Ceea ce, in urma cu trei saptamani, parea de domeniul inimaginabilului, s-a intamplat duminica. PSD si PDL au ajuns la un acord in scris pentru a pune in practica, in viitorii patru ani, protocolul coalitiei formate din cele doua partide, sub numele de Parteneriatul pentru Romania. Documentul prevede asigurarea guvernarii pentru 4 ani, cu scopul de a diminua efectele crizei si a veghea la stabilitatea macroeconomica, in sensul limitarii efectelor crizei economice, continuarii reformelor, pastrarii locurilor de munca, reducerii saraciei si asigurarii stabilitati veniturilor pentru o parte cat mai larga a populatiei, alte angajamente fiind pastrarea identitatii partidelor si sustinerea de candidati separati la Presedintie. Totodata, viitorul Guvern va mentine cota unica de 16 la suta, dar va adopta masuri compensatorii si de reducere a fiscalitatii pentru categoriile defavorizate ale populatiei. In protocol se argumenteaza ca aceasta coalitie este determinata de necesitatea asigurarii unei majoritati parlamentare solide, capabila sa sustina un Guvern puternic.
De remarcat faptul ca, pentru prima data in ultimii 12 ani, timp in care a detinut functii si portofolii in diferite guverne, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) va activa in opozitie. Potrivit conducerii partidului, in urma consultarilor cu conducerea Uniunii, s-a decis ca maghiarii sa nu accepte oferta PDL de a primi posturi la nivel de secretari de stat, astfel ca formatiunea va intra in opozitie. Conducerea UDMR a explicat, apoi, ca a avut o intelegere cu PDL ca UDMR sa participe in Guvern, ceea ce ar fi insemnat o asumare comuna a raspunderii ministeriale, o asumare comuna a programului de guvernare. Functiile de secretar de stat, promise de PDL, nu inseamna ca ar fi adus UDMR la guvernare. Mai mult, ar fi trebuit sa stam in esalonul II, sa muncim la anumite proiecte concepute fara noi, ne-a declarat, ieri, presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes. Acesta a adaugat ca, deocamdata, parlamentarii maghiari nu au luat o decizie daca vor vota sau nu viitorul Guvern la investitura acestuia in Parlament, insa, cel mai probabil, votul va fi unul negativ: Nu am decis inca in Biroul Permanent al partidului daca vom vota sau nu Guvernul. Dar, daca deja suntem in opozitie, s-ar putea sa avem o atitudine negativa fata de partidele care vor fi la guvernare.
Cealalta formatiune etnica, Partidul Civic Maghiar (PCM), a reactionat aproape imediat, subliniind ca UDMR isi merita soarta. Nu as vrea sa comentez prea multe pe acest subiect, pentru ca noi nu mai avem nimic in comun cu UDMR. Acestia au refuzat orice colaborare cu noi, chiar si atunci cand am incercat sa-i protejam.
Parerea mea este ca UDMR isi merita soarta, a afirmat Papp Lajos, presedintele PCM Salaj. Acesta este de parere ca, aflandu-se in opozitie, UDMR va putea munci mai mult si mai bine in interesul comunitatii maghiare.