Surse din cadrul Coalitiei PDL-UDMR au convenit modificarea legii electorale, astfel incat primarii sa fie alesi din primul tur de scrutin.
61 de deputati si senatori, majoritatea PDL si PSD, au depus la finalul anului trecut un pachet de proiecte de legi, printre care se numara si cel prin care se propune ca primarii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin, fiind declarat castigator candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi. Turul al doilea s-ar putea organiza doar in caz de balotaj. Avand in vedere actuala criza financiara, care afecteaza drastic bugetul de stat si bugetele locale, si pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ initiat, ca alegerile primarilor sa se efectueze identic cu cea a presedintilor de consilii judetene, adica intr-un singur tur de scrutin, daca nu exista balotaj, declara presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, care este unul dintre parlamentarii care sustin proiectul de modificare a legii penrtru alegerea autoritatilor publice locale.
In opinia acestuia, acest pachet de modificari va duce la imbunatatirea si, totodata, la responsabilizarea celor care isi desfasoara activitatea in administratia publica locala. Acest pachet mai propune ca viceprimarul sa fie ales de majoritatea simpla a consilierilor locali, la propunerea primarului, astfel incat la conducerea acelei primarii sa existe o echipa. De asemenea, o alta prevedere ar fi ca primarul sa aiba drept de vot, la fel ca presedintele Consiliului Judetean. Un alt aspect important pe care l-ar aduce acest pachet de modificari ar fi legat de faptul ca numarul consilierilor judeteni si locali s-ar reduce cu circa 25 la suta, declara liderul PDL Salaj.
Pe de alta parte, presedintele PNL Salaj, primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, desi marturiseste ca actualul mod de alegere al primarilor necesita unele corecturi, nu este de acord cu alegerea edililor in urma unui singur tur de scrutin. Daca cineva ar castiga, in primul tur, cu 50 plus 1 din numarul celor prezenti la vot, nimeni nu ar avea ce comenta. Insa, in cele mai multe cazuri, nu se intampla acest lucru. Majoritatea celor care ajung pe primul loc, in urma primului tur de scrutin, obtin 25-35 la suta din sufragii, ceea ce nu reprezinta optiunea majoritatii persoanelor prezente la vot, spune liderul PNL. Chiar si in aceste conditii, primarul Radu Capilnasiu este de acord cu faptul ca modificarea legii electorale, astfel incat primarii sa fie alesi din primul tur de scrutin, ar avantaja edilii aflati deja in functie.