Maghiarii din Salaj, la un pas de a deveni cetateni ai Ungariei

Maghiarii din Salaj, la un pas de a deveni cetateni ai Ungariei

Etnicii maghiari din Romania ar putea deveni si cetateni ai Ungariei. Acest lucru va deveni realitate daca Proiectul de Lege trece de legislativul din Budapesta. Initiatorul acestui Proiect este Partidul Fidesz, cel care detine si majoritatea legislativa in Parlamentul ungar.

Masura vizeaza aproximativ 3,5 milioane de maghiari (printre care se numara si cei 57 – 57.000 de etnici maghiari din Salaj) ce traiesc in tarile vecine Ungariei, cei mai numerosi fiind situati in Romania si Slovacia.

Va marturisesc ca, deocamdata, nu cunosc foarte multe despre acest Proiect de Lege.

Pana la urma este optiunea statului maghiar daca vrea sau nu sa faciliteze acordarea de cetatenie pentru etnicii maghiari din tarile vecine Ungariei, ne-a declarat deputatul Seres Denes, presedintele UDMR Salaj. Potrivit acestuia, in cazul in care Parlamentul ungar va aproba Proiectul de Lege, nu toti etnicii maghiari vor primi cetatenie. Din cate stiu, nu se va acorda cetatenie tuturor etniilor maghiari.

Insa, este mai bine sa asteptam sa vedem in ce forma, si mai ales daca va trece sau nu Proiectul de Lege, a incheiat Seres Denes.

Daca Proiectul va fi aprobat, legea ar putea intra in vigoare incepand cu anul viitor.

Leave a Comment