Maghiarii radicali din Salaj se dezic de iredentism

Maghiarii radicali din Salaj se dezic de iredentismInvocand vointa poporului secuiesc privind autodeterminarea, Consiliul National Secuiesc cere interventia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru a obliga Romania sa recunoasca, prin lege, autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc. In acest context, cei 170 de delegati prezenti, la finele saptamanii trecute, la reuniunea CNS de la Sfantu Gheorghe au aprobat, in unanimitate, un Memorandum prin care se solicita APCE atat instituirea unei monitorizari a Romaniei, cat si numirea unui raportor special pentru evaluarea starii generale si a vointei de autonomie a comunitatii autohtone, care traieste in majoritate in Tinutul Secuiesc. Desigur, pe baza acestui raport ar urma sa se adopte o hotarare privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Tokes, nu culca-te!

Potrivit unui comunicat remis de liderii CNS, acest demers este legitimat si de succesul referendumului neoficial, care s-a desfasurat in perioada decembrie 2006 – februarie 2008, in aproximativ jumatate dintre localitatile celor 8 scaune secuiesti din Covasna, Harghita si Mures. La acest referendum au participat peste 200.000 de etnici maghiari, care s-au declarat in unanimitate in favoarea autonomiei. Totodata, prin vocea episcopului reformat Tokes Laszlo, CNS va cere si Uniunii Europene completarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului cu un protocol aditional privind drepturile colective ale comunitatilor nationale autohtone europene. In discursul sau, Laszlo Tokes a apreciat ca fiind drept o isterie nerecunoasterea de catre Romania a independentei provinciei secesioniste sarbesti Kosovo: Puterea din Romania nu pare sa fi invatat nimic din exemplele istoriei, cum ar fi Kosovo, unde conflictul a izbucnit pentru ca populatiei albaneze i-a fost refuzat dreptul la autonomie. Iar isteria creata de Guvernul Romaniei prin neacceptarea independentei Kosovo si a drepturilor colective ale minoritatilor nu face decat sa dezorienteze populatia. Fara autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc nu exista nici un viitor pentru maghiarii din Transilvania, iar obtinerea acestei autonomii trebuie sa se bazeze pe traditiile istorice ale Transilvaniei.

Loialitate pana la alegeri

Pe langa aceste demersuri in plan international, la Sfantu Gheorghe, CNS a aprobat si completarea planului intern de actiune pentru alegerile locale si parlamentare din acest an, cu o prevedere potrivit careia principalul criteriu de selectie a candidatilor la alegerile interne din sanul maghiarimii urmeaza sa fie loialitatea demonstrata fata de autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. De asemenea, la reuniunea de la Sfantu Gheorghe a fost ales noul presedinte al CNS, in persoana fostului vicepresedite Izsak Balas, care il inlocuieste pe Fodor Imre, retras din motive de varsta.

Parfum de iredentisti

Revenind la afirmatiile facute de Laszlo Tokes, de remarcat faptul ca episcopul sustine ca, din pacate, clasa politica romaneasca tine la traditia de omogenizare si asimilare a regimului ceausist, respectiv interbelic, nefiind in stare sa-si revizuiasca acest tip de politica. In opinia acestuia, este clar ca numai prin autonomie, prin intelegere si prin consens ar putea fi prevenite situatiile de conflict si reglementata situatia minoritatilor dintr-o tara.

Laszlo Tokes a mai subliniat ca, prin recunoasterea drepturile colective ale minoritatilor din Kosovo, si comunitatea maghiara din Romania poate tinde spre autonomie. In opinia sa, autonomia reprezinta asigurarea dreptului unei comunitati la autodeterminare in cadrul tarii, respectand suveranitatea si integritatea tarii. Laszlo Tokes a mai spus ca secuii sunt oameni pasnici si ca maghiarii din Transilvania nu s-au ridicat in mod violent impotriva asupririi nici in timpul lui Ceausescu, nici in prezent.

Fiecare cu… autonomia lui

Potrivit presedintelui UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, exemplul Kosovo ar trebui sa rezolve problemele minoritatilor nationale din Romania, si nu numai: Ce s-a intamplat acolo ar trebui sa fie un semn mare de alarma despre cum ar trebui sa se aiba grija de problematica minoritatilor nationale de oriunde, inclusiv din Romania,

Pe de alta parte, Seres Denes are convingerea ca, pe viitor, fiecare regiune sau, mai bine spus, euroregiune va fi autonoma. Chiar daca am spus-o de mai multe ori si risc ca ma repet, pentru minoritatea maghiara din Romania, eu sustin genul de autonomie locala si culturala. In ceea ce-i priveste pe cei din Tinutul Secuiesc, din punctul meu de vedere, pot sa ceara ceea ce vor. Nu este problema noastra, a UDMR, a incheiat parlamentarul.

Frate, frate, da branza-i pe bani…

Considerati, poate, cei mai radicali reprezentanti ai minoritatii maghiare, reprezentantii Uniunii Civice Maghiare (UCM) din Salaj se arata rezervati in ceea ce priveste autonomia Tinutului Secuiesc. Presedintele UCM Salaj, Papp Lajos, ne marturiseste ca nu a fost invitat la intalnirea de la Sfantu Gheorghe, si nici nu ar fi participat la o astfel de actiune: Nu am fost invitati la intalnirea de la Sfantu Gheorghe. Oricum, UCM nu participa la acest gen de actiune. Cei de acolo au problemele lor, care sunt separate de cele pe care le avem noi, in Salaj. Totusi, daca se pune problema sa-i sprijinim in vreo actiune, cum ar fi un miting, o vom face. In acelasi context, Papp Lajos subliniaza faptul potrivit caruia problema autonomiei nu se regaseste in programul UCM. Noi sustinem tot ce nu contravine Constitutiei Romaniei. Contrar celor spuse de anumiti oameni, UCM nu va incalca niciodata legile acestei tari, a mai spus Papp Lajos.

Presedintele UCM Salaj a mai adaugat faptul ca reprezentantii UDMR sunt cei care se lauda ca in Statutul Uniunii se prevede obtinerea autonomiei. In schimb, Statutul UCM nu include acest lucru: UDMR se lauda ca au in Statut obtinerea autonomiei. Noi nu avem asa ceva. Daca cei de la UDMR vor acest lucru, nu au decat. Insa, trebuie sa stim ceva foarte important, si anume ca, in Romania, toate drepturile maghiarimii sunt legiferate. Problema este ca nu toate aceste legi sunt si respectate. No comment.

Leave a Comment