Motiunea de cenzura agita spiritele si in Salaj

Motiunea de cenzura agita spiritele si in Salaj

Cum era de asteptat, ziua de ieri a marcat inceputul unei saptamani agitate pe scena politica. PSD a depus (cu ceva timp in urma inchiderii editiei noastre), la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu II, si asta dupa ce social-democratii s-au reunit in cadrul Biroului Permanent National pentru a numara semnaturile adunate. Documentul, intitulat 1.000 de zile de haos – Sfarsitul guvernarii de dreapta, a fost depus dupa sedinta grupurilor parlamentare ale PSD din Senat si Camera, unde s-a finalizat si procesul de strangere a semnaturilor. Potrivit legii, motiunea urmeaza sa fie dezbatuta si votata cel mai probabil peste o saptamana.

Este tot mai cert faptul ca motiunea de cenzura 1.000 de zile de haos – Sfarsitul guvernarii de dreapta, pe langa scopul precis de a darama actualul Guvern, are si darul de a imparti clasa politica in doua. PSD, PD si PLD pe de-o parte si PNL, PC, UDMR si PRM de cealalta. Totusi, pentru a trece in Parlament, documentul are nevoie de 232 de voturi. Daca acest lucru se va intampla, intervine o alta problema, si anume gasirea unei solutii post-motiune, chestiune destul de delicata, in contextul in care nici unul dintre partidele din opozitie nu intrunesc majoritatea necesara in Parlament pentru a forma un nou guvern. De altfel, liderul social-democrat, Mircea Geoana, a anuntat deja ca, in perioada urmatoare, formatiunea sa va initia – in acest sens – o serie de consultari cu partidele parlamentare.

Una peste alta, surse din PSD sustin ca, la ora actuala, dupa votul din Parlament, curentul majoritar de opinie in randul conducerii partidului este pentru ramanerea in opozitie, in conditiile in care sansele ca seful statului sa accepte un premier sau un guvern din care sa faca parte PSD sunt minime, chiar nule. Totusi, in cursul saptamanii trecute, presedintele Traian Basescu a avut intalniri separate cu Mircea Geoana si cu liderii PD. Insa, Mircea Geoana a precizat ca nu a discutat cu Traian Basescu depre formarea unui Guvern PSD-PD si nici despre sustinerea unuia PD-PLD. De cealalta parte, democratii iau in considerare inclusiv intrarea la guvernare intr-un cabinet monocolor sau, eventual, alaturi de liberal-democrati.

Deloc surprinzator este si faptul ca liderul democrat, Emil Boc, a precizat, de curand, ca singura optiune care nu intra in calculele democratilor este o guvernare PD-PSD. Ultima disputa politica referitoare la motiunea de cenzura este legata de procedura de vot. In acest sens, PD a anuntat ca va solicita ca votul din Parlament sa nu fie secret cu bile, ci prin apel uninominal.

Despre sansele de reusita ale motiunii de cenzura 1.000 de zile de haos – Sfarsitul guvernarii de dreapta, majoritatea politicienilor salajeni sunt de parere ca ele sunt aproape nule. Singurii politicieni increzatori in succesul documentului, si totusi mai rezervati in declaratii decat ii cunoastem, sunt social-democratii. Astfel, prim-vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, este de parere ca motiunea 1.000 de zile de haos – Sfarsitul guvernarii de dreapta este oportuna, in contextul in care ne indreptam atentia, de exemplu, spre ceea ce se intampla azi in justitie, cand ministrul Tudor Chiuariu sustine ca lupta anti-coruptie din Romania este intemeiata pe o licitatie trucata. Cat depre sansele de reusita ale motiunii, social-democratul se arata destul de rezervat. Cert este ca, asa cum a promis, Iuliu Nosa a reiterat faptul ca va vota pentru motiune. In acelasi timp, liderul PSD a tinut sa arate, destul de voalat, ca nu baga mana in foc pentru ceilalti colegi ai sai. Mai precis, Iuliu Nosa nu este sigur ca acestia vor vota motiunea, din grupul acestora facand parte si deputatul salajean Filonas Chis.

De cealalta parte, presedintele PD Salaj, Viorel Stanca, sustine ca Guvernul Tariceanu II trebuie schimbat, atata timp cat s-a dovedit ca este incapabil sa rezolve problemele cu care se confrunta, azi, Romania. Faptul ca doresc atat de mult sa ramana la guvernare se datoreaza faptului ca liberalii stau foarte prost in sondaje. Astfel, ei spera ca, virand tot mai multi bani din bugetul public spre primariile conduse de primari ai PNL, vor obtine rezultate mai bune la alegerile care urmeaza, spune liderul democrat. Totusi, Viorel Stanca este de parere ca motiunea nu va trece de Parlament, avand in vedere cat de mult tin la fotoliile lor cei 322.

In fine, daca spunem ca presedintele PNL Salaj, deputatul Catalin Micula, considera ca motiunea nu este oportuna, este clar ca nu aducem nici un element de noutate. Insa, parlamentarul sustine ca motiunea nu va trece in contextul in care este evident ca opozitia nu va gasi solutia castigatoare pentru a crea o formula de guvernare solida. Cu alte cuvinte, liderul liberal atrage atentia asupra faptului ca parlamentarii nu vor vota documentul, fiindu-le teama de alegeri anticipate. Mai mult, Catalin Micula tine sa sublinieze ca motiunea nu isi va atinge scopul si datorita faptului ca, la momentul votarii ei, vor fi foarte multi parlamentari ai PSD, PD si PLD, care vor fi plecati in… delegatii sau vor fi <>, astfel incat nu se va putea intruni majoritatea simpla pentru ca documentul sa fie aprobat.

Leave a Comment