Bannerele candidatului PP-DD Sălaj la Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Jibou, Dumitru Rus, pentru care PP-DD a sesizat BEJ că au fost distruse de autori necunoscuţi în comunele Poiana Blenchii şi Someş Ordorhei, au fost demontate, de fapt, de administraţiile locale. Potrivit edililor din cele două unităţi administrativ-teritoriale, motivul este cât se poate de simplu: bannerele au fost amplasate ilegal pe stâlpi. De cealaltă parte, conducerea PP-DD susţine că totul s-a făcut conform legislaţiei în vigoare, dar spune că probleme de genul celor din Someş Odorhei şi Poiana Blenchii au fost înregistrate şi în alte comune din judeţ.
Povestea bannerelor pe care candidatul PP-DD Sălaj la Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Jibou, Dumitru Rus, le avea amplasate în Poiana Blenchii şi Someş Odorhei, dar au dispărut, în 14 noiembrie, continuă în aceste zile cu un nou episod. În urma cercetărilor demarate de poliţişti pentru identificarea autorilor necunoscuţi care au distrus respectivele materiale electorale, s-a constatat că ele au fost demontate de pe stâlpi de reprezentanţii primăriilor celor două comune, aceştia considerând că au fost amplasate ilegal.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, Tincuţa Dumuţa, a declarat că, potrivit primelor cercetări, a reieşit faptul că bannerele au fost într-adevăr amplasate pe stâlpii de înaltă tensiune cu acordul SC Electrica Distribuţie Transilvania Nord SA, însă fără obţinerea avizelor necesare de la administraţiile locale, astfel că primăriile au dispus demontarea lor. De asemenea, poliţiştii au mai constatat, în urma anchetării cazului, că bannerele respective au fost expuse în noaptea de 8/9 noiembrie, „la limită faţă de data la care a început campania electorală (9 noiembrie, n.r.)”. „Liderul PP-DD Sălaj, Alin Demle, va fi audiat astăzi (ieri, n.r.) de poliţişti şi cercetările continuă în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Primarul comunei Poiana Blenchii, Augustin Chifor, a declarat că PP-DD Sălaj a amplasat bannerele respective fără a obţine în prealabil Certificatul de urbanism necesar în acest sens, de la administraţia locală. „PP-DD Sălaj nu are Certificat de urbanism, ar fi trebuit să depună o cerere în acest sens la noi şi să obţină acest act. Restul partidelor l-au obţinut, ei nu. Din această cauză, am dat jos bannerele, le-am împăturat, nu le-am distrus, şi îi aştept pe cei de la PP-DD să vină să ne solicite documentul respectiv şi să le dăm bannerele. După ce au actele în regulă, le pot expune la loc”, a spus primarul.
Precedent în 2008
Acesta a explicat că bannerele nu au fost demontate fără motiv, întrucât la campania electorală din 2008, un astfel de material electoral, fără Certificat de urbanism şi amplasat la o înălţime prea mică, a fost agăţat de o autoutilitară care a ieşit apoi de pe carosabil şi a intrat în şanţul de la marginea drumului. „În 2008, un astfel de banner a fost tras şi agăţat de o autoutilitară, a căzut pe parbrizul acesteia, iar şoferul nu a mai avut vizibilitate, a pierdut controlul volanului şi, ieşind de pe carosabil, a ajuns cu maşina în şanţ. Nu mai vreau să se repete situaţia. În Certificatul de urbanism se precizează la ce înălţime trebuie amplasate, nu e firesc să vină oricine peste noapte şi să agaţe orice pe stâlpi”, a explicat primarul Augustin Chifor.
Acesta a sesizat şi un alt aspect straniu şi anume că, deşi cazul este în atenţia Poliţiei, PP-DD a amplasat pe stâlpi bannere noi. „Ne-am trezit că, peste noapte, au pus alte bannere. Nimeni nu ne-a întrebat ce şi cum, au venit cu maşina într-o noapte şi le-au pus pe stâlpi. Nici nu mai ştiu ce ar trebui să facem, aşteptăm să vedem ce zic cei de la Poliţie”, a declarat primarul Augustin Chifor.
Probleme şi în alte comune
De cealaltă parte, conducerea PP-DD Sălaj susţine că, dimpotrivă, amplasarea bannerelor s-a făcut conform legislaţiei în vigoare şi reclamă faptul că probleme de genul celor din Someş Odorhei şi Poiana Blenchii au fost înregistrate şi în alte comune din judeţ, în special acolo edilii sunt membri UDMR. Conform Legii electorale, pentru o perioadă mai mică de 30 de zile, nu este necesar acordul Primăriei pentru amplasarea de materiale electorale, ci doar de acordul proprietarului, care în acest caz este SC Electrica SA. Cazul de la Someş Odorhei şi Poiana Blenchii nu este, însă, singurul de acest gen cu care ne confruntăm. Avem asemenea situaţii şi în alte comune, în special acolo unde primarii sunt membri UDMR, iar motivul invocat este acelaşi peste tot, cum că nu avem avize. Spre exemplu, la Crasna, o maşină a Primăriei a dat jos de pe stâlpi un banner, dar primarul zice că nu ştie nimic despre acest lucru. Am depus plângere penală la Poliţie”, a declarat liderul PP-DD, Alin Demle.
Acesta a spus că PP-DD Sălaj a primit mai multe adrese din partea administraţiilor locale unde edilii sunt membri UDMR prin care se cerea demontarea, în 48 de ore, a bannerelor, din cauză că sunt amplasate fără documentele anterior amintite. „Deocamdată, bannerele sunt tot pe stâlpi, dar nu ştiu pentru cât timp. Am cerut BEJ să comunice primăriilor că suntem în legalitate”, a declarat Alin Demle.
Vizavi de toate acestea, liderul UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, a declarat că avizul administraţiilor locale este absolut necesar, acest lucru fiind stipulat de legislaţia în vigoare. „Este obligatoriu să ceară avizul, altfel nu se poate amplasa material electoral. Ei nu au cerut avizul, de aici toată situaţia”, a declarat Seres Denes.
Cazul bannerelor PP-DD a ajuns în atenţia autorităţilor sălăjene în 14 noiembrie, când PP-DD Sălaj a depus la BEJ o plângere referitor la faptul că mai multe bannere ale candidatului la Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Jibou, Dumitru Rus, au fost distruse, în Poiana Blenchii şi Someş Odorhei, de autori necunoscuţi. Ca urmare a plângerii primite, BEJ Sălaj a cerut Posturilor de Poliţie din două comune efectuarea de cercetări pentru identificarea autorilor necunoscuţi.
Mitica la Pushcarie :))