Mirel Talos sare la beregata UDMR

Mirel Talos sare la beregata UDMR

In legatura cu incidentele care au avut loc in Camera Deputatilor luni, 14 iunie, deputatul PNL, Mirel Talos, precizeaza ca, in urma cu doua saptamani, in Camera Deputatilor, a avut loc un vot pentru completarea unui loc vacant la Curtea Constitutionala. Astfel, in Camera, votul a fost castigat de Valer Dorneanu, propus de PSD, in fata lui Mircea Minea, propus de PD-L.

Saptamana aceasta insa, mai precis luni, majoritatea parlamentara a fortat reluarea acestui vot, sub pretextul ca este nevoie de majoritate calificata si nu de majoritate simpla, asa cum, de altfel, prevede regulamentul Camerei. Miza acestei fortari este, insa, controlul Curtii Constitutionale, unde, daca motiunea nu va trece, se va hotari legalitatea taierii pensiilor si salariilor. Fortand acest vot peste orice limite, cu comanda directa de la Cotroceni, PDL a anulat votul legal anterior dat pentru Valer Dorneanu si si-a asigurat controlul politic al Curtii Constitutionale, face cunoscut Mirel Talos, care a adaugat ca, aceste abuzuri s-au realizat cu sprijinul nemijlocit al parlamentarilor Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR).

De remarcat ca favorita presedintelui Traian Basescu pentru Curtea Constitutionala (CC), Iulia Motoc, a primit luni, la limita, votul din partea Senatului pentru un loc de judecator. Negocierile pentru Curte s-au dus la sange, in Coalitie, miza fiind recuperarea voturilor UDMR promise lui Teodor Melescanu (PNL) la Senat si lui Valer Dorneanu (PSD) la Camera. Ca sa cedeze, UDMR a cerut un post de sef la Protectia Consumatorilor si a fortat, sustin surse din coalitie, numirea conducerii Radioului – care revine Uniunii – la pachet cu cea a Televiziunii Romane, pana la sfarsitul lunii.

Numirea cu emotii a lui Motoc l-a bagat luni in priza pe premierul Emil Boc. Primul obstacol: convingerea UDMR, misiune cu atat mai dificila cu cat UNPR-istii lui Gabriel Oprea au insistat ca numirea lui Motoc sa fie asumata oficial de partidul lor.

Tocul pentru Curte

Victima a suprapunerii de interese peste Curte a iesit, luni, interimatul planuit de PDL pentru TVR. Ca sa fie de acord cu sustinerea judecatorilor avansati de PDL, UDMR nu a mai cedat si la numirea pentru TVR, cerand in schimbul votului transarea la pachet a conducerii Radioului Public, post care i-ar reveni. Astfel, potrivit unor surse din coalitie, PDL a renuntat la ideea de a mai instala interimar la TVR, incercand in schimb sa numeasca pana la sfarsitul acestei luni intregul Consiliu de Administratie (CA), pe algoritm parlamentar, conform vechii legi.

Leave a Comment