Deputatul PNL, Mirel Taloş, a se declară împotriva proiectului Roşia Montană, în forma actuală. „Nu vreau să intru în detalii economice, pentru că cele de natură ecologică sunt mult mai importante. Mă declar împotriva exploatării cu cianură, ca şi chestiune de principiu. La final, firma care ar urma să exploateze aur la Roşia Montană ar lăsa în urmă, nu un lac, ci un baraj de cianuri”, a făcut cunoscut parlamentarul, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă. Totodată, potrivit lui Mirel Taloş, România nu are un buget destinat dezastrelor ecologice, astfel că, în cazul unui astfel de eveniment la Roşia Montană, ţara noastră ar fi pusă în faţa unei situaţii de incapacitate managerială. „Aceasta este şi poziţia oficială a grupului parlamentar al PNL, însă indiferent de modul în care colegii mei ar fi votat, aş fi luat decizia să nu susţin acest proiect”, a subliniat liberalul.
În altă ordine de idei, Mirel Taloş susţine că ANI trebuie să reglementeze situaţiile din legea ANI privind incompatibilităţile, întrucât riscă să genereze atât blocarea administraţiilor locale, cât şi dispute juridice, din cauza interpretărilor divergente ale instanţelor. „Cea mai gravă problemă, care are un potenţial mare de a genera blocaje administrative şi juridice, este cea a incompatibilităţilor. Numărul tot mai mare de aleşi locali, declaraţi incompatibili de ANI, demonstrează faptul că ceva nu funcţionează aşa cum ar trebui în acest sistem complex. În realitate, sunt 120 de primari în stare de incompatibilitate. (…) Ne dorim ca aleşii locali să lucreze în interesul oamenilor pe care îi reprezintă, şi nu să rămână captivi în situaţii de incompatibilitate”, a afirmat în final parlamentarul.
Ar mai fi necesare precizari cu privire la natura cianurii pe care proiectul o are in vedere. Cianura de potasiu sau cianura de sodiu? Care este diferenta intre aceste doua!