an inainte nu poti sa modifici legea electorala, si chiar colegiile, numarul de mandate pentru parlamentari. Eu spun totusi ca sondajele USL sunt umflate, la 57 la suta, si va spun sincer ca am un optimism si nu cred ca USL va depasi pragul de 50 la suta la alegerile parlamentare. Si in acea situatie nu vad cum ar putea intra la guvernare, din decembrie 2012 incolo. Vad aceeasi coalitie de guvernare care exista si in momentul de fata. Iar acest nou guvern care s-a instalat de curand o sa schimbe mult fata acestei guvernari. Era nevoie de schimbarea Guvernului si a premierului Boc, caruia i s-a erodat imaginea in perioada asta foarte dificila, in care s-au luat niste masuri foarte dure, dar necesare pentru stabilizarea Romaniei si a economiei, dar o sa vedeti, daca nu in acest an, in anii urmatori Emil Boc o sa fie un om apreciat. (…)

Rep.: Dar lumea nu o duce mai bine. Degeaba e crestere economica, daca nu e crestere si in buzunarele oamenilor. Nu cred ca nu va conta acest lucru.

L.B.: Bineinteles ca va conta. Dar speram sa existe in perioada urmatoare o crestere economica si sa se poata reveni si la salariile din 2010, si pensiile sa fie urcate. Si UNPR a pus aceste conditii: in masura in care va exista crestere economica, sa se faca si cresteri salariale si de pensii. (…)

Leave a Comment