Liberalii salajeni fac „stretching” pentru 2012

Presedintele PNL Salaj, Radu Capilnasiu, spune ca Legea Educatiei va duce la politizarea sistemului de invatamant romanesc. „Respectam decizia Curtii Constitutionale pentru ca, spre deosebire de actualii guvernanti, noi respectam institutiile democratice ale statului. Totusi, nu putem sa nu constatam contradictorialitatea deciziilor Curtii, de natura sa intareasca suspiciunea subordonarii politice a judecatorilor numiti de putere”, a declarat liderul PNL Salaj, ieri, in cadrul unei conferinte de presa.

Radu Capilnasiu a mai afirmat ca liberalii isi mentin opinia in ceea ce priveste faptul ca aceasta lege nu este una care sa reflecte interesele si nevoile reale ale societatii romanesti: „Consideram ca Romania are nevoie de o reconstructie a statului, reconstructie pe care noi, liberalii, o propunem prin programul Statul liberal – A doua modernizare a Romaniei. Consideram ca Romania are nevoie de o lege a educatiei care sa fie utila societatii, nu care sa fie obiect al combinatiilor politice dintre PD si UDMR si mijloc de satisfacere a intereselor clientelei politice a PDL”.

Liderul penelist a mai afirmat ca Guvernarea Basescu-Boc-Udrea a demonstrat ca nu include pe lista sa de prioritati domeniul educatiei, aducand incompetenta in gestionarea acestui sector. Mai mult, guvernarea Basescu-Boc-Udrea ar fi folosit tema reformei educatiei doar in scopuri electorale.

„Promisiunea demagogica a majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice a fost facuta doar pentru ca Traian Basescu sa poata castiga alegerile in 2009. Actuala Lege a Educatiei a fost conceputa pe ascuns, in laboratoarele PDL, fara consultarea factorilor responsabili in domeniu, fara niciun fel de dialog social. Actuala lege a desfiintat autonomia universitara, legiferand calea politizarii universitatilor. Tot ceea ce e bun in aceasta lege nu e nou si tot ce e nou e prost. Parintii si cadrele didactice asteapta o lege care sa asigure stabilitatea, predictibilitatea si eficienta actului educational si a sistemului de invatamant romanesc”, a subliniat presedintele PNL Salaj.

Pe de alta parte, Radu Capilnasiu a tinut sa reitereze ideea potrivit catreia propunerea legislativa a PNL pentru acest domeniul educatiei este aceea pe care Guvernul Boc a refuzat sa o adopte in 2009. „Aceasta lege asigura predictibilitate, stabilitate pe o perioada de 20 de ani – cat este un ciclu educational pentru un copil, de la gradinita pana la terminarea studiilor universitare – si eficienta. Legea garanteaza faptul ca de pe bancile scolii vor iesi oameni bine pregatiti, capabili sa-si faca un rost in viata prin forte proprii. Legea elaborata de PNL tine seama de nevoile societatii romanesti, de viziunea comuna a parintilor si cadrelor didactice in materie de eficienta a sistemului educational”, a conchis liderul liberal.

Prezent la conferinta de presa, vicepresedintele PNL Salaj, Dorel Oros, a facut cunoscut ca PNL Salaj se afla in plina campanie pentru alegerile Consiliului local din comuna Surduc, care vor avea loc in 16 ianuarie. „La Surduc, ne-am impus ca tinta obtinerea unui numar cat mai mare de consilieri, astfel incat primarul in functie, Chira Ionel, sa aiba sustinere in demersurile sale”, spune Dorel Oros. Acesta a adaugat ca, in ceea ce priveste alegerile pentru functia de primar al comunei Almasu, liberalii si-au propus, de asemenea, obtinerea functiei de edil al comunei, desemnat din partea PNL Salaj pentru a candida la acest scrutin fiind Dan Taruca.

Leave a Comment