Lucian Bode s-a decis: “Îl susţin pe Emil Boc la şefia PDL”

Lucian Bode s-a decis: “Îl susţin pe Emil Boc la şefia PDL”

Dacă în urmă cu câteva zile preşedintele PDL Sălaj, deputatul Lucian Bode, oscila între a-l susţine pe Emil Boc sau pe Vasile Blaga la preşedinţia partidului – funcţie pusă la bătaie la Congresul din luna mai, până la urmă, democrat-liberalul sălăjean s-a decis. Pentru tot sprijinul politic pe care l-a acordat PDL Sălaj, dar şi pentru susţinerea proiectelor din judeţul nostru, în momentul în care Emil Boc îşi va anunţa, oficial, candidatura la şefia partidului, îmi voi exprima public susţinerea pentru domnia sa, a declarat, ieri, preşedintele PDL Sălaj. Mai mult de atât, Lucian Bode a făcut cunoscut că, în situaţia în care premierul va lua o decizie clară cu privire la intrarea sa în cursa pentru un nou mandat de preşedinte al partidului, va solicita structurilor decizionale ale PDL Sălaj, ca întreaga delegaţie a democrat-liberalilor prezenţi la Congresul din mai să susţină candidatura lui Emil Boc.

Cât priveşte o prezumtivă candidatură a lui Vasile Blaga la funcţia de preşedinte al PDL, Lucian Bode continuă să susţină că înscrierea acestuia într-o competiţie cu Emil Boc nu ar fi benefică pentru partid. Cred că cel mai bun lucru pentru viitorul PDL este ca între cei doi să nu existe astfel de competiţii, ci dimpotrivă, consider că locul lor este împreună, la aceeaşi masă, a încheiat Lucian Bode.

Preşedintele PDL Sălaj nu este singurul care a luat decizia să-l susţină pe Emil Boc pentru o nouă funcţie de preşedinte al PDL, mulţi dintre liderii democrat-liberali anuţând deja că îşi doresc ca actualul premier să îşi păstreze funcţia politică.

Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică după-amiază, după întâlnirea avută cu liderii centrali şi judeţeni ai PDL, că îl susţine fără rezerve pe Emil Boc la şefia partidului, dar că la Palatul Victoria vrea un premier tehnocrat şi că este decizia sa când va face numirea.

Potrivit unor surse din cadrul PDL, Traian Băsescu a vorbit despre lupta internă din PDL pentru şefia partidului. Preşedintele a aflat că, înainte ca el să vină la întâlnire, Emil Boc şi Vasile Blaga anunţaseră că vor candida. Boc, mai nuanţat, spunând că vrea să candideze dar că doreşte să afle şi decizia partidului, Blaga – sec, spunând doar Da, voi candida. În atari condiţii, Băsescu nu s-a sfiit să-l sprijine pe Boc: Îl susţin fără rezerve. Suntem parteneri până la capăt.

Întâlnirea a avut loc cu câteva zile înaintea dezbaterii şi votului moţiunii de cenzură depuse de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Moţiunea de cenzură va fi votată în 16 martie, iar după aceasta este de aşteptat să fie anunţate candidaturile pentru şefia PDL, inclusiv decizia lui Emil Boc în privinţa propriei candidaturi.

La jumătatea lunii februarie, preşedintele Traian Băsescu a avut o serie de întâlniri cu liderii PDL, parlamentarii partidului şi şefii organizaţiilor judeţene, în care s-a discutat despre oportunitatea înlocuirii lui Emil Boc de la conducerea Guvernului. Atunci, conform unor surse din partid şi a unor înregistrări audio difuzate de câteva posturi de televiziune, preşedintele Traian Băsescu a susţinut necesitatea desemnării unui premier tehnocrat, pentru recredibilizarea Guvernului, dar şi a partidului.

Convenţia Naţională pentru alegerea noii conduceri a partidului va avea loc în 14 mai. Alegerile vor fi uninominale atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cele patru de prim-vicepreşedinte, pentru secretarul general şi cei 15 vicepreşedinţi.

Candidaţii la funcţia de preşedinte al partidului trebuie să depună moţiunile cu cel puţin 30 de zile înainte de data Convenţiei Naţionale, însoţite de 35 de semnături. Până acum, a fost vehiculat numele lui Vasile Blaga pentru candidatura la şefia PDL. De asemenea, este aşteptată decizia lui Emil Boc în privinţa candidaturii pentru un nou mandat. Şi Sorin Frunzăverde şi-a anunţat intenţia de a candida. Un alt candidat ar putea fi din grupul Cristian Preda-Monica Macovei-Sever Voinescu.

Leave a Comment