Presedintele PDL Zalau, Claudiu Cristian Birsan, la „Rotisorul politic”: „Numirea d-lui Bode ca ministru, o recunoastere a performantelor obtinute de PDL Salaj”

Un nou invitat la emisiunea „Rotisorul politic” de la Radio Transilvania Zalau, o emisiune realizata in parteneriat cu Magazin Salajean si Transilvania – Tv.ro: Claudiu Cristian Barsan, presedintele PDL Zalau. Ca de obicei, in aceasta pagina va ofer cateva fragmente, editate, din dialogul purtat cu tanarul presedintele al pedelistilor zalauani, posibil candidat la Primaria Zalau. Dialogul integral poate fi vizionat pe http://salaj.transilvania-tv.ro/.

„Dupa un an, doi, Guvernul Boc va fi reevaluat”

Rep.: (…) Va multumim pentru participarea la emisiune. Pentru participarea la guvernare nu stiu daca sa va multumim sau nu…

Claudiu Cristian Barsan: Eu cred ca da, desi multa lume isi pune intrebarea asta in aceste momente. Eu cred ca, pana la urma, si daca ajungem sa vorbim si despre Guvernul Boc, cred ca acest guvern va fi reevaluat de toata lumea nu dupa mult timp. Dupa un an, doi, acest guvern va fi reevaluat. Efectele politicilor duse de acest guvern, de austeritate si de responsabilitate, spun eu, sunt vizibile. In conditiile in care acum s-a incheiat anul si rapoartele Institutului National de Statistica arata o crestere economica de 2,5 la suta. Romania este in primele cinci tari din UE. Arata o stabilizare a leului fata de moneda euro, arata o crestere a exporturilor…

Rep.: D-le Barsan, am mai avut cresteri si de 8 la suta…

C.C.B.: Da, si un deficit enorm.

Rep.: Dar oamenii nu vad aceasta crestere.

C.C.B.: Da, asa este, insa vreau sa va spun ca si criza, din momentul in care a aparut, oamenii au perceput-o dupa un an. A fost acea conjunctura, PDL la guvernare cu PSD. Niciunul dintre partide nu si-a asumat responsabilitatea unor masuri destul de dure care trebuiau luate la timp, fiind un an electoral. Oricum, lumea a perceput acea scadere economica mai tarziu decat aceasta s-a resimtit, stiu eu, in restul Europei. Sunt convins ca nici dupa un an aceasta crestere se va resimti si in buzunarele oamenilor. Am vazut ca deja guvernul si-a asumat analizarea posibilitatii de a creste salariile, sigur atat cat va permite economia.

„De la o organizatie destul de slaba, in timp, am ajuns sa fim o organizatie destul de puternica”

Rep.: Este un an electoral. Trebuie sa faceti si voi ceva. Revenind la Guvernul Boc, l-ati lasat in fundul gol, si la propriu si la figurat, ati adus o alta garnitura, inclusiv presedintele PDL Salaj, dl. Lucian Bode, a ajuns ministrul Economiei…

C.C.B.: Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Rep.: Un fapt politic important, fara indoiala. Cum s-au intamplat lucrurile? Nu prea au fost explicatii exacte. Din ce stiti dvs., cum a ajuns dl. Bode ministru al Economiei? O intrebare pe care si-o pun multi.

C.C.B.: Lucrurile, asa cum s-a observat, s-au derulat foarte repede. In momentul in care premierul Boc si-a depus mandatul, sigur acest lucru am inteles ca era discutat de ceva vreme cu presedintele statului, a existat o dezbatere in cadrul partidului: este bine sa mergem cu aceiasi ministri, este bine sa pastram o parte din ei? Si in cadrul acestor dezbateri s-a ajuns la concluzia ca trebuie schimbati ministrii PDL. Nu din cauza ca ar fi fost neperformanti. Sigur, toti au avut si puncte tari si puncte slabe. Insa s-a ajuns la aceasta concluzie din urmatorul motiv: s-a considerat ca, practic, pentru Guvernul Boc s-a incheiat o etapa, acea a traversarii crizei economice, a mentinerii stabilitatii economice, cu acei indicatori macroeconomici pe care i-am prezentat la inceput impreuna si cu altii, s-a considerat ca trebuie pornit la drum cu un nou premier dar si cu noi ministri, cel putin din partea PDL. Un drum care sa aduca consolidarea acestei cresteri economice si sa aduca si efectul acestei cresteri economice in buzunarul oamenilor. In cadrul acestor dezbateri care au concluzionat faptul ca trebuie schimbati toti ministrii PDL, la acest minister, al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a existat solutia Andreea Vass, aceasta renuntand din motive personale. Si, imediat dupa acest refuz, varianta luata in calcul a fost cea a presedintelui organizatiei noastre, Lucian Bode, probabil considerandu-se ca Andreea Vass fiind din Salaj, acest post trebuie acordat organizatiei, tinand cont si de progresele pe care aceasta organizatie le-a inregistrat pana in prezent. De la o organizatie destul de slaba, in timp, am ajuns sa fim o organizatie destul de puternica si sa insemnam ceva in acest mecanism care inseamna PDL la nivel national.

Rep.: Bun, dar la cine a avut pile: la dl. Boc, la dl. Basescu?

C.C.B.: In politica, eu cred ca mai putin se poate vorbi de pile, cat de performanta electorala. Pentru ca daca ai pile si nu ai performanta electorala, drumul este inevitabil spre esec. Eu cred ca a fost o recunoastere a performantelor obtinute de organizatia noastra, a rolului pe care organizatia il are la nivel national. Iata, destul de multi salajeni au fost promovati la nivel central. Eu cred ca este bine pentru judet, in general.

„Nu ne asteptam sa avem un ministru din organizatia noastra si un ministru cu un portofoliu atat de consistent”

Rep.: E un minister foarte greu. Nu stiu daca asa-zisa competenta politica poate fi echivalata cu competenta in domeniu. Acolo sunt si „baieti destepti” si alte categorii de oameni ai muncii, e complicat.

C.C.B.: Cu siguranta, performanta politica nu tine loc de tehnocratie, ca sa spun asa, insa nu trebuie sa-i criticam pe acesti noi ministri inainte de a-si fi inceput munca. Apropo de „baieti destepti”, am vazut ca noul ministru al Economiei chiar a incercat o renegociere a contractelor cu acestia, urmand sa se solicite anularea lor in instanta. Este probabil o prima masura impotriva lor. Sa nu uitam ca presedintele PDL Salaj, dl. Bode, nu a aterizat in politica de nicaieri. A activat intr-un domeniu care are cel putin stricta legatura cu acest minister. A lucrat in Electrica, are si o experienta in ceea ce priveste dialogul cu sindicatele, fiind presedintele Sindicatului Electrica Salaj. Are si alte competente care il califica pentru aceasta functie. Sigur, acestea nu garanteaza succesul. Insa acest succes putem sa-l evaluam la finalul mandatului si nu sa prognozam un esec apriori.

Rep.: Cum a fost primita in randul membrilor PDL Salaj aceasta numire?

C.C.B.: In primul rand a fost primita cu surprindere. Nu ne asteptam sa avem un ministru din organizatia noastra si un ministru cu un portofoliu atat de consistent, pe economie, comert si mediul de afaceri. Reprezinta, in opinia mea, un portofoliu foarte greu. Trecand peste aceasta surpriza de inceput, v-am spus, am perceput-o ca o recunoastere a meritelor noastre, a organizatiei, a meritelor personale pe care Lucian Bode le are si, in acelasi timp, ca o mare responsabilitate, atat pentru organizatie, cat si pentru dansul personal, probabil, responsabilitate care vizeaza atat aspectul politic (suntem obligati sa performam politic in continuare, sa obtinem rezultate), insa acestea vizeaza si aspectul economic, pentru ca din aceasta pozitie, sigur, nu numai noi, membrii PDL Salaj, dar si judetul asteapta ca Salajul, in general, sa beneficieze de pe urma acestei numiri. Sau munca noului ministru al Economiei sa aiba rezultate palpabile in judetul Salaj.

„Vreau sa candidez la Primaria Zalau”

Rep.: Dl. Margin, director de cabinet, consilier local PDL. Am vazut stirea si cu dl. Ciupe secretar de stat, stire inca neconfirmata. Multi salajeni. Dl. Todea este la minister de ceva vreme. Iata ca, mai in gluma, mai in serios, economia Romaniei e in mainile unor salajeni. E de bine, e de rau?

C.C.B.: Eu cred ca este de bine. Odata ce un ministru ajunge pe o astfel de functie, are dreptul de a-si alcatui un cabinet din oameni cu care a mai lucrat, oameni de incredere, oameni care au o competenta incontestabila in acest domeniu. Daca vorbim despre directorul de cabinet, dl. Margin, acesta este directorul regionalei de N-V a AISEE SA. Aceasta functie o detine de ani buni, daca nu ma insel, de opt ani, si competenta in acest domeniu este incontestabila si rolul sau este foarte util pe langa ministru.

Rep.: Si dl. Bode, si dl. Ciupe, si dl. Margin si dvs. sunteti posibili candidati la alegerile locale. Alegerile locale vor avea loc destul de probabil in 10 iunie. Din aceste patru persoane care ar putea sa candideze? Din ce puteti spune la ora asta.

C.C.B.: Daca am fi stiut exact, sigur i-am fi desemnat mai repede. Suntem un pic intarziati cu desemnarea acestor candidati si din motivul urmator: incercam sa facem o alegere cat de buna. Vor fi alegeri foarte grele. Vor fi alegeri care au efect atat asupra comunitatilor locale, insa au efect si asupra alegerilor generale, care vor avea loc la sfarsitul anului si incercam sa facem o alegere cat mai buna. In acest an, stiti probabil, anul trecut am facut un sondaj de opinie. In aceasta perioada se desfasoara alte doua sondaje de opinie, unul organizat la nivel national, insa care are relevanta si pentru judetul Salaj, un altul pe care il vom organiza noi, tocmai incercand sa desemnam cei mai potriviti candidati. Sigur, nu inseamna ca cei care se vor clasa primii in sondajele de opinie vor fi candidati. Vom urmari mai multe aspecte, notorietate, posibilitate de crestere, perspectiva partidului pentru urmatorii patru ani. Sunt criterii pe care le luam in considerare si sper sa gasim cel mai bun candidat.

Rep.: V-am mai intrebat la emisiunea noastra. Va mai intreb, si in contextul campaniei electorale, daca vreti sa candidati la Primaria Zalau.

C.C.B.: Vreau sa candidez si figurez in acel sondaj de opinie. In functie de rezultatele acestui sondaj, vom vedea cine va fi candidatul. Sigur ca, indiferent de acest lucru, interesul nostru, al tuturora, al membrilor PDL, este ca acest partid sa obtina cat mai multe voturi, cat mai bune rezultate, pentru ca situatia pe care o are partidul la nivel local, daca vorbim de Zalau si de Consiliul Judetean Salaj, la aceste moment ne este absolut defavorabila.

Rep.: La Consiliul Judetean destul de probabil dl. Bode, fiind si ministru, nu va candida. In aceste conditii, cine ar putea?

C.C.B.: Vedeti dvs., candidatura pentru o functie nu este numai o chestiune de vointa, ci este si o chestiune de responsabilitate. In situatia in care vom considera ca dl. Bode ar fi solutia cea mai buna pentru noi, sigur coreland situatia cu cea de la alegerile generale, cand avem alegeri pe colegii, Bode Lucian fiind unul dintre castigatori si speram viitorul castigator pe colegiul pe care a candidat, ori daca vom ajunge la concluzia ca va trebui sa candideze, fiti sigur ca isi va asuma responsabilitatea si pentru alegerile locale si in aceste conditii cand este ministru. Insa, daca vom considera ca altcineva poate reprezenta partidul mai bine in ceea ce reprezinta alegerile locale, vom lua aceasta decizie. Insa, v-am spus: nu este numai o chestiune de vointa, ci si de responsabilitate. (…)

Leave a Comment