O palma zdravana peste obrajii politicienilor salajeni

O palma zdravana peste   obrajii politicienilor salajeni

202.845 de salajeni, in 295 de sectii de votare, au fost asteptati duminica, intre orele 7 si 21, la vot pentru a da cu stampila pe una dintre listele de candidati pentru Parlamentul European si pentru a raspunde cu DA sau NU la intrebarea Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?, in cadrul referendumului convocat de presedintele Traian Basescu.

Neseriozitate

Testarile in vederea comunicarilor pentru raportarea prezentei alegatorilor la urne facute sambata seara in cele 41 de sectii de votare din esantionul de control stabilit pentru Salaj, au intampinat probleme din cauza ca nu toti presedintii sectiilor au luat actiunea in serios. Presedintele BEJ pentru euroalegeri, Sorin Moldovan, a declarat, duminica dimineata, ca reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) au insistat sambata seara pana tarziu in instruirea inca o data a presedintilor sectiilor unde au fost probleme asupra modalitatii in care se face raportarea.

In Salaj, in esantionul de control sunt 41 de sectii de votare care sambata, incepand cu ora 18, au facut testari in vederea comunicarilor pentru raportarea prezentei la urne. Din pacate, nu in toate sectiile simularea s-a desfasurat asa cum trebuia. Am avut sectii in care, atunci cand i-am sunat, am gasit telefonul mobil inchis, iar in alte sectii presedintii credeau ca este vorba de o gluma. Se pare ca nu toti presedintii sectiilor au inteles cum se procedeaza, astfel ca reprezentantii STS i-au instruit inca o data. Asta a tinut pana tarziu, mult mai mult decat trebuia sa dureze actiunea in mod normal, a spus Sorin Moldovan. Potrivit sursei citate, testarile sus amintite au fost obligatorii intrucat, pentru intaia data, sectiile folosesc un sistem nou de comunicatii, pus la dispozitie de STS.

Judetul a avut organizate 295 de sectii de votare pentru alegerile europarlamentare si tot atatea pentru referendumul privind votul uninominal. In noua cazuri sectiile au fost organizate in locatii diferite, 48 de sectii au fost amenajate in spatii comune, iar restul in aceeasi locatie, dar in cladiri diferite.

Pregatiri ca de nunta

Pregatirile pentru alegeri in Salaj au fost, sambata, pe ultima suta de metri. Dimineata, la prima ora, buletinele de vot pentru referendumul privind votul uninominal au fost distribuite pe cele sapte trasee prevazute pentru mediul rural. Buletinele de vot prevazute pentru alegatorii din cele patru orase au fost ridicate de la BEJ la ora 9. Tot sambata, dar la ora 18, au fost organizate sectiile de votare. Mai exact, au fost numarate buletinele de vot, li s-a aplicat stampila de control, iar urnele au fost sigilate. Sectiile de votare au ramas sub paza MIRA pana duminica dimineata, la ora 6, cand au fost luate in primire de presedinti. In Salaj, pentru referendum au fost aduse 222.661 de buletine de vot, cifra reprezentand necesarul in functie de numarul alegatorilor si rezerva de 10 la suta prevazuta de lege. Astfel, ne-a declarat Kende Monica, presedintele BEJ Salaj, au fost distribuite la sectiile de votare 217.130 de buletine de vot pentru referendum, catre cele 295 de sectii amenajate in acest sens.

Duminica, toate sectiile de votare din Salaj pentru referendum au fost deschise la ora 7. Nu s-au inregistrat probleme nici in mediul rural, nici in cele patru orase. Ioan Leitan, membru al BEJ pentru referendum, ne-a declarat ca pentru siguranta, pe unii presedinti de sectii i-am sunat noi ca sa vedem daca totul este in regula, iar altii ne-au sunat ei ca sa ne comunice ca totul s-a realizat fara incidente.

Catre amiaza, insa, unele probleme au inceput sa apara prin diferite sectii din Zalau. Astfel, la sectia de votare nr. 7 pentru referendum, doua persoane au fost nevoite sa voteze pe listele speciale, pentru ca nu s-au regasit pe listele permanente, desi zona in care locuiesc era arondata la sectia de votare cu pricina. Greseala din listele permanente a fost adusa la cunostinta BEJ pentru referendum, iar cei doi cetateni au putut sa isi exprime optiunea electorala dupa ce au completat declaratiile pe propria raspundere necesare in astfel de cazuri. La aceeasi sectie, pana la ora 11, zece persoane au votat pe listele suplimentare pentru ca aveau domiciliul in alta localitate.

La o alta sectie de votare din Zalau, o persoana a trebuit sa voteze pe lista speciala pentru ca avea carte de identitate noua si nu se regasea pe lista permanenta. Si in acest caz, conducerea sectiei de votare a anuntat BEJ Salaj cu privire la incident, iar presedintele Kende Monica a autorizat votul pe lista speciala.

Potrivit BEJ Salaj, la ora 11, la nivelul judetului isi exprimasera optiunea electorala pentru referendum 1.725 de persoane din cetatenii cu drept de vot din cele 41 de sectii de votare luate ca esantion. In procente, situatia arata ca prezenta la urne a fost de 4,77 la suta.

Bolnavii, si mai scarbiti de politica

Pana la ora 13, doar 16 persoane au votat la sectia de votare pentru euroalegeri nr. 29 din Zalau, deschisa in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, iar printre alegatori se aflau doar sase bolnavi si nici un cadru medical. Presedintele sectiei, Letitia Pop, a declarat ca, pana la ora 13, cand se inregistra aceasta situatie, nu s-a primit nici o solicitare pentru urna mobila din partea bolnavilor internati la sectiile unitatii spitalicesti. Pana la ora 13 au votat 16 persoane, dintre care zece sunt membri ai sectiei de votare. Restul de sase cetateni care si-au exprimat optiunea electorala au fost bolnavi care s-au putut deplasa. Nu a venit nici un cadru medical sa voteze si nu avem nici solicitari de urna mobila, cu toate ca am informat sectiile spitalului ca suntem la dispozitia pacientilor internati aici si care nu se pot deplasa, a spus Letitia Pop. Potrivit sursei citate, in sectia de votare deschisa la spitalul judetean se voteaza pe liste suplimentare si poate vota personalul medical si bolnavii si apartinatorii acestora. Situatia este asemanatoare si la sectia de votare dechisa la Spitalul Judetean pentru referendumul privind votul uninominal, desi in spital sunt sute de internati si apartinatori ai acestora. Maria Brudasca, presedintele acestei sectii, numerotata tot 29, a declarat ca, pana la ora 13, pentru referendum au votat 14 persoane, din care 7 sunt membri in cadrul sectiei de votare. Nici in acest caz nu s-au inregistrat solicitari de urna mobila. Sectia de vot nr. 29 – pentru referendum si pentru euroalegeri – nu face parte din esantionul de 41 de sectii stabilit pentru raportarea prezentei la urne in Salaj.

La ora 13, fruntasi pe tara la prezenta la vot

Conform BEJ Salaj, la ora 13 votasera 14,77 la suta dintre salajenii cu drept de vot. Astfel, Salajul ocupa, la acea ora, locul patru pe tara la prezenta la vot la alegerile pentru Parlamentul European. Asta dupa ce, la ora 10, ocupa locul 8, cu o prezenta la vot de 4,69 la suta. Singurul eveniment mai rasarit: s-a cerut, de la Bocsita, suplimentarea, cu 70, a numarului buletinelor de vot, a autocolantelor si a declaratiilor pe proprie raspundere, iar la Diosod, cu 40, a declaratiilor amintite.

Un pesedist s-a imbolnavit

Reprezentantul PSD in sectia de votare nr. 1 din Zalau s-a imbolnavit duminica, cerandu-se inlocuirea lui. BEJ a dispus acest lucru, dupa ce presedintele sectiei de votare nu prea a stiut ce sa faca in aceasta situatie. PSD a reclamat, de altfel, frigul din sectia de votare nr. 1.

Si-au adus de acasa resouri

La sectia de votare nr. 21 din Zalau, la ora 12,45 procentul de prezenta la vot a fost de 5 la suta atat la votul uninominal, cat si la alegerile europarlamentare. Nu au avut loc evenimente neplacute. La sectia de votare nr. 22, la Scoala Postliceala Sanitara, procentul a fost de 7 la suta la referendumul pentru votul uninominal, iar la alegerile europarlamentare, pana la ora 13, s-au prezentat 101 persoane, din 1.220. Nu au avut loc evenimente deosebite, insa persoanele desemnate la aceasta sectie de votare s-au plans de conditiile in care stau, fiind obligate sa-si aduca de acasa aparate electrice de incalzire. Si peretii cladirilor erau foarte vechi, iar in anumite locuri tencuiala era cazuta. La sectia de votare nr. 13, pana la ora 13,15, procentul de prezenta la vot a fost de 4,5 la suta atat la referendum, cat si la alegerile europarlamentare. La sectia de votare nr. 23, pana la ora 13:25, s-au prezentat la referendum 103 persoane, din 1.700 cu drept de vot, in timp ce la alegerile europarlamentare procentul a fost mai mic, prezentandu-se la vot doar 97 de persoane, din 1.629.

La sectia de votare nr. 1 Zalau (Clubul Tineretului), prezenta la vot era de 16 la suta (ora 13) la alegerile pentru Parlamentul European si de 12 la suta la cele pentru votul uninominal (ora 14). La Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau (sectia de votare nr. 7), la ora 13 isi exprimasera votul pentru europarlamentare 7,5 la suta din alegatorii de pe liste, iar la uninominal se prezentasera deja, la aceeasi ora, aproximativ 10 la suta din cei inscrisi.

Urna mobila pentru cinci arestati

Cinci persoane aflate in arest preventiv la Serviciul de Cercetare Penala din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj au solicitat urna mobila pentru alegerile privind PE, respectiv pentru referendumul pentru votul uninominal. Gabriel Ghila, presedintele sectiei de votare nr. 9 pentru euroalegeri, din cadrul Grupului Scolar Mihai Viteazul Zalau, unde au fost facute solicitarile de urna mobila, a declarat ca toti cei cinci detinuti sunt din Salaj si sunt barbati.

Am avut in cursul zilei de duminica cinci solicitari de urna mobila pentru cinci detinuti in arest preventiv la Serviciul de Cercetare Penala din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Salaj. Acestia au solicitat urna mobila atat pentru euroalegeri, cat si pentru referendumul privind votul unonominal. Solicitarile au fost rezolvate. Toate cele cinci persoane provin din Salaj si sunt barbati, a spus Gabriel Ghila. Acesta a mai spus ca pentru urna mobila au fost semnate declaratii pe propria raspundere de catre cei cinci detinuti, acestia votand pe listele suplimentare.

Prin judet

Leave a Comment