Partie pentru Partidul Civic Maghiar

Partie pentru Partidul Civic MaghiarCurtea de Apel Bucuresti a admis, vineri, inregistrarea Partidului Civic Maghiar (PCM) in Registrul Partidelor Politice din Romania, respingand astfel recursul formulat de Parchet la decizia instantei inferioare, hotararea in acest caz fiind definitiva si irevocabila.

La termenul de vineri, Parchetul a cerut instantei sa admita contestatia la decizia de acceptare a cererii de infiintare a Partidului Civic Maghiar si sa trimita dosarul la Tribunalul Bucuresti pentru rejudecare, pentru ca pe listele de infiintare ar fi fost mai multe semnaturi falsificate.

In sustinerile sale, procurorul a vizat doua elemente principale, repectiv ca titulatura partidului care, alaturat de numele romanesc, are si traducerea in limba maghiara si ca pe listele de infiintare a Partidului Civic Maghiar ar fi mai multe semnaturi false. Totodata, procurorul a sustinut ca, daca partidul se infiinteaza in Romania, titulatura acestuia trebuie sa se faca exclusiv in limba romana. Procurorul a aratat ca mai multi reclamanti au formulat plangeri penale din care reiese ca pe listele cu semnaturi s-ar fi savarsit mai multe falsuri.

In replica, reprezentantii Partidului Civic Maghiar au explicat instantei ca atata vreme cat nu exista o solutie definitiva care sa vizeze existenta falsului pe listele cu semnaturi necesare infiintarii acestuia, nu se poate vorbi de fals si ca sustinerile Parchetului sunt nefondate pe acest aspect.

In cele din urma, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au respins recursul Parchetului si au admis inregistrarea Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania.

Contactat, presedintele Uniunii Civice Maghiare Salaj, Papp Lajos, ne marturiseste ca decizia Curtii de Apel Bucuresti este una care a facut, in cele din urma, dreptate: Ne bucuram ca, dupa 5 ani de incercari, in sfarsit am fost inregistrati. Papp Lajos a adaugat ca Partidul Civic Maghiar este o alternativa extrem de serioasa la UDMR, astfel incat noua formatiune politica va avea candidati la alegerile locale si parlamentare din acest an. Insa, pana atunci, in judetul Salaj, si nu numai, Partidul Civic Maghiar trebuie sa isi aleaga structurile de conducere. Pana la aceasta data, in judetul nostru, Partidul Civic Maghiar detine organizatii in 10 localitati.

In 29 ianuarie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de inregistrare a Partidului Civic Maghiar in Registrul Partidelor Politice din Romania. Hotararea a fost atacata de procurori la Curtea de Apel Bucuresti.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, Uniunea Civica Maghiara a depus la Tribunalul Bucuresti documentatia necesara pentru inregistrarea Partidului Civic Maghiar. Analiza listelor cu semnaturile de sustinere depuse pentru infiintarea si inregistrarea Partidului Civic Maghiar a fost finalizata in luna octombrie, dupa care a urmat elaborarea variantei finale a statutului PCM. UCM a adunat din 19 judete circa 27.000 de semnaturi. Conform liderilor UCM, Partidul Civic Maghiar se doreste a fi o alternativa la UDMR, iar principalul obiectiv al acestei formatiuni politice este castigarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Leave a Comment