Sistemul sanitar are un nou ministru in persoana dr. Ritli Ladislau, bihoreanul asupra caruia s-a oprit conducerea UDMR in ceea ce priveste propunerea pentru sefia Ministerului Sanatatii (MS). De asemenea, un alt punct castigat de democratii maghiari in negocierile cu PDL priveste trecerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) in subordinea MS.
Negocierile dintre reprezentantii UDMR si cei ai principalului partid de guvernamant, PDL, in privinta Sanatatii, au luat sfarsit, iar noul ministru al Sanatatii este dr. Ritli Ladislau, director medical al Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu Oradea. Aceleasi negocieri au dus si la un al doilea rezultat vizat de UDMR si anume ca CNAS sa intre in subordinea MS.
Fara investitii pana nu se inchid robinetele prin care se scurg bani
Presedintele Traian Basescu i-a spus, miercuri, noului ministru ca spera sa inteleaga ceea ce predecesorul nu a inteles si anume ca Sanatatea nu poate primi fonduri mai multe pana nu se inchid robinetele prin care se scurg bani spre alte directii decat bolnavii. Vreau sa stiti ca dau o atentie deosebita reformei in Sanatate si vreau sa intelegeti ceea ce predecesorul dumneavoastra n-a inteles: ca nu se pot da alti bani la sanatate, pana nu inchidem robinetele prin care se scurg banii de la Sanatate, dar nu inspre bolnavi, ci inspre alte directii, a spus seful statului.
Ritli – sustinut de UDMR Salaj
Ritli Ladislau este, de altfel, si propunerea sustinuta de UDMR Salaj pentru sefia MS, dupa cum ne-a declarat presedintele organizatiei salajene, Seres Denes. „Dr. Ritli Ladislau este un profesionist care cunoaste sistemul si care poate duce la bun sfarsit reforma din sistemul sanitar inceputa de Cseke Attila. Reforma este pe jumatate facuta, dar trebuie finalizata, iar Ritli Ladislau poate face acest lucru”, ne-a declarat presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes.
Un nume controversat
Despre cel de-al 17-lea ministru al Sanatatii dupa 1990 pe care il are are Romania, conducerea UDMR a precizat ca se numara printre cei mai reputati medici din Oradea, Ritli ocupand, de-a lungul ultimilor 30 de ani, mai multe functii administrative. Totusi, numele doctorului nu a scapat de scandaluri, Ritli Ladislau fiind nevoit sa isi dea demisia de la conducerea Directiei de Sanatate Publica Bihor in 2002, dupa ce 20 de bebelusi au decedat in conditii suspecte la maternitatea Oradea. Ulterior, nici in sarcina lui, nici in a vreunui alt cadru medical nu a fost retinuta vreo acuzatie. Surse din IPJ Bihor au recunoscut, in 2008, ca ancheta in cazul scandalului de la Maternitatea Oradea a fost una de mantuiala.
Specialist in pediatrie, oncologie si hematologie
In varsta de 63 de ani, Ritli s-a nascut la Oradea si a absolvit Facultatea de Medicina din Timisoara in 1973 ca sef de promotie. El este casatorit si are doi copii, dintre care unul, Ritli Csongor Ladislau, a fost director al Spitalului de Recuperare din Baile 1 Mai si consilier al fostului ministru al Sanatatii Cseke Attila. Ritli Ladislau este specialist in pediatrie, oncologie si hematologie, conferentiar universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie a Universitatii din Oradea. Din 2010, este director medical al Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu din Oradea.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a dat joi demisia, motivand ca bugetul primit la rectificarea bugetara este mic, in conditiile in care a atras atentia Guvernului in repetate randuri in privinta lipsei de fonduri. Ministrul demisionar declara, inca de luna trecuta, ca „bugetul Sanatatii are nevoie la rectificarea bugetara de aproximativ un miliard de euro, cele mai mari probleme financiare fiind la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, unde sunt necesare trei sferturi din suma totala pe care o vom solicita”. In ciuda pozitiei acestuia, la rectificarea bugetara, Ministerul Sanatatii a primit doar 80 de milioane de euro, adica mai putin de zece la suta din cat a cerut Cseke Atilla.