Legea lustratiei, o reparatie morala

Legea lustratiei, o reparatie morala

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, ieri, legea lustratiei, prin care este limitat temporar accesul la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Cei in cauza nu pot candida si nu poate fi numiti pe o perioada de cinci ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.

Printre persoanele care fac obiectul legii si nu vor putea candida sau fi numite in functii publice se numara cele care au ocupat functii de conducere retribuite de PCR si care au detinut calitatea de membru al Consiliului de Stat si al Consiliului de Ministri, fosti secretari, prim-secretari, persoane care au exercitat functii de activist in cadrul aparatului de propaganda sau care au detinut calitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare romanesti din strainatate.

In aceeasi categorie intra si cei care au ocupat functiile de comandant, inspector sef sau inspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii din centrele de detentie politica, secretarii de partid. In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, in care sa precizeze daca se afla in vreuna dintre situatiile de mai sus.

In opinia PDL Salaj, demersul este extrem de binevenit pentru toti cei care au avut de suferit de pe urma regimului comunist si a exponentilor acestuia si reprezinta, totodata, un element indispensabil definitivarii procesului de democratizare a Romaniei. Vorbim despre o reparatie morala pentru toti cei care au avut de suferit in perioada regimului comunist, considera deputatul democrat-liberal, Lucian Bode. Potrivit spuselor sale, de-a lungul timpului aceasta lege a fost amanata in repetate randuri, in mod voit, de catre anumiti factori decizionali, insa demersul a fost dus la bun sfarsit cu sprijinul decisiv al PDL, care si-a onorat, astfel, o promisiune facuta in repetate randuri in fata cetatenilor.

Leave a Comment