Prezent la Zalău, unde a vizitat o parte din obiectivele reabilitate din fonduri europene, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Sălajului i se vor aloca încă peste 10 de milioane de euro pentru proiectele de apă şi canalizare. „Este obligaţia mea, a noastră, a tuturor, ca aceste proiecte de apă şi deşeuri din toată ţara să fie făcute la timp căci astfel ne paşte din partea Comisiei Europene amenda. Ştim foarte bine că sunt nişte termene foarte dure, 2015, 2018, care dacă nu vor fi respectate vom plăti amenzi. Deci este obligaţia noastră. Vor fi alocări financiare pentru Sălaj încă de peste 100 de milioane de euro pentru zona de apă. Deja se fac alocările pe judeţe, să primească sume suplimentare pentru a se conforma sută la sută pentru tot ceea ce înseamnă apă şi canal”, a declarat Teodorovici.
În acelaşi context, acesta a anunţat şi faptul că România va fi printre primele state europene care va lansa deja noile finanţări, sub un alt cadru, unul mai simplu şi condiţii mai puţine pentru beneficiari.
„România a adus în ţară aproximativ zece miliarde de euro. Vorbim astăzi de un un grad de absorbţie de peste 41 la sută. Este un nivel care o să crească, iar anul viitor sperăm să avem acel nivel anunţat deja de 80 la sută din actualul cadru financiar. Este un nivel, care ne arată că, în primul rând, România, poate. Important e că următorul exerciţiu financiar îl vom începe cu dreptul, întrucât vor fi finanţări pe care le vom lansa încă din 2014, astfel încât România va fi printre primele state europene care deja va lansa noile finanţări, sub un alt cadru, unul mai simplu, condiţii mai puţine pentru beneficiari. Aceştia se vor focaliza strict pe ceea ce au de implementat prin proiect şi nu îşi vor pierde timpul pentru aducerea de avize, autorizaţii, etc”, a declarat Teodorovici. Ministrul Fondurilor Europene a subliniat şi faptul că este foarte important ca aceşti bani să intre în România în prima parte a perioadei. „Este un mod de a recupera din decalajele care, din păcate, mai există între noi şi alte ţări din vestul Europei, ce au fost mai abile de a cheltui aceşti bani”, a completat oficialul.
Acesta a ţinut să sublinieze că banii pentru proiectele europene nu sunt alocaţi în funcţie de culoarea politică şi că o anumită comunitate nu poate fi privată de fonduri europene doar pentru că primarul aparţine unei anumite familii politice. “Este interesul naţional. Aşa trebuie să privim banii europeni şi tot ceea ce facem zi de zi în această ţară. Astăzi banii europeni nu se mai duc în funcţie de culoarea politică. Este un element foarte important. Noi nu putem priva o comunitate, pentru că un primar sau altul sau o anumită zonă este de o anumită ‘culoare’ sau aparţine unei anumite familii politice”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.
„Dorim să stimulăm la tineri partea de creativitate şi inovare”
Legat de lansarea primelor finanţări, Teodorovici a precizat că acestea vor avea loc în luna noiembrie şi sunt destinate, în special, tinerilor. „Insistăm foarte mult pe zona de tineri, în special cu vârste între 16 şi 25 de ani şi de asta vor fi primele cereri de proiecte pe această zonă. Vom putea finanţa cam tot ceea ce înseamnă sprijin pentru zona de tineri, de la partea de pregătire, formare, partea de sprijin în acorda credite pentru burse pentru tineri. Este vorba de două axe pentru tineri, pentru care avem alocate circa 600 de milioane de euro, doar bani europeni.”, a subliniat ministrul. Teodorovici a ţinut să menţioneze faptul că recent a fost lansată iniţiativa România Start-up!, cu o alocare de 150 de milioane de euro, prin care se doreşte în special stimularea părţii de creativitate şi a părţii de inovare a tinerilor cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.
Acesta a mai adăugat că finanţări vor şi pentru cei peste 25 de ani, însă se vor acorda puncte suplimentare acelor proiecte care vin din zona de tineri, chiar şi din zona de licee, pentru că se doreşte stimularea acestui mediu. “Vrem să-i stimulăm pe copii să se joace cu acele idei pe care ei sigur le au, să înveţe să fie antreprenori pe viitor”, a opinat oficialul.
De vreo 25 de ani aceleasi cuvinte seci:vom face etc. Vom,vom………Da faceti dracului ceva odata ca de vorbe lumea s- a cam saturat.