Curtea Constituţională a României (CCR) are pe ordinea de zi de astăzi 17 sesizări cu privire la legea 7/2021 prin care a fost modificat statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul anulării pensiei speciale. 17 tribunale judeţene au trimis către CCR sesizările respective, în dosarele înaintate de 73 de foşti senatori şi deputaţi. Printre contestatari îi regăsim pe Ion Iliescu, Viorica Cherecheş (mama primarului municipiului Baia Mare), Viorel Ilişiu, Ioan Oltean, precum şi foştii membrii ai PUNR – Gheorghe Funar şi Ioan Gavra.
Conform informaţiilor publicate în mass-media, Parlamentul României are în acest moment 251 de procese cu foşti senatori şi deputaţi care vor să-şi recupereze în instanţă pensiile speciale, printre aceştia numărându-se actualul deputat european Vasile Blaga (PNL/PPE), Gabriel Oprea (fost ministru de interne, UNPR) şi Adrian Năstase (fost prim-ministru şi fost preşedinte al PSD).
Numărul aleşilor care încearcă să-şi recapete indemnizaţia este mult mai mare, multe procese fiind comune. În cel puţin cinci acţiuni s-au dat deja verdicte în primă instanţă, toate cu aceeaşi concluzie: pensiile speciale rămân eliminate.
Pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor au fost eliminate în 17 februarie 2021, când plenul Parlamentului a adoptat abrogarea a două articole din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor. Actul normativ a fost adoptat de plenul Parlamentului cu 357 de voturi pentru şi niciun vot împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenţi în sală, însă nu au votat. Ulterior, Asociaţia Foştilor Parlamentari i-a cerut Avocatului Poporului, printr-o petiţie, să conteste la Curtea Constituţională legea, însă Renate Weber a spus că nu a identificat „niciun motiv de neconstituţionalitate” a respectivului act normativ prin care erau desfiinţate pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor.
Drept urmare a modificării legii, secretarii generali ai Camerei Deputaţilor şi Senatului au emis până în 10 martie 2021 ordine de încetare a plăţii „indemnizaţiei pentru limită de vârstă” către foştii parlamentari.
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost reintroduse în anul 2015, după ce fuseseră anulate în timpul guvernării Boc. Conform legii 96/2006 un parlamentar primea o indemnizaţie specială în valoare de 2000 de lei pentru un mandat, existând cazuri în care pensiile speciale ajungeau chiar şi la 10.000 de lei în cazul senatorilor şi deputaţilor care au avut mai multe mandate.
La momentul eliminării pensiilor speciale, adică în 17 februarie 2021, peste 800 de foşti senatori şi deputaţi beneficiau de indemnizaţia respectivă. Conform datelor furnizate de conducerile celor două Camere la solicitarea mass-media, valoarea respectivelor pensii se ridica la aproximativ un milion de euro pe lună.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
[…] Curtea Constituţională a României (CCR) are pe ordinea de zi de astăzi 17 sesizări cu privire la legea 7/2021 prin care a fost modificat statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul anulării pensiei speciale. 17 tribunale judeţene au trimis către CCR sesizările respective, în dosarele înaintate de 73 de foşti senatori şi deputaţi. Printre contestatari îi regăsim pe Ion Iliescu, Viorica Cherecheş (mama primarului municipiului Baia Mare), Viorel Ilişiu, Ioan Oltean, precum şi foştii membrii ai PUNR – Gheorghe Funar şi Ioan Gavra. Conform informaţiilor publicate în mass-media, » Mai multe detalii […]