Liberalii vor sefia guvernului inainte sa discute cu PDL

Liberalii vor sefia guvernului inainte sa discute cu PDL

* dupa deschiderea manifestata de Calin Popescu Tariceanu pentru discutii cu PDL, Crin Antonescu l-a admonestat: Eu iau decizii, cu Biroul Permanent Central, daca vrei Guvern PDL esti liber sa pleci!

* marti, liderul liberal si-a inmuiat tonul, revendicand conducerea guvernului

Intrebat daca ar fi de acord ca PNL sa intre la guvernare alaturi de PDL daca, eventual, ca garantie, democrat-liberalii ofera liberalilor functia de prim-ministru, presedintele PNL, Crin Antonescu, a raspuns: Singura imprejurare sau singura formula in care cu cineva ca Traian Basescu sau cu cineva ca Partidul Democrat se poate discuta o guvernare este cea in care partidul detine functia de premier. Asta, ca sa putem discuta. Nu spun neaparat ca e suficient, sigur ca ar insemna si alte discutii. Dupa parerea mea insa, cu PD, asa cum s-a dovedit si in cazul nostru si, ulterior, in cazul PSD, este practic imposibil de guvernat, dar ar fi singurul context in care s-ar putea deschide discutia.

In seara precedenta, liderul PNL a exclus o alianta cu PDL in vederea intrarii la guvernare. Ba, mai mult, el l-a certat pe Calin Popescu Tariceanu pentru indrazneala acestuia de a avea un alt punct de vedere. Antonescu i-ar fi spus lui Tariceanu, cand acesta i-a anuntat pe liberali ca a fost sunat de Traian Basescu si a propus o guvernare comuna cu PDL, ca el este presedintele si ia decizii impreuna cu Biroul Permanent Central, adaugand ca, daca vrea guvernare cu PDL, e liber sa plece la PDL. Nu vreau sa predau partidul lui Traian Basescu. Daca vrei sa predai partidul PD-ului, esti liber sa te duci tu la PD, i-a spus Antonescu lui Tariceanu.

Pe de alta parte, surse participante la Biroul Permanent Central au mentionat ca dezbaterea de la aceasta reuniune a fost mai degraba o ciorovaiala, din care s-au desprins doua extreme: una privind intrarea la guvernare, sustinuta de Tariceanu, iar cealalta, impartasita de Antonescu si alti liberali, referitoare la ramanerea in opozitie si refuzarea unei colaborari cu PDL. Cu toate acestea insa, Antonescu si-a nuantat marti pozitia, reluand ideea privind revendicarea functiei de premier pentru inceperea unor negocieri cu PDL.

Capilnasiu se teme de executii, dar vrea premier liberal

PNL Salaj va accepta colaborarea cu PDL in scopul formarii majoritatii parlamentare, doar daca liberalii vor primi functia de premier si garantii ca PDL nu ii va executa dupa bunul plac, a declarat, ieri, presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu. Am delegat o persoana care sa reprezinte PNL Salaj la consultarile care vor avea loc la Bucuresti. Vom accepta colaborarea cu PDL doar daca, prin absurd, ni se da functia de premier si daca ni se dau garantii ca PDL nu ne va putea executa dupa bunul plac. Vom avea incredere in decizia presedintelui Crin Antonescu, mergem pe incredere intrucat este un om politic de anvergura, curat si care a fost validat de electorat, a declarat presedintele PNL Salaj.

Potrivit lui Capilnasiu, daca liberalii vor primi functia de premier, ar fi o dovada de lasitate sa o refuze si sa nu isi asume responsabilitatea pe care postul respectiv o presupune.

Daca PDL nu va accepta aceste conditii, liberalii salajeni opteaza pentru ramanerea in opozitie.

Bode are viziuni

Intrebat despre pozitia democrat-liberalilor cu privire la pretentia liberalilor de a primi functia de premier, liderul PDL Salaj, Lucian Bode, nu si-a exprimat o opinie clara, preferand sa faca trimitere la o eventuala viziune economica comuna. Cea mai importanta conditie pentru ca PDL si PNL sa demareze discutii pe marginea formarii unei majoritati parlamentare, este viziunea economica comuna a celor doua partide. Si PDL si PNL au gresit in trecut, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa priveasca spre viitor. Va reamintesc ca guvernarea PDL-PNL a adus Romaniei crestere economica, deci bunastare. Sunt convins ca, impreuna, cele doua partide pot aduce din nou prosperitate, spune Lucian Bode. Acesta este de parere ca viziunea la care se referea este indeplinita, motiv pentru care dialogul dintre PDL si PNL poate sa aiba loc.

Liderul PDL Salaj a mai afirmat ca politicienii romani, in special cei din cadrul PSD, ar trebui sa inteleaga ca meciul electoral s-a incheiat, astfel incat toata lumea trebuie sa se concentreze asupra prioritatilor economice. In momentul de fata, cel mai important lucru este formarea guvernului, a conchis democrat-liberalul.

Leave a Comment