Dupa ce a anuntat ca PD nu mai face parte din noua structura guvernametala, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a trimis Parlamentului scrisoarea prin care cere votul pentru noul Executiv, impreuna cu lista membrilor acestuia. In epistola sa, Tariceanu propune un Cabinet format din 18 membri, inclusiv primul-ministru, ministrul de stat Marko Bela si ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu. De asemenea, primul ministru propune infiintarea unor noi ministere, desfiintarea altora, revocarea unor ministri si numirea unor noi membri in Guvern.
Cei 15 ministri cu portofoliu ai noului Guvern sunt: Adrian Cioroianu – Ministrul Afacerilor Externe, Varujan Vosganian – Ministrul Economiei si Finantelor, Tudor Chiuariu – Ministrul Justitiei, Cristian David – Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Teodor Melescanu – Ministrul Apararii, Ludovic Orban – Ministrul Transporturilor, Cristian Adomnitei – Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Paul Pacuraru – Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ovidiu Silaghi – Ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Decebal Traian Remes – ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Eugen Nicolaescu – ministrul Sanatatii, Laszlo Borbely – ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Attila Korodi – ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Adrian Iorgulescu – ministrul Culturii si Cultelor, Zsolt Nagy – ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Ca urmare, Tariceanu propune infiintarea urmatoarelor ministere, ca urmare a comasarii, divizarii sau reorganizarii fostelor portofolii: Ministerul Economiei si Finantelor; Ministerul Internelor si Reformei Administrative; Ministerul Transporturilor; Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului; Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse; Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale; Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor; Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Pe de alta parte, sapte posturi de ministru de stat sau de ministru delegat sunt, in noua formula guvernamentala, desfiintate: ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, ministrul delegat pentru comert. Portofoliul Ministerului Integrarii Europene este, de asemenea, desfiintat.
Tariceanu propune Parlamentului revocarea din functie, ca urmare a infiintarii unor noi ministere, a urmatorilor ministri: Varujan Vosganian (ministrul Ministerul Economiei si Comertului), Sebastian Vladescu (Ministrul Finantelor), Vasile Blaga (Ministrul Administratiei si Internelor), Radu Berceanu (Ministrul Transporturilor), Mihail Hardau (Ministrul Educatiei si Cercetarii), Gheorghe Barbu (Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei), Dan Motreanu (Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale), Sulfina Barbu (Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor). Mai mult, ca urmare a desfiintarii unor ministere si a unor functii de ministru de stat si ministru delegat, Tariceanu propune revocarea din functie si a urmatorilor ministri: Anca Boagiu – Ministrul Integrarii Europene, Radu Stroe – ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Cristian David – ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, Laszlo Borbely -ministru delegat pentru lucrari publice, Iuliu Winkler – ministru delegat pentru comert.
Parlamentul urmeaza sa se pronunte si asupra numirii in functia de Ministru a urmatorilor: Adrian Cioroianu – Ministrul Afacerilor Externe, Varujan Vosganian – Ministrul Economiei si Finantelor, Cristian David – Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Tudor-Alexandru Chiuariu – Ministrul Justitiei, Teodor Melescanu – ministrul Apararii, Ludovic Orban – Ministrul Transporturilor, Cristian Adomnitei – ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Paul Pacuraru – Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Ovidiu Ioan Silaghi – ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Decebal Traian Remes – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Laszlo Borbely – Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Attila Korodi – Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Toti acestia urmeaza sa fie audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului.
In alta ordine de idei, cinci ministri isi pastreaza actualele portofolii, si nu ar urma sa fie audiati in Parlament: Marko Bela – ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, Eugen Nicolaescu – Ministrul Sanatatii, Adrian Iorgulescu – Ministrul Culturii si Cultelor, Zsolt Nagy – Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Mihai Voicu – ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul.
Mai suplu, mai eficient…
Contactat, presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula, ne-a declarat ca noua formula a Guvernului, daca va fi votata de Parlament, va pune punct scandalurilor si, implicit, crizei care a inceput sa se rasfranga si la nivel guvernamental. Acesta este un Guvern care isi propune dezvoltarea economica, precum si reducerea decalajelor dintre Romania si celelalte tari ale UE. Dupa cum se poate observa, noul Guvern este structurat dupa o formula mult mai supla, spune Micula.
Din punct de vedere politic, sustine deputatul, este vorba de o decizie a PNL, care poate afecta puternic partidul: Este o decizie pe care ne-am asumat-o, netinand cont de interesul PNL, ci de ceea ce romanii isi doresc de la actuala putere.
Cat despre viitoarea relatie, pe plan local, a liberalilor cu democratii, Catalin Micula preconizeaza destul de sec ca, din acest moment, totul depinde de PD Salaj.
Democratii viseaza deja la prohodul PNL
De cealalta parte, vicepresedintele PD Salaj, Mircea Ghiurco, este de parere ca situatia creata putea sa aiba loc doar in Romania: Este o situatie cum doar in Romania se putea intampla, in care majoritatea se afla in opozitie, iar minoritatea la putere. Din punctul nostru de vedere, alegerile anticipate ar fi fost singura solutie pentru a iesi din criza.
Cat despre noul Guvern, Mircea Ghiurco spune ca este ilegitim, atata timp cat are la baza un Program de Guvernare conceput si sustinut de Alianta D.A. Este imoral sa vii in fata Parlamentului cu un Program conceput de democratul Adriean Videanu, si nu de liberali, mai spune liderul PD Salaj. In final, Mircea Ghiurco a subliniat: Nu dau viata lunga acestui Guvern. In maximum 6 luni, Tariceanu va face cu acest Guvern ceea ce a facut si cu Alianta: ii va anunta decesul!. No comment.