Lovitură la buzunarul pensionarilor speciali: vine marea impozitare!  

Deputații au dezbătut, miercuri, în plen impozitarea pensiilor speciale.

Comisiile de specialitate au discutat în paralel cu desfășurarea ședinței de plen de miercuri, un proiect de lege care prevede impozitarea graduală a pensiilor speciale, în cele din urmă, membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților luând decizia, cu unanimitate de voturi, privind impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității: impozitare de 10 la sută pentru sumele între 2.001 și 7.000 de lei și impozitare de 85 la sută pentru sumele care depășesc pragul de 7.001 de lei. PSD a propus în plen introducerea la vot final a unui proiect de lege privind impozitarea pensiilor, proiect care aparține senatorului PSD Liviu Pop și adoptat de către Senat. Surse parlamentare au declarat că PSD și PNL au căzut la o înțelegere privind impozitarea pensiilor speciale. Astfel comisiile de specialitate ar urma să amendeze inițiativa legislativă astfel: impozitarea cu 10 la sută a pensiilor peste 7.000 de lei și impozitarea cu 85 la sută a pensiilor peste 10.000 lei.

Marcel Ciolacu: „PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85 la sută! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL”. Florin Roman, PNL: „Eu sper să nu fie o chestie de PR, ci o chestie serioasă, pentru că aceste pensii speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare pentru că am intra în morișca CCR. Dacă există voință politică vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, astfel încât să terminăm cu această șaradă”. În urmă cu o săptămână, senatorii au respins proiectul de lege iniţiat de parlamentarii USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90 la sută. Reamintim că tema pensiilor speciale a fost tratată superficial de către toate partidele politice iar până în prezent, nu există o lege care să le reglementeze. Într-un exces de populism, Parlamentul a elaborat la începutul anului o lege care ulterior a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.

În evidențele Casei Județene de Pensii Sălaj se află un număr de 68 beneficiari de pensii speciale, dintre care: 32 de foști magistrați, 24 de persoane – personal auxiliar de specialitate al Instanțelor și Parchetelor și 12 auditori publici ai Curții de Conturi.” Alături de pensionarii cu pensii speciale plătite prin Casa de Pensii Sălaj, și-ar putea pierde pensiile speciale și senatorii și deputații de Sălaj. Cea mai mare pensie specială din județul Sălaj aparține unui fost procuror și este în cuantum de aproape 24.000 de lei, echivalentul a peste 5.100 de euro. Cea mai mare pensie specială din țară este a unui fost magistrat – 73.890 de lei. Calculând după contribuția pe care magistratul a avut-o de-a lungul timpului lucrat, pensia cuvenită ar fi fost de 3.100 de lei (aproximativ 660 de euro). Menționăm că din numărul de mai sus nu fac parte pensionarii militari și parlamentarii.

 

 

 

8 Thoughts to “Lovitură la buzunarul pensionarilor speciali: vine marea impozitare!  ”

  1. Anonim

    Nu vine! Îi apără Curtea Constituțională, doar și ei sînt vizați.

  2. Anonim

    Deputații, nu deputați. Greu cu gramatica, Florine. Cea mai mare pensie in România este de 74 500 lei nu 41 000 lei.

    1. Florin

      Va garantez ca nu e nimic greu, in ceea ce ma priveste, in privinta gramaticii. Puteti alege in mod aleator unul dintre miile de articole pe care le-am scris, sunt cat se poate de exigent in aceasta privinta si ma bazez cu incredere pe ceea ce am invatat atat la scoala, cat si dupa terminarea ei. Am mancat o litera, se intampla. Asta nu inseamna ca e greu sau ca am si eu acelasi obicei toxic, prezent din plin in celelalte ziare, de a omite cratima sau de a face alte greseli gramaticale, de exprimare etc. Va multumesc oricum ca mi-ati atras atentia, pana la urma ne bazam pe cititorii nostri care se dovedesc a fi, de multe ori, mai atenti decat noi mai. Am corectat eroarea tehnica.

  3. Anonim

    Hooo.Nu va ambalati ase ca vi sa strica ambreiaju’.Undeva se afla un cui al lui Pepelea.Nu se va intampla nimic.Corb la corb…Ei si-au facut campania electorala.Toti!.Dupa care vine CCR si urmeaza muuuulte talk-show-uri care vor comenta la nesfarsit imposibilitatea aplicarii acestei legi.Si oricum,nu aceste 68 de persoane care figureaza in Salaj cu pensii speciale ne supara pe noi.Si nici macar pe bugetul de pensii nu-l supara prea tare.Problema-s aia multi si burtosi carora li s-ar ‘stirbi’ pensia cu 10 procente din ce-i peste contributivitate.Adeca mai nimic.Ase ca,tineretul inalt si frumos,navala la scolile de militieni si de subofiteri de armata! Nu trebe decat sa faceti pace cu interlopii,respectiv sa sperati ca Ursul hiberneaza si nu afla ca Marele Blond isi retrage armata din Europa si viitorul vi-i asigurat.Cat despre noi,astia multi si prosti,om continua sa supravietuim cu pensia aia de 1500.Romanu-i inventiv.Se poatec face snitzel si din foi de varza.Daca ai oua.SI ASTA NU PREA AVEM !!!

  4. Un mare fas!

    Nu se rezolva problema pensiilor speciale pentru ca, de fapt, nu se vrea. Punct. Daca s-ar vrea, s-ar putea invoca neconstitutionalitatea legilor prin care aceste pensii speciale au aparut (ca de fapt acolo-i neconstituionalitatea). Art.16 din Constitutie se refera la egalitatea in drepturi a tuturor cetanilor, inclusiv la egalitatea modului de tratament in calculul pensiei pentru toti romanii (pe principiul contributivitatii). Se pare ca ideea de pensie speciala (necontributiva) a aparut din nevoia de a asigura un venit minim (garantat) celor care au muncit in CAP-uri si aveau o pensie de mizerie, de cateva zecid e lei, in unele cazuri. De aici pana la denaturarea demersului initial nu a fost decat un pas. Asa s-a ajuns la pensiile nesimtite de care nu-i mai putem dezvata pe imbuibatii natiunii nici cu bombe.

  5. E cum spune commentul de la 11:42

    Nici nu ar trebui sa existe astfel de pensii speciale, daramite sa mai discutam despre supraimpozitarea lor. La fel cum fals este si argumentul ca economia facute prin abrogarea sau supraimpozitarea nu acopera si asa cresterea de pensiilor normale sau a alocatiilor copiilor. Nicio o legatura intre pensiile speciale si dreptuirle banesti amintite. Pensiile speciale trebuie sa dispara pentru ca sunt neconstitutionale pentru ca nu respecta principiul egalitatii in drepturi (in calcularea pensiei) si nici nu pot fi calificate ca venit minim garantat (ca in cazul fostilor tarani cooperatori) . Dar parlamentarii mai au o problema; si-au stabilit de capul lor ca de cate ori creste salariul minim pe economie, de atatea ori (si in acelasi procent) cresc si indemnizatiile lor (la fel neconsitutional). Toate legile tarii ar trebui sa se inscrie acestui principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor tarii. Abia in prezenta unor legi „egale” putem spune ca, intr-adevar, cetatenii sunt egali, fara privilegii si fara discriminari.

  6. alegator

    Mizerie ! Mizerie! Mizerie ! Hotii , hotilor autorizati !!! Sa aiba parte de aceste pensii speciale ” doar pentru medicamente ….si alte asemenea ….!!!

  7. victor

    Membrii CCR au pensiile mai mari decat salariile, anomalie a sistemului creat de neo-comunisti. Acesti dorneni fac cam ce dorresc intr-o tara dominata de mafioti.

Leave a Comment