UDMR este ingrijorata de scaderea populatiei Romaniei, drept pentru care a adoptat o strategie care prevede cresterea natalitatii in randul maghiarilor. Proiectul se intituleaza Parteneriat pentru viitorul maghiarimii si cuprinde o serie de masuri pentru cresterea natalitatii maghiarilor.
Potrivit liderilor UDMR, formatiunea va desfasura, din acest an, o serie de proiecte legislative menite sa vina in sprijinul familiilor si a cresterii natalitatii maghiarilor. Ei mizeaza pe o larga participare sociala. Motivatia Uniunii sta in rezultatele partiale ale recensamantului din noiembrie 2011, care indica o tendinta de scadere a populatiei Romaniei.
Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, sustine ca, in sondajele de opinie realizate in 2011 de catre Uniune, au fost testate prioritatile comunitatii maghiare din Romania. Principalele prioritati ale populatiei de etnie maghiara sunt legate de siguranta familiei. Astfel, UDMR va incerca demararea unor programe sociale, de sporire a natalitatii si, totodata, de crestere a increderii oamenilor in familie, a declarat Seres Denes.
Potrivit proiectului, operatiunea se va desfasura pe doua puncte: Comunitatea in sprijinul familiei si Legislatia in sprijinul familiei. Primul dintre ele vizeaza o colaborare cu autoritatile locale, prin sprijinirea familiilor in a-si asuma cresterea unui copil. Interesant este ca autoritatile locale apartinand UDMR care vor indeplini sarcina de a sprijini familiile vor primi pe data de 15 mai distinctia Comunitatea pentru sprijinul familiei. Doar ca exista o serie de criterii care trebuie indeplinite de catre organizatiile locale, pe mai multe puncte. Ele constituie efectiv modalitatile prin care UDMR va spori natalitatea maghiarilor, unele surprinzatoare.
Documentul vizeaza sprijinirea familiei de catre comunitatile locale si dezvoltarea unui pachet de masuri legislative si guvernamentale pentru sprijinirea familiilor si motivarea asumarii cresterii copiilor. Astfel, incepand cu 2012, UDMR, in colaborare cu organizatiile civice, de tineret si cu Biserica, va lansa programul Comunitatea in sprijinul familiei, derulat prin autoritatile locale si finantat din bugetul local.
Printre masurile propuse de UDMR pentru stimularea cresterii copiilor se mai numara politici fiscale permisive pentru familiile cu copii, consilierea gravidelor, asigurarea ingrijirii de specialitate pe parcursul zilei pentru copii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani, sprijinirea mamelor pentru ocuparea unui loc de munca cu program normal sau redus, promovarea reocuparii locurilor de munca de catre femei, si, nu in ultimul rand, dezvoltarea retelelor existente de sprijin social pentru familiile cu copii.