Liberalul Ţuruca a câştigat alegerile din Almaşu

Liberalul Ţuruca a câştigat alegerile din Almaşu

Potrivit Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj, la alegerile desfăşurate duminică, la cele şase secţii de votare din comuna Almaşu, s-au prezentat la urne 1.441 alegători, dintr-un total de 2.075 prevăzuţi în listele electorale. De asemenea, numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 1.436, în timp ce doar cinci dintre opţiunile alegătorilor au fost anulate.

Instituţia Prefectului mai face cunoscut că numărul voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare candidat pentru funcţia de primar a fost: Ţuruca Dănuţ Emil (PNL) – 758, Gal Mate Istvan (UDMR) – 678, liberalii câştigând aceste alegeri la o diferenţă de doar 80 de voturi. În aceste condiţii, candidatul declarat ales pentru atribuirea mandatului de primar, conform Legii 67/ 2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, este Dănuţ Emil Ţuruca.

Aceeaşi sursă subliniază că, în urma soluţionării unor eventuale contestaţii şi validarea de către Jucătoria Zalău a rezultatului alegerilor, noul primar va depune jurământul în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local şi îşi va intra în atribuţii.

În urmă cu o săptămână, la Almaşu, a avut loc primul tur de scrutin (cu repetiţie) al alegerilor pentru funcţia de primar, numărul voturilor valabil exprimate obţinute de fiecare candidat fiind: Dănuţ Emil Ţuruca (PNL) – 497, Mate Istvan Gal (UDMR) – 490, Alexandru Ovidiu Ghila (PDL) – 413.

Alegerile de la Almaşu nu au fost lipsite de incidente, astfel că Judecătoria Zalău a admis, în 16 februarie, cererea de anulare a primului tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de primar al comunei amintite, solicitare făcută de reprezentanţii PNL şi PDL Sălaj, ca urmare a candidaturii reprezentantului PSD, Claudiu Bălan. Instanţa de judecată a decis la acea vreme anularea primului tur de scrutin de la Almaşu, dar şi organizarea altor alegeri în termenul prevăzut de lege (două săptămâni de la pronunţarea sentinţei). Judecătorii au mai decis la acea vreme ca, la alegerile din 27 februarie, reprezentantul PSD, Claudiu Bălan, să rămână în afara buletinelor de vot, ceea ce s-a şi întâmplat.

Solicitarea privind anularea alegerilor din 16 februarie de la Almaşu s-a datorat vicierii rezultatelor acelui tur de scrutin, prin înscrierea ilegală a candidatului PSD pe buletinele de vot. Mai precis, social-democratul Claudiu Bălan nu avea dreptul să candideze pentru că era într-o situaţie de incompatibilitate, fiind în acelaşi timp şi secretar al Primăriei Almaşu.

Leave a Comment